Hlavní navigace

Vyzkoušeli jsme GeForce Now a Gamestream. Jak se hraje na Shield TV od Nvidie?

30. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Cnews

Současné televize a jejich Smart TV už na filmy s přehledem stačí a zahrajete si na nich i jednodušší hry pro Android. Pro starší televize ale potřebujete externí zařízení, z nichž nejlepší volbou je momentálně Shield TV.

Shield TV od Nvidie je výkonnou platformou nejen pro filmy, ale hlavně na hry. Přestože jde jen o malou konzoli s Androidem, je s procesorem Tegra X1 v současnosti nejvýkonnějším zařízením tohoto typu. Nutno dodat, že tohle celé funguje i na již neprodávaném tabletu Shield K1.

img_5598

U her se nemusíte spokojit s těmi pro Android, Shield TV totiž nabízí nejnovější náročné hry prostřednictvím streamování přes službu GeForce Now, nebo z domácího herního počítače přes službu Gamestream.

img_5588

Místo rychlého počítače rychlý internet

GeForce Now je placená služba – měsíčně stojí 10 euro a první měsíc je zdarma. Za tuto cenu získáte přístup k serverům Nvidie s více než stovkou aktuálních her. O výkon se stará pole grafik Tesla na architektuře Pascal, které má Nvidia rozmístěné po celém světě. Vy si vyberete připojení k těm nejbližším (v Německu), případně to celé necháte na automatice.

img_5592

Místo silného herního počítače tak stačí mít rychlé připojení k internetu. Doporučeno pro nejvyšší kvalitu je alespoň 50 Mb/s, nicméně s úspěchem jsem hrál i na základním tarifu od UPC, který má 30 Mb/s. GeForce Now nastaví rozlišení i detaily podle aktuální rychlosti připojení. Bezdrátové připojení přes Wi-Fi na GeForce Now moc vhodné není.

Samotný provoz je velmi jednoduchý – na svém Shieldu se příhlásíte do služby GeForce Now a hned můžete hrát. Spotřeba je proti hernímu počítači nízká, pouze pár wattů u samotného Shieldu a k tomu spotřeba velké televize. Nikde nic nehučí ani netopí. Kromě dodávaného gamepadu navíc bez problému funguje připojení myši a klávesnice, ať už drátové nebo přes USB dongle (Shield TV má dva porty USB). Měly by fungovat i periferie přes Bluetooth, ale ty jsem nezkoušel.

Kupte hru – Nvidia vám dá klíč i pro Steam

Za zmíněných 10 euro měsíčně máte přístup k celému GeForce Now a zhruba 57 her (jen 23 z nich je viditelných přímo na úvodní stránce) je aktuálně zdarma. Zbytek je potřeba koupit a jejich ceny jsou stejné, jako na Steamu. Zakoupené hry vám sice zůstanou napořád, ale jakmile přestanete platit měsíční poplatek, ztratíte k nim přístup.

img_5596

Nvidia tohle vyřešila ve prospěch uživatele a ke každé zakoupené hře dostanete i klíč na Steam (případně GoG). Hru tedy můžete hrát i poté, co přestanete platit členství, jen už budete muset mít sami výkonný počítač. Vlastně se tak vyplatí koupit hru přes GeForce Now, než přímo přes Steam.

img_5604

Kromě her pro GeForce Now můžete hrát i všechny hry pro Android, ty se již instalují lokálně, ale Shield TV jakožto nejvýkonnější Android zařízení s nimi nemá nejmenší problém.

V seznamu nabízených her najdete i kategorii označenou jako Nvidia Partners, kde jsou hry předělané na Android, ale mimo obchod Googlu i Nvidie. Ceny u těchto her jsou zhruba o polovinu levnější, než na Steamu. Takové hry opět musíte stáhnout do svého zařízení, které má zhruba 10 GB uživatelské paměti.

img_5595

Lze připojit externí disk nebo pořídit rovnou Shield TV Pro, který má v sobě velký disk. Shield TV Pro ale stojí o 3000 Kč víc a nabídne jen 500GB disk, takže výhoda je spíše v tom, že je interní a ušetříte USB port, cenově se moc nevyplatí.

Bez Shieldu to jde také, ale draze

GeForce Now funguje i mimo zařízení Shield TV, můžete si takto zahrát třeba na svém domácím neherním počítači. V tom případě jsou ale jiné cenové podmínky: Už neplatíte měsíční paušál, ale čas strávený hraním, a to podle rozlišení a požadovaného výkonu. Může to být třeba 25 dolarů za 20 hodin hraní, což je podle mě poměrně dost. Tato služba momentálně funguje jen v USA a pro Evropu mají být ceny jiné. Vyplatit se to může snad jen, když si chcete vyzkoušet nějakou herní novinku a nemáte silnou grafickou kartu.

Gamestream – takové to domácí streamování

Druhou službou je Gamestream. K ní naopak herní počítač potřebujete, ale můžete ho mít někde ve sklepě a klidně bez monitoru. Samozřejmě musíte mít i grafickou kartu od Nvidie, na AMD to nefunguje.

img_5591 

Shield se k počítači připojí přes domácí síť a hru streamuje do televize. Je jedno, zda jde o hry nainstalované přes Steam, U-play nebo jinou službu, Gamestream je detekuje všechny a nabídne vám je na Shieldu. Hry můžete streamovat až v rozlišení 4K HDR při 60 snímcích, ovšem na to má doma počítač opravdu málokdo.

img_5603 For Honor na vysoké detaily z herního notebooku MSI přes domácí síť do velké televize

Jde vlastně o takovou chytřejší vzdálenou plochu a nepotřebujete k ní ani rychlou internetovou přípojku. Za Gamestream logicky už nic neplatíte – máte svůj výkonný hardware, takže snad jen za elektřinu. Zpoždění proti hraní přímo na počítači není prakticky viditelné, a to jsem se poctivě snažil nějaké zahlédnout. Ten stejný obraz jako na velké televizi totiž běží i na monitoru herního počítače.

Menší problém jsem zaznamenal při uspaném počítači, v tom případě bych očekával, že jej Shield na dálku probudí, což se mi ale nepodařilo. Podle Nvidie ale probouzení na dálku bez problémů funguje.

Hodnocení

GeForce Now u Shieldu je ale o něčem jiném – zda si koupíte nový kvalitní herní počítač v ceně od 30 000 Kč výše, nebo pořídíte Shield TV za 5999 Kč a k tomu budete platit měsíčně zhruba 260 Kč.

Platforma Nvidie není jediná, za konkurenty má Xbox Live nebo Playstation Network či přímo Steam Connect. Na rozdíl od nich je ale Shield velmi dobrý i jako multimediální centrum. Samotný Xbox One přijde na 6990 Kč a Playstation 4 je ještě o tisícovku dražší. Roční členství je u nich proti Nvidii o polovinu levnější. K Xboxu připojíte Kinect, Playstation má svou PS VR, Shield zatím žádnou virtuální realitu nemá. Moc rád bych u něj v budoucnu viděl třeba takové HTC Vive.

img_4126

Trošku schizofrenní situace může nastat, pokud byste měli nový televizor s Android TV a k tomu Shield. Na obou byste totiž měli dost podobné prostředí a oba systémy by se vám mohly plést. K Shieldu je tak možná lepší pořídit televizi s Tizenem nebo WebOS, případně zcela bez Smart TV, ale těch moc není.

img_5590

MMF24

Streamované hraní ale nabízí pouze Nvidia, u ostatních jde spíše o multiplayer a hraní her určených pro tyto konzole. Na Shieldu si zahrajete i hry pro PC a přestože jeho konkurenti přehrají i Blu-ray, multimediální možnosti má lepší Shield TV.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.