Hlavní navigace

GeForce GTX 1070 Ti už se objevují na fotografiích, prosáklo skóre v 3DMarku

21. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: techPowerUp

Příští týden vychází oficiálně nová grafická karta od Nvidie, GeForce GTX 1070 Ti. Půjde o nový model založený na čipu GP104, který se výkonem zařadí mezi karty GTX 1070 a GTX 1080. Podle aktuálních informací Nvidia ve čtvrtek 26. října otevře předobjednávky, ale údajně ještě nebude povoleno publikovat recenze. Ty mají vyjít až další týden 2. listopadu, což je údajně den fyzické dostupnosti v obchodech. Předobjednávky tedy budou probíhat ještě v době, kdy bude na výkon informační embargo, což ale není úplně neobvyklé. Samotné parametry karty bychom se ale měli dozvědět už při oficiálním předběžném oznámení 26. října.

Kartu by již měli mít v rukou recenzenti a obrázky modelů se začaly dostávat ven. Můžeme díky tomu vidět, jak budou tyto grafiky vypadat. Zatím jsou to samé nereferenční verze opatřené „custom“ chlazením s obvyklou konstrukcí s axiálními ventilátory. Jako první z těchto karet se objevil model GeForce GTX 1070 Ti Gaming od Gigabyte, který má vzhled předloňské karty Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming, nicméně pasiv a PCB se podle komentáře webu VideoCardz liší. Karta má tříventilátorový chladič, ale pod backplatem je deska zřejmě zkrácená. Tento model má přídavné napájení jen jedním osmipinem.

Hned poté unikla také GeForce GTX 1070 Ti EX od značky KFA2, za níž stojí firma Galaxy, která zřejmě bude mít stejnou kartu v nabídce také. Tento model má chlazení s dvěma 100mm ventilátory a liší se napájením, vyžaduje totiž osmipin a šestipin. Napájecí kaskáda je celkem sedmifázová, jak můžete vidět – k této kartě máme totiž i fotku holého PCB. Zajímavý detail je, že podle webu techPowerUp by prý měly paměti GDDR5 této karty mít frekvenci 8,0 GHz. To by znamenalo, že asi neplatí informace o tom, že by prý GTX 1070 Ti mohla u pamětí mít 9,0GHz frekvenci.

Redaktor webu Videocardz jinak na okraj podotýká, že dle jeho informací mají zatím všechny karty, na které se mu podařilo v zákulisí natrefit, stejné frekvence a parametry. Zdá se tedy, že se potvrzuje informace, dle níž měly všechny uvedené GeForce GTX 1070 Ti mít čistě referenční parametry a jejich výrobci nedostali povolení vyrobit nějaké karty přetaktované už z továrny (ačkoliv chaldiče nereferenční mají). U všech karet by tedy mělo platit 1607 MHz v základu a 1683 MHz coby frekvence boostu. Nezodpovězena ale zůstává kardinální otázka: zda bude možné karty přetaktovat ručně doma, tedy zda nejsou třeba frekvence zamčené zcela. To by ale bylo hodně neobvyklé a zatím by to tedy asi nemělo být úplně pravděpodobné.

3DMarky

K GeForce GTX 1070 Ti již na internetu prosákl i výkon, který má tato grafika údajně vyvíjet v benchmarku 3DMarku, konkrétně v jeho verzích Fire Striker Extreme, Time Spy a 3DMark 11 Extreme. Redaktor webu VideoCardz skóre v prvních dvou testech shrnul do tabulek, které vidíte níž a v nichž lze srovnávat s jinými grafikami (výsledky těch by měly pocházet přímo od VideoCardz). V 3DMarku 11 Extreme GTX 1070 Ti údajně napočítala 9002 bodů (skóre pro GPU, celkové skóre je X9323).

Výsledky 3DMarku pro GeForce GTX 1070 Ti (Zdroj: VideoCardz) Výsledky 3DMarku pro GeForce GTX 1070 Ti (Zdroj: VideoCardz)

Tato skóre by se zatím měla brát s rezervou, jak je s předběžnými výsledky obvyklé. Teoreticky by nemusely používat stejné ovladače jako finální recenze, případně může dojít k jiným zkreslením. Testované karty by také měly mít coby výchozí zmíněné takty 1608/1683 MHz. Zda mohlo při měření dojít i na nějaké přetaktování nad jejich rámec nevíme. Podle webu VideoCardz prý kolují drby o tom, že karty nejdou přetaktovat nějak výrazně. Jestli to nějak souvisí se zkazkou o uměle zakázaném přetaktování, to se snad už brzy vyjasní.

Byl pro vás článek přínosný?