Hlavní navigace

Samsung prý sníží výrobu operačních pamětí, aby jejich ceny zůstaly vysoké

24. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Samsung

Měli jsme tu v poslední době pozitivní zprávy ve věci cen operačních pamětí (DRAM), už dva roky bohužel hodně vysokých. Díky navýšení kapacity jejich výroby by měl příští rok skončit jejich nedostatek a ceny tím pádem měly klesat. Přidat by se k tomu mohly i problémy Intelu s dodávkami 14nm CPU, které mohou nepřímo přibrzdit poptávku po RAM pro na nich založené počítače. Bohužel jsou teď nové zprávy zase špatné.  

Přiškrcení výroby kvůli vyšším cenám

Tato naděje vždy obnášela riziko, že se výrobci rozhodnou přiškrtit výrobu a udržet tím ceny nahoře. Nyní se objevily zprávy, že by se o takový zásah do tržního vývoje mohl pokusit Samsung, který je největším výrobcem pamětí DRAM. Korejský koncern údajně plánuje, že vlastní výrobu DRAM omezí, aby kompenzoval snížení poptávky, které se příští rok očekává. Respektive by asi nemuselo jít přímo o snížení výroby, ale jen o zredukování její expanze proti míře, kterou firma původně na rok 2019 plánovala. Každopádně by se tím zmenšil počet čipů, které se dostanou na trh, což by působilo jako impulz tlačící ceny směrem vzhůru.

Tuto informaci přinesl Bloomberg, který ji údajně zjistil přímo od zdrojů, které do této problematiky jsou zasvěcené. Takovýto zásah do konkurenčního fungování by byl ovšem pochopitelný. V cenách operačních pamětí docházelo v poslední době k výrazným cyklům, kde se ceny mezi minimem a maximem lišily i více než dvakrát. To pochopitelně není pro výrobce ideální a asi ani zbylí hráči by se neradi vraceli na ceny platící v minulých minimech (léta 2012, 2016). Na druhou stranu, z pohledu nás zákazníků nemají tyto firmy nárok na stížnosti, vzhledem k tomu, že dva roky teď profitovaly z výrazně zvýšených cen a tento výkyv jim nevadil.

Určité náznaky toho, že nejde jen o pomluvu, se objevily i ve veřejných vyjádřeních Samsungu. Firma dříve uváděla, že v roce 2019 zvýší výstup výroby pamětí DRAM o 20 % a NAND o 40 % (jde o kapacitu měřenou v gigabajtech). Teď ale firma mluví o nižších číslech, podle nichž by výrobu DRAM měla zvednout o méně než o 20 % a NAND jen o 30 %. U pamětí Flash pro SSD by tedy mohla tato brzda na zlevňování mohla být sešlápnuta také.

Továrna Samsungu v Hwasongu, vyrábějící paměti Továrna Samsungu v Hwasongu, vyrábějící paměti

Dojde na protikartelové vyšetřování?

Zda se Samsungu touto strategií podaří výrazně zastavit zlevňování a vydělat na zmenšení obejmu výroby, bude záviset na tom, jak se zachovají ostatní výrobci pamětí (nyní prakticky jen Micron a Hynix, čínská konkurence by se ale asi měla pomalu také dostávat do akce). Pokud se výrobci navzájem v tomto chování podrží, podaří se jim cenu zvednout a všichni vydělají. Pokud by se ale někteří konkurenti rozhodli kolegy podtrhnout a výrobu neomezili nebo naopak zvýšili, vezmou tím soupeřům, kteří svou výrobu dobrovolně omezili, tržní podíl a mohou vydělat více na jejich úkor. Během posledních dvou let ale zdá se výrobci basu drželi.

Ačkoliv riziko takovéhoto umělého zásahu do cen pamětí zde vždy bylo, očekávalo se, že by výrobce měla odradit hrozba sankcí od regulačních orgánů a vyšetřování z kartelové dohody. Poměrně výhružně se v tomto ohledu chovala Čína, která si výrobce DRAM pozývala na kobereček a dávala jim najevo, že umělé zvyšování cen by jí vadilo (neboť kazí obchody tamním výrobcům elektroniky). Teď se ale zdá, že se Samsung čínského vyšetřování nebojí. Je pravda, že firma pravděpodobně může snížení plánovaného objemu výroby v tomto případě omluvit tím, že nesnížila výrobu, ale jen snížila objem peněz, který dá na její rozšíření. Což může samozřejmě být legitimní opatření (třeba kvůli potřebě šetřit kapitálem).

samsung-ddr4-1y-3600mhz-01Jaký dopad bude pro nás krok Samsungu mít, zatím není úplně jasné. Podle nedávných zpráv analytiků z DRAMeXchange se v roce 2019 dalo čekat zlevnění DRAM o 15–25 %. Pokud nepřibudou nějaké další faktory ještě víc snižující poptávku, mělo by skrouhnutí výroby Samsungem tento pokles do nějaké míry omezit. Těžko ale říct, zda se tímto zlevňování v průběhu příštího roku zastaví třeba na 15 % nebo dokonce jenom 10 %. Alespoň doufejme, že nedojde k opětovnému nastartování zdražování. Je ovšem také pravda, že vysoké ceny usnadní vstup na trh čínským firmám, takže touto politikou si mohou pod sebou korejští (Samsung, Hynix) a američtí (Micron) výrobci podřezávat větev z dlouhodobého hlediska a ještě se jim to může vymstít. Což vám ale nepomůže, pokud si budete příští rok potřebovat paměť nebo zařízení s ní koupit a zaplatíte o dost víc, než byste rádi.

Byl pro vás článek přínosný?