Hlavní navigace

Myslíte si, že je herní hardware drahý? To jste ještě neviděli desku Z390 Waterforce

3. 2. 2019

Sdílet

Počítačové firmy se teď obávají oslabení ekonomiky v Číně, ale možná i v jiných částech světa. Přesto (nebo možná právě proto?) se ale zrovna teď objevuje hodně luxusní drahý hardware. Na Titany od Nvidie už jsme si nějak zvykli, ale čerstvě je tu Intel Xeon W-3175X za tři tisíce dolarů se základní deskou a chlazením v podobné relaci. Jenže abyste utratili podobné peníze, nemusíte zdaleka kupovat takto exkluzivní platformu. Do nebývalé výše se teď vyšplhala částka, kterou můžete vysolit za desku běžné mainstreamové platformy LGA 1151.  

Gigabyte Z390 Aorus Xtreme Waterforce: skoro 30 tisíc za Z390 desku

Desky platformy LGA 1151 s čipsetem Z390 začínají běžně někde nad 3000 Kč a končí u 13–14 tisíc za highendové luxusní modely jako Asus ROG Maximus XI Extreme nebo MSI MEG Z390 Godlike. Na konci prosince ovšem prosákly zprávy o modelu Z390 Aorus Xtreme Waterforce od firmy Gigabyte, který tento cenový strop zcela rozmetává. Už tehdy se vědělo, že to patrně bude zatím nejdražší deska běžné PC platformy (serverové stávají často úplně jiné peníze). Ale původní odhady cenu ještě dost podcenily. Nyní se tato highendová deska dostala v Evropě i u nás do ceníků obchodů a co do pálkovitotosti ještě překvapila. Západoevropští prodejci za ni chtějí 1050 € a ti působící u nás podle vyhledávačů cen mají ceny v podstatě stejné: 26 až 29 tisíc korun. Tedy sumu, za kterou by se dalo herní PC vybavit i celé.

Co vlastně za tuto sumu dostáváte? Deska by měla být odvozená od modelu Z390 Aorus Extreme, který u nás také stojí okolo oněch dosud špičkových 14 000 Kč. Verze s přídomkem Waterforce by zdá se měla zachovávat stejné PCB se stejnou výbavou a funkcemi. Rozdíl je ovšem v tom, že má rovnou z výroby full-cover vodní blok pro chlazení procesoru a zároveň napájecí kaskády (VRM) na desce. Gigabyte tento model inzeruje jako řešení pro přetaktování spotřebou poměrně náročného Core i9-9900K na 5,0 GHz a potenciálně výš. Produkt je to tedy speciální, určený majitelům custom vodníků.

Gigabyte Z390 Aorus Xtreme Waterforce

Blok chladí kromě CPU a kaskády i čipovou sadu

Blok má pro upevnění fittingů standardní závity G1/4" a také obsahuje obvod pro detekci úniku kapaliny… a RGB iluminaci, jak jinak. Základna má být „nanokarbonová“ a zajímavé ještě je, že kromě klasického chlazení CPU a napájecí kaskády vybíhá blok až k čipové sadě Z390, kterou kapalina na své dráze tedy ochlazuje také. Blok tím pádem pokrývá velkou část desky.

Kromě samotného vodního chlazení má deska ve výbavě RGB osvětlení, tři sloty M.2 pro NVMe SSD s rozhraním PCI Express 3.0 ×4, podporu rozhraní Thunderbolt 3 (dva porty USB-C) i 10Gb/s USB 3.1. Osazen je i konektor pro vyvedení 10Gb/s USB-C na čelní panel skříně. Přítomen je vedle doplňkového gigabitového Ethernetu Intel I-219V také 10Gb/s síťový adaptér s čipem Aquantia (patrně AQC107). Deska tedy nabízí po stránce síťování to nej. Z výroby je osazený také adaptér Wi-Fi 802.11ac 2x2 Wave 2.

Full cover vodní blok desky Gigabyte Z390 Aorus Xtreme Waterforce

Za řeč stojí kromě chlazení také napájecí kaskáda pod ním. Ta má šestnáct fází (plus další dvě pro uncore procesoru), respektive osm zdvojených. Použité jsou phase doublery International Rectifier IR3599 a na nich MOSFETy TDA21462 také od International Rectifier, respektive Infineonu, který tuto firmu koupil. Z nichž by každý měl být schopen dodat 60 A proudu. A Gigabyte samozřejmě také používá nejpropracovanější integrovanou zvukovku ze svého portfolia, Amp-Up Audio s kodekem Realtek ALC1220-VB, DAC ESS Xabre 9018K2M, speciálním operačním zesilovačem, oddělením stereo signálu a kondenzátory Nichicon a německými WIMA. V audio části by měly být i speciální čipy na separátní napájení a zvláštní generátor signálu pro přesné časování.

Gigabyte asi nemůže čekat, že se této desky prodají nějaká masová množství (zvlášť když se za stejnou cenu dá koupit „běžná“ nejdražší deska platformy Z390 i to Core i9-9900K k tomu). Model Waterforce má asi hlavně prestižní funkci a obecně propagovat značku. Případně také propagovat majitele, který by si ji pořídil a vystavil na odiv v prosklené skříni.

Byl pro vás článek přínosný?