Hlavní navigace

Doplňky pro odběr kanálů RSS/Atom ve Firefoxu. Čtečky od primitivních až po komplexní

30. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Firefox sice základní podporu kanálů RSS a Atom ztratí, díky doplňkům však budete moct sledovat své oblíbené weby přímo v prohlížeči i nadále. Podívejte se s námi na doplňky pro indikaci RSS/Atom na webech a vyberte si čtečku pro Firefox, která vyhovuje vaši potřebám.

Nedávno jsme zjistili, že během podzimu Firefox přijde o integrovanou podporu RSS. Jak jsem už uvedl, Firefox sice přijde o zbývající funkce, jež s RSS souvisí, ale dříve jich nabízel ještě o něco více. Myslím, že je ideální příležitost si ukázat, jakými doplňky prohlížeč vybavit v případě, že o RSS – nebo novější Atom – máte stále zájem.

Technologie pro distribuci obsahu, jež se běžně používá na webech a díky které nemusíte kontrolovat novinky osobní návštěvou webu, si cestu k mainstreamovému publiku nenašla. To, že dnes můžete sledovat zprávy skrze sociální sítě, ale neznamená, že jsou Atom a RSS k ničemu. Díky této technologii se vyhnete algoritmům, jež určují, jaký obsah uvidíte. S RSS a Atomem můžete sledovat novinky v chronologickém pořadí, takže vám neunikne žádná zpráva, video, podcast apod. od daného zdroje.

Indikace kanálů RSS

Prvním krokem je pořídit si doplněk, který bude v adresním řádku indikovat přítomnost kanálu či kanálů na dané stránce. Záleží na tom, jakou čtečku používáte, protože např. Feedly nevyžaduje, abyste mu předhodili plnou adresu. Vystačí si s adresou webu, kde si případné kanály najde sám. Jiné čtečky takto fungovat nemusí.

Nebo možná jen máte rádi pocit, že se v adresním řádku zobrazí indikátor kanálu tak jako za starých časů. Pokud je to i váš případ, doplněk Awesome RSS si určitě nainstalujte. Když navštívíte web poskytující kanál RSS/Atom, uvidíte v adresním řádku variaci na typické logo.

Podobnou funkci jako Awesome RSS měl Firefox dříve v základní výbavě Podobnou funkci jako Awesome RSS měl Firefox dříve v základní výbavě

Klepnutím zobrazíte dostupné kanály, v případě Cnews.cz můžete odebírat články nebo komentáře. Je potřeba dodat, že jiné doplňky, které vám ve Firefoxu zpřístupní obsah RSS, často do adresního řádku samy podobný indikátor přidávají. Awesome RSS používejte v závislosti na tom, pro jakou čtečku se nakonec rozhodnete.

Jednoduchý odběr v prohlížeči

Líbí se vám koncept tzv. živých záložek, o které Firefox za pár měsíců přijde? Livemarks toto pojetí neduplikuje, ačkoli výsledek je z hlediska používání podobný. Doplněk do adresního řádku přidává vlastní indikátor, kde po klepnutí na kanál uvidíte jeho obsah. Pakliže se přihlásíte k odběru, Livemarks vytvoří složku, do které přidá poslední články nebo jiný obsah ve formě tradičních záložek.

Obsah složky pak aktualizuje. Složky s odběry standardně tvoří v Nabídce záložek. Pokud mít novinky po ruce na Liště záložek, přejděte do nastavení doplňku (v hlavní nabídce prohlížeče klepněte na Doplňky, dále jděte do Rozšíření Možnosti doplňku Livemarks). Vyvolejte nabídku odběru, tj. klepněte na tlačítko se třemi tečkami. Změňte nadřazenou složku (Parrent folder) na adresář dle vlastního výběru, např. na zmíněnou Lištu záložek.

Po klepnutí na indikátor v adresním řádku uvidíte v Livemarks náhled kanálu
Po klepnutí na indikátor v adresním řádku uvidíte v Livemarks náhled kanálu
Pokud chcete odběr přesunout do jiného umístění, učiníte tak v nastavení doplňku
Pokud chcete odběr přesunout do jiného umístění, učiníte tak v nastavení doplňku
Složka pro každý odběr obsahuje poslední články. Ty Livemarks pravidelně aktualizuje
Složka pro každý odběr obsahuje poslední články. Ty Livemarks pravidelně aktualizuje

Pokud stojíte o odebírání kanálů přímo ve Firefoxu, můžete si vybrat z různých doplňků. Really Simple Rss navazuje na odkaz dnes již nevyvíjeného Sage. V postranním panelu zobrazuje odebírané zdroje a ve druhé části panelu pak přehled příspěvků.

Ty se otevírají klasicky jako nové panely. K odběru zdroje se přihlásíte tak, že klepnete na lupu v postranním panelu. Dojde k vyhledání kanálů na daném webu, klepnutím pak kanál přidáte do čtečky. Více toho doplněk neumí.

Really Simple Rss je opravdu jednoduchý nástroj s prostým seznamem zdrojů a příspěvků Really Simple Rss je opravdu jednoduchý nástroj s prostým seznamem zdrojů a příspěvků

Erinome RSS: zástupce propracovanějších čteček

Jednoduché čtečky každého neuspokojí, ti náročnější tedy mohou sáhnout například pro pokročilejší Erinome RSS. Pokročilá je zejména ve srovnáním s přechozími doplňky, existují ovšem ještě propracovanější řešení s podstatně více funkcemi, viz níže.

Tato čtečka je portem doplňku vytvořeného pro Operu, za nímž, mimochodem, strojí český vývojář. Původní doplněk Smart RSS, jenž ideově vycházel ze čtečky v Opeře 12, je už několik let neudržovaný, Erinome RSS se naproti tomu zatím daří. Zobrazuje oznámení, pokud se ve zdrojích objeví nový obsah, oproti předchozím doplňkům nabízí náhled či plné texty článků.

Erinome RSS představuje zlatou střední cestu. Funkcí má tak akorát, aby vás nezahltil Erinome RSS představuje zlatou střední cestu. Funkcí má tak akorát, aby vás nezahltil

Špendlíkem si zajímavé položky uložíte pro pozdější použití, abyste je nemuseli hledat kdovíkde hluboko ve zdrojích. K ruce máte i možnosti vlastního řazení. Mohou se vám ukazovat např. i jen nepřečtené položky apod. Tento doplněk nepřidává indikátor kanálů RSS do adresního řádku, takže v kombinaci s ním je vhodné použít třeba zmíněný Awesome RSS.

Feedbro

Pokud hledáte těžkotonážní nástroj, obraťte se na Feedbro. Tenhle nástroj obsahuje všechny funkce, jaké byste si mohli představit. Oproti těm, jež jsem zmínil, poskytuje širokou škálu typů zobrazení od jednoduchého seznamu titulků po magazínové rozdělení do čtverců. Volitelně zobrazuje náhledy příspěvků, dovede však dokonce načíst celou stránku uvnitř čtečky. (Ne každý zdroj do svého kanálu publikuje kompletní článek.)

Široké možnosti řazení a zobrazení doplňují ještě širší možnosti nastavení, takže si upravíte parametry obnovy kanálů, formát data, písmo a velikost, chování aplikace při klepnutí na oznámení o novém obsahu apod. Podporovány jsou i motivy vzhledu nebo import a export kanálů a pravidel. Pokud si zdroje rádi třídíte štítky, Feedbro se vám bude líbit.

Nejpokročilejší čtečkou v našem výběru je Feedbro. Uspokojí ty, kdo si rádi přizpůsobují každý parametr aplikace Nejpokročilejší čtečkou v našem výběru je Feedbro. Uspokojí ty, kdo si rádi přizpůsobují každý parametr aplikace

Opomenuty nebyly ani možnosti sdílení v různých médiích. Pokročilí dále ocení klávesové zkratky. Vhod může přijít čtení článků v režimu bez připojení. Protože čtečka podporuje importování zdrojů přímo z Firefoxu, je z ní zajímavý kandidát, kam si můžete přenést své živé záložky.

Byl pro vás článek přínosný?