Hlavní navigace

Chystaný mobilní Firefox by měl nabídnout nový pohled na relace

12. 3. 2019

Sdílet

Co chystá Mozilla pro nový Firefox? V plánu je nabídnout automatizovanou tvorbu relací – vývojový tým nechce pouze replikovat styl prohlížení z klasických počítačů. Prohlížeč ale nabídne i jiné novinky.

O chystaném novém Firefoxu pro Android (aktuálně ho známe pod kódovým označením Fénix) jsme už psali a dokonce jsme viděli první návrhy uživatelského prostředí. Bylo naznačeno, že nabídne relace, tj. skupiny stránek, k nimž bude možné se vracet. Nové snímky, kterou jsou ovšem pouhými návrhy, před pár dny zveřejnil v této oblasti vždy aktivní Sören Hentzschel.

Mozilla nechce replikovat přístupy existujících prohlížečů pro Android a opírá se o hypotézu, že přenést prostředí z počítačů na malé obrazovky nestačí, na smartphonech prohlížeče používáme jinak. Co nám říkám aktuální návrh Fenixe? Po pěti minutách po opuštění aplikace vzniká relace složená z do té doby otevřených stránek. Relace jsou přístupné ze hlavní obrazovky aplikace.

Je ale také možné relaci manuálně vytvořit skrze nabídku pro správu panelů/relací. (Je to ta stejná obrazovka.) Aktuální relaci je možné smazat rovnou z kontextové nabídky každé položky na hlavní obrazovce. Celou relaci je rovněž možné sdílet, a to i přímo do jiných instalací Firefoxu.

Další plánované novinky

Dále je v plánu, aby se tažením prstem ze spodní části obrazovky, kde bude umístěný panel s adresním řádkem, dala vytáhnout vysunout nástrojová lišta s příkazy pro snímání obrazovky, sdílení nebo otevření přehledu stažených souborů.

Prohlížeč by měl nabídnout i více funkcí v prostředí při otevírání odkazů z různých aplikací, kdy není otevřený celý prohlížeč. Patřit by k něm mohly přepínač pro otevření desktopové varianty stránky nebo vyhledávání na stránce.

Pro každou stránku by mělo být možné nastavit režim pro pomalé připojení, takže bude prohlížeč optimalizovat web, výsledkem čehož budou zkomprimované obrázky apod. Nebude ale chybět ani detailní nastavení každé stránky – např. ukládání cookies, blokování sledovacích prvků či využívání mikrofonu nebo notifikací. Jako vždy je potřeba upozornit, že finální produkt nemusí aktuální vizi do detailu odpovídat. Všechny konceptuální obrázky si můžete prohlédnout na webu Sörena Hentzschela.

Byl pro vás článek přínosný?