Hlavní navigace

Velký milník. Folding@home již překonal hranici 1 exaFLOPS

27. 3. 2020

Sdílet

Zdroj: iXimus / Pixabay

Nadšence do distribuovaných výpočtů zasáhla smutná zpráva, když po 20 letech skončil projekt SETI@home hledající mimozemské signály. Vzápětí ale obor opět ožil, když se Folding@home zapojil do hledání léků na koronavirus a spousta hardwarových firem vyzvala uživatele, aby výkon svých počítačů propůjčili vědě. A teď Folding@home hlásí velký milník, souhrnný výkon překonal 1 exaFLOPS.

To je násobně víc než nejvýkonnější superpočítače světa. Jednička IBM Summit disponuje výkonem 200 petaFLOPS. Nad exaFLOPS se dostanou až chystané mašiny Aurora, Frontier a El Capitan. Výkony superpočítačů a tisíců počítačů spojených internetech samozřejmě nelze úplně srovnávat. V superpočítači jsou jednotlivé nody spojené rychlou sítí a výkon může být celou dobu konstantní. U distribuovaných výpočtů počítače pojí relativně pomalý internet a ne vždy jsou všechny počítače aktivní.

Ze statistik Folding@home vyplývá, že se v posledních 50 dnech do počítání zapojilo zhruba 600 tisíc procesorů s 4,6 milionu jádry a k tomu 350 tisíc grafik od Nvidie a 80 tisíc od AMD. Hrubý výkon přepočtený na x86 procesory odpovídá 1,5 exaFLOPS.

Folding@home funguje také již 20 let a platforma byla od začátku cílená pro simulace proteinové dynamiky. Běží nebo běžely v ní projekty studující Alzheimerovu, Huntingtonu nebo Parkinsonovu chorobu, dále také rakovinu, ebolu nebo nově též Covid-19.

Zapojili jste se někdy do distribuovaných výpočtů?

Zdroj: Folding@home via Anandtech

Byl pro vás článek přínosný?