Hlavní navigace

Výrobci z mobilů činí hloupá zařízení. Google s tím chce zatočit

13. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: logo: Google / koláž: Petr Urban / Cnews

Vývoj akumulátorů nedrží krok s elektronikou, což se u smartphonů projevuje špatnou výdrží. Někteří výrobci proto přistupují k agresivnímu nebo ještě agresivnějšímu potlačování procesů na pozadí. Jenže tím často zásadně vybočují z pomyslné zlaté střední cesty a počítače do kapsy s Androidem přespříliš obírají o jejich schopnosti, takže už velké dotekové placky spíše připomínají hloupé mobily. Standardně se o správu procesů na pozadí stará sám operační systém. Sám Android je na aplikace verzi od verze přísnější, současně se ale snaží držet rozumného kompromisu mezi úsporami a funkčností zařízení – nefunkční budíky nebo sledování při sportu zkrátka nejsou žádoucí. Nejagresivněji k potlačování úloh na pozadí přistupují čínští výrobci. Loni byla v čele Nokia, když na problematiku upozornil tuzemský vývojový tým Urbandroid Team. Od té doby se pořadí výrobců proměnilo a Nokie už je k procesům poměrně přátelská. Obecně si aktuálně velice špatně vedou OnePlus, Huawei a jihokorejský Samsung.

Jak Google omezování aplikací zlepší

Někdy se v nastavení dají úsporné režimy vypínat, jenže běžný člověk si takového chování ani možnosti nemusí být vědom, takže si sám neporadí a z problémů s funkčností aplikací viní jejich tvůrce a tvůrkyně. Logicky se tak očekává, co s tím udělá Google. Jak si všiml redaktor Neowinu, v AMA na Redditu se vývojářský tým Androidu k problematice vyjádřil.

Problematiku shledává komplikovanou a tvrdí, že se jí už nějakou dobu věnuje. Nepomáhá, že si každý výrobce správu procesů na pozadí řeší po svém. S výrobci proto Google komunikuje, aby porozuměl jejich přístupu ke správě. Extrémní metody chce omezit následovně:

  • Dokument Compatibility Definition Document (CDD) pro Android 11 upravuje Google tak, že uživatelky a uživatele budou výrobci muset o omezení aplikací informovat do 24 hodin před užitím restrikce. Lidé by díky tomu měli vědět, že systém do chodu aplikací zasahuje. Otázka zní, jestli bude informování dostatečně srozumitelné a obsahově adekvátní.
  • Výrobci nadále nesmí tvořit seznamy nejlepších aplikací, kterým případně udělují výjimky. Omezují tím inovace – menší subjekty mohou být neférovou soutěží demotivovány.
  • Google na výrobce tlačí, aby s porušováním CDD přestali. Některé nejmenované subjekty už opravy zavedli v nejnovějších vydání jejich sestavení na vlajkových lodích.
  • Android 11 přidává API, díky kterému se vývojáři a vývojářky dozví, proč byla jejich aplikace ukončena. Neznamená to, že jejich případný tlak výrobce mobilů přinutí změnit přístup, minimálně si ale budou jistí tím, proč jejich aplikace na pozadí nefunguje tak, jak má.
  • Google do systému přidal i další opatření proti tomu, aby byly aplikace výrazně omezovány a aby výrobci zařízení mohli přestat s dosavadními praktikami. Snaží se neztížit život té části vývojářské komunity, která se maximálně snaží následovat doporučení a dobrou praxi Googlu. Detaily neznáme.

Samotný Google ale přiznává, že tím situaci nevyřeší úplně a že ho v tomto ohledu ještě čeká dost práce.

Zdroje: AndroidEngTeam na Redditu | Power management restrictions / Android Developers via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?