Hlavní navigace

GeForce Now míří na Android. Nvidia chce se streamováním her prorazit na mobily

20. 8. 2019

Sdílet

Nvidia by ke špičkovým PC hrám chtěla připoutat ty dvě miliardy uživatelů, kteří nemají dostatečně výkonný počítač nebo si chtějí velké tituly užít i na mobilu. Na kolínském veletrhu Gamescom firma oznámila, že její streamovací platforma GeForce Now konečně zamíří na Android. Prý se tak stane „brzy“. Jakou kompatibilitu se zařízeními GeForce Now nabídne, zatím nevíme. Nvidia pouze explicitně zmiňuje, že služba poběží na vlajkových modelech od LG a Samsungu.

Americký výrobce také připomíná, že řada her si nevystačí s pouhou dotykovou obrazovkou, ale bude vyžadovat Bluetooth gamepad. Nvidia doporučuje vlastní Shield Controller, dále pak Razer Raiju Mobile nebo Steelseries Stratus Duo.

TIP: Vyzkoušeli jsme GeForce Now a Gamestream. Jak se hraje na Shield TV od Nvidie?

Služba je momentálně v rámci betatestu dostupná pro Windows a macOS, a to na pozvánky. Testeři si mohou užívat hraní zdarma, ale po ostrém nasazení se již bude platit. Nvidia před dvěma a půl lety avizovala, že účtovat bude každou minutu hraní, ale plán se od té doby mohl změnit. Změnily se totiž také podmínky na trhu. Google chystá vlastní streamovací platformu Stadia, Microsoft připravuje xCloud a Sony chce posílit a rozšířit PlayStation Now.

Hráči nemusí nakupovat další hry

Nvidia je oproti konkurentům jiná, nebuduje totiž vlastní platformu, ale dovolí lidem hrát jejich nakoupené tituly pro PC. Momentálně podporuje přes 500 her ze Steamu, Epicu, Uplaye a Battle.netu. Hráč si tak může jednu hru nainstalovat na svém domácím počítači a pak na tom virtuálním uloženém na serverech GeForce Now.

Na Gamescomu Nvidia prozradila, že na datacentrum v německém Frankfurtu nasadila grafiky generace RTX a postupně je bude rozšiřovat i na další místa. Jestli to znamená navýšení výkonu/kvality pro hráče či rovnou podporu ray tracingu, už ale nesdělila. Zato víme, že chystá spolu s partnery budovat servery v Japonsku a Koreji. Momentálně má 10 serverů v USA a 7 v Evropě.

Prvopočátky GeForce Now sahají do roku 2012, kdy Nvidia představila technologii cloudového hraní s názvem GeForce Grid. Tři roky nato spustila vlastní streamovací službu GeForce Now dostupnou pro tablety a později přehrávače Shield. Tehdy ale ještě počítala s modelem předplatného, takže hráči za měsíční paušál dostali přístup ke katalogu desítek různých titulů, které mohli hrát neomezeně. Možnost hrát již zakoupené hry ze Steamu a spol. se objevila až později. Na PC a Macy pak služba GeForce Now zamířila před rokem.

Zdroj: Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?