Hlavní navigace

Google vzkazuje výrobcům mobilů: „Nepoužívejte více než dva výřezy v displeji“

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou z novinek chystaného Androidu P je API, které budou moci využívat výrobci mobilů a vývojáři k tomu, aby aplikace mohly správně nakládat s teď tolik rozšířenými výřezy v displejích. Trend odstartovaný Essential Phonem, za kterým stojí otec Androidu Andy Rubin, podle Googlu následovalo již 11 výrobců na celkem 16 telefonech. Reálně jich bude více, Google ale počítá jen s těmi s jeho certifikací, nikoliv hromadou mobilů dostupných pouze v Číně bez googlovských služeb. Kromě Androidu P se nové API zpětně dostalo i do Androidu 8.1. U starších verzí si musí výřez ohlídat sami výrobci. V praxi jde o to, že Huawei, LG a spol. definují počet, umístění a velikost výřezu (či výřezů) a vývojáři pak mohou podle výrobci definovaných příznaků určit, co se v jejich aplikacích na místě výřezů zobrazí.

Mapa obtékající výřez
Mapa obtékající výřez
Uživatel si bude moci zvolit, jestli aplikace výřez obteče, nebo se vedle něj objeví černé pruhy
Uživatel si bude moci zvolit, jestli aplikace výřez obteče, nebo se vedle něj objeví černé pruhy
Nastavení výřezů
Nastavení výřezů

Standardně u všech starších a neoptimalizovaných aplikací to bude fungovat tak, že v režimu na výšku bude vedle výřezu jen stavová lišta (s hodinami, signálem a jinými ikonkami) o minimálně stejné výšce jako výřez. Veškerý užitečný obsah bude až pod tímto prostorem. U aplikací zobrazených ve fullscreenu (bez všech lišt) nebo při otočení na šířku se vedle výřezu objeví jen černé proužky. Až když vývojáři stanoví jinak, můžou jejich aplikace výřez obtéct, což se hodí hlavně u map nebo fotek.

Kromě toho má Google na výrobce ještě další dva požadavky. Výřezy musí být vždy na kratších stranách displeje a maximálně mohou být na obrazovce dva. Dosud všichni v praxi používají jen jeden, ale tak to nemusí zůstat napořád. ZTE už má prototyp telefonu Iceberg se dvěma výřezy, přičemž v tom „novém spodním“ je reproduktor.

Byl pro vás článek přínosný?