Hlavní navigace

Firefox 72 nabízí režim picture-in-picture a chrání před fingerprintingem

7. 1. 2020

Sdílet

Předposlední vydání prohlížeče Firefox zavedlo režim pro sledování videí v samostatném plovoucím okně, během něhož můžete pracovat nebo brouzdat jinde po webu. Firefox 72 pak lépe chrání soukromí všech, a sice brání fingerprintingu. To byla dříve volitelná funkce.

Po pouhých pěti týdnech vychází nový Firefox a díky všeobecnému zvolnění a svátkům vám možná čekání na něj uteklo rychleji než obvykle. Připomínám, že vývojový cyklus se postupně zkracuje. Zatímco verze 71 vyšla před pěti týdny, následně se už s novými vydáními budeme setkávat každé čtyři týdny. Protože nám začátkem prosince nevyšel čas se zvlášť věnovat Firefoxu 71, pojďme si v krátkosti připomenout jeho nejhlavnější novinky. Vyšel třetí den v měsíci a informuje vás o případech, kdy na stránkách zablokuje těžbu kryptoměny. Dále zavedl nativní dekódování formátu MP3 ve Windows, macOS a v Linuxu. Ve Windows nabídl režim picture-in-picture, díky němuž lze video uvolnit do vlastního plovoucího okna. Ve sledování tak můžete pokračovat při brouzdání. Lockwise, který se stal integrovaným správcem hesel, navrhuje vyplnění přihlašovacích údajů i u údajů patřících jiné subdoméně dané stránky. Monitor upozorňující na kompromitaci online účtů podporuje čtečky obrazovek.

Fingerprinting ve Firefoxu 72

Čerstvě jsme pak přivítali Firefox 72. Uvolněn byl 7. ledna 2020 a opět zpřísňuje výchozí úroveň ochrany soukromí uživatelek a uživatelů. Specificky je chrání před tzv. fingerprintingem, který vás kvůli zaznamenávání určitých identifikátorů dokázal identifikovat (tedy spíše vaše zařízení), takže vám reklamní systém mohl nabízet relevantní reklamy. Ochranu před fingerprintingem jste si dříve mohli zapnout volitelně.

Obtěžovaly vás v poledních letech výzvy webových stránek k odběru novinek skrze oznámení v prohlížeči? Dnes běžná funkce se dala potlačit jen dočasně – trvalé řešení nebylo uživatelsky přívětivé – a Mozilla si byla vědomá toho, že drtivá většina lidí výzvu odmítne. Konečně nám naservírovala řešení. Pokud web vyšle signál prohlížeči, nedojde už k zobrazení panelu s dotazem na odběr.

K tématu: Firefox 69 ochrání všechny před sledovacími cookies a těžbou kryptoměn

Místo toho se v adresním řádku ukáže bublina a k odběru se přihlásíte manuálně, pokud o něj opravdu stojíte. Ukázat se může také „i“, což byl případ většiny našich testovacích scénářů. Symbol každopádně můžete v klidu ignorovat, od prohlížení vás rušit nebude. Od této verze se pak režim picture-in-picture rozšiřuje také do Linuxu a macOS. Prohlížeč si stáhnete z webu firefox.com.

Byl pro vás článek přínosný?