Hlavní navigace

Google odstraní aplikace, které budou na mobilu neoprávněně číst SMS

15. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Android bude o trochu bezpečnějším místem. Google oznámil novou politiku, podle níž bude ručně schvalovat všechny aplikace, které si v Play Storu říkají o přístup k SMS a historii hovorů. Doteď vývojáře nijak neomezoval, skrz standardní systémové API mohli prozkoumat celý telefon.

Nově budou vývojáři muset o přístup požádat skrz zvláštní formulář. Resp. již museli. Google tvůrce softwaru upozornil před několika měsíci a tvrdí, že desítky tisíc vývojářů již formulář vyplnilo. Jestli ale všem přístup schválí, to nevíme.

TIP: Jak na Androidu posílat SMS z počítače?

Google chce posuzovat, proč aplikace potřebuje přístup SMS/hovorům. Jestli to má spojitost s hlavní funkcí programu. Jestli je aplikace řádně zabezpečená. Jak z funkce budou profitovat uživatelé a jestli uživatelé vůbec pochopí, proč po nich aplikace takový přístup žádá.

Loni se provalil další „skandál“ Facebooku, který informace o SMS a hovorech ukládal na své servery. Google ale pravděpodobně půjde po menších rybách. Typickým příkladem jsou jednoduché aplikace typu LED světlo, kterým stačí přístup k foťáku, ale vyžadují i zápis na úložiště, adresář, SMS atd. Ale ani Facebook nemá všechno jisté. Google tvrdí, že posoudí i všechny vlastní aplikace, jestli opravdu potřebují znát tolik informací.

Aplikace, které novou politiku ignorují, může Google z Play Storu odstranit. Mezním datem byl přitom 9. leden 2019. Vývojáři, kteří vyplnili formulář do minulého týdne, dostali výjimku až do 9. března. Všechny budoucí aplikace s přístupem k SMS/hovorům budou moci vyjít až po schválení Googlem.

Byl pro vás článek přínosný?