Hlavní navigace

GeForce Now naostro. Nvidia přidala ray tracing i bezplatný tarif

Sdílet

Po pěti letech testování, přejmenování služby i zkoušení různých obchodních modelů včera Nvidia konečně spustila ostrou verzi cloudové herní služby GeForce Now. Je dostupná všem a za lepších podmínek než dřív. Navíc jde o první velký herní cloud oficiálně spuštěný i v Česku, protože PlayStation Now, Microsoft xCloud ani Google Stadia zde zatím nepůsobí.

Principiálně ale GeForce Now funguje stejně jako jeho soupeři. Uživatel nemusí mít žádný výkonný herní počítač ani herní konzoli. K tomu, aby se užil ty nejlepší hry, potřebuje pouze kvalitní internetové připojení. V praxi se totiž připojuje ke vzdálenému hernímu počítači uloženému v datacentru, z něhož se streamuje obraz a zvuk směrem k uživateli a naopak se přijímají ovládací povely směrem od něj.

GeForce Now je na rozdíl od rivalů zaměřeno čistě na PC hry, což s sebou přináší hlavně pozitiva. Hrát totiž můžete tituly, které již vlastníte na Steamu, Uplayi, Epicu a v dalších digitálních obchodech (ale chybí například GOG, Origin nebo Rockstar Launcher). Nevýhodou je, že podporovaných her jsou „jen“ stovky, tudíž je jasné, že kompletní katalog Steamu čítající již desítky tisíc titulů zůstane z velké části nevyužit. Nvidia se nicméně zaměřuje jen na ty nejzajímavější hry.

Zdarma i za peníze

Nvidia v minulosti naznačovala, že v GeForce Now budou hráči platit za každou minutu hraní. Nakonec však i pod tlakem konkurence vsadila na klasické předplatné s neomezeným měsíčním hraním. Hlavní tarif se jmenuje GeForce Now Founders a stojí 5 eur či 139 Kč měsíčně, tj. 1668 Kč ročně. Za cenu jedné nové AAA hry nebo lowendové grafiky si tak můžete na rok pronajmout výkonnou cloudovou mašinu, která navíc nově zpřístupňuje ve hrách technologii RTX. Tituly s podporou ray tracingu už vyžadují kartu za 9000 Kč a víc, takhle si je může každý vyzkoušet za pakatel. Součástí Founders je i bezplatná 90denní zkušební doba.

TIP: Vyzkoušeli jsme GeForce Now. Jak se hraje na Shield TV od Nvidie?

Nvidia momentálně streamuje maximálně v rozlišením 1080p (či 1200p) a 60 snímky za sekundu, nabízí ale také zvláštní režim schopný přenášet 720p při 120 fps. Předplatitelé nejsou nijak omezováni, Nvidia pouze limituje maximální relaci (tedy délku jednoho souvislého hraní) na 6 hodin. Po odpojení se ale hráč může opět připojit.

Velkým překvapením je, že firma uvedla i bezplatný tarif Free. Také nabízí hraní v 1080p60, ale bez ray tracingu. Relace je navíc omezena na pouhou hodinu a hráči si nejspíš budou muset vyčkat frontu, než se uvolní kapacita na serveru. Předplatitelé mají přednostní přístup. Nvidia evidentně reaguje na Google, jehož Stadia rovněž nabídne omezený bezplatný tarif. U něj si ale hráči budou muset kupovat hry zvlášť, s GeForce Now využijí svých stávajících knihoven.

GeForce Now Free GeForce Now Founders
cena zdarma 139 Kč měsíčně
přístup omezený přednostní
relace 1 hodina 6 hodin
kvalita až 1080p60, 720p120 až 1080p60, 720p120
ray tracing ne ano

Na PC i mobilu

Aplikace GeForce Now je dostupná pro Windows, macOS, Android a je součástí též přehrávačů Shield TV. Podpora brzy zamíří i na Chromebooky. Hardwarové nároky jsou minimální, fakticky se totiž pouze přehrává video. Hrát lze s pomocí myší, klávesnic i gamepadů.

Při hraní nepotřebujete výkonný hardware, ale zato rychlý a stabilní internet. GeForce Now vyžaduje minimálně 15Mb/s linku při hraní v 720p60 a 25Mb/s u 1080p60. Ideální je však mít 50Mb/s internet. To platí pro rychlost stahování, uplink není až tak důležitý, neboť se směrem od vás posílají pouze ovládací povely.

Kromě přenosové rychlosti je také nutná co nejnižší doba odezvy. Nvidia požaduje alespoň 80 ms, ideální je 40 ms a méně. Každá další milisekunda navíc způsobí, že reakce na stisknuté tlačítko bude trvat déle. Streamovaní hraní tedy není nic pro progamery či rychlopalné střílečky jako Doom. Čím pomalejší tempo hra má, tím lépe.

Pro streamované hraní je důležité též kvalitní zasíťování domácnosti. Ideální scénář je hraní na počítači připojeném k routeru/modemu přes Ethernet. Pokud už vsadí na Wi-Fi, rozhodně je lepší 5GHz síť než 2,4GHz. U bezdrátu je také důležité, aby současně bylo připojeno co nejméně dalších zařízení, které pouze snižují kapacitu sítě.

A i když nakonec doma máte dobrou síť a papírově i dostačující internet, nemusíte mít nakonec vyhráno. Nvidia má servery v sousedním Německu, ale nemáte jistotu, kudy skrz síť vašeho poskytovatele připojení nakonec povedou packety (nemusí to být nejkratší možná cesta) a především každé zaváhání sítě se při hraní ihned projeví. Zatímco klasické video se přednačítá do bufferu, takže přehrávání bude plynulé i při občasné nestabilitě, hraní logicky bufferovat nelze a výpadky budou znamenat sekání obrazu, artefakty v obraze apod.

Protože je teď GeForce Now i zdarma, každý si může vyzkoušet, jak to jeho připojení zvládne.

Zdroj: Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?