Hlavní navigace

Návrhy Fenixe. Podívejte se na nový Firefox s dolním adresním řádkem

16. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Grafické návrhy nového prohlížeče z dílny Mozilly ukazují nejen uživatelské prostředí, ale také naznačují, jaké nové funkce by mohl nabídnout.

Loni v červenci vyšlo najevo, že vývoj Firefoxu pro Android byl odstaven na vedlejší kolej. Tedy vývoj existujícího produktu s tím, že Mozilla připravuje něco nového a s výsledkem se vytasí v roce 2019. Na Githubu pak založila projekt Fenix. Tento prohlížeč nabírá reálné obrysy díky Sörenu Hentzschelovi, který je známý občasnými úniky dosud neznámých informací o Firefoxu. Zveřejnil totiž první obrázky prohlížeče, který je zatím známý jako Fenix. Ale pozor, nejde o snímky reálného produktu, nýbrž o pouhé grafické návrhy. Tyto návrhy představují mj. nové logo prohlížeče. Loni Mozilla vyhlásila soutěž, zatím ale neřekla, jaký logotyp pro Firefox vybrala. Použití loga dává naději, že Fenix bude po dokončení přejmenován na Firefox a nahradí stávající Firefox pro Android. I to je však zatím stále spíše spekulace. Obrázky pak prozrazují, že Fenix přesouvá adresní řádek i s hlavní nabídkou do spodní části obrazovky. Prohlížeč pak nabízí rychlé vkládání adres URL do adresního řádku, pokud je nějaká ve schránce. Rovněž umožňuje skenovat kódy QR. Měl by také podporovat relace s tím, že bude snadné obnovit ukončené relace.

Spodní řádek se přesunul do spodní části obrazovky  (foto: Sören Hentzschel)
Spodní řádek se přesunul do spodní části obrazovky (foto: Sören Hentzschel)
Bude toto nové logo Firefoxu?  (foto: Sören Hentzschel)
Bude toto nové logo Firefoxu? (foto: Sören Hentzschel)

Připomínám, že Fenix bude využívat vykreslovací jádro oddělené do komponenty GeckoView. Ve výsledku by měl být rychlejší. Jestli bude ve finálním produktu využito navržené uživatelské prostředí, samozřejmě není zcela jisté. Stejně tak není do kamene vytesáno, že bude produkt obsahovat jmenované funkce, směr vývoje se může změnit. Byl by pro vás takový Firefox zajímavý?

Byl pro vás článek přínosný?