Hlavní navigace

Google chystá velké změny Androidu. Může to ale prodražit mobily

17. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google v létě dostal rekordní pokutu. Evropská komise mu napařila 4,34 miliardy eur za to, že zneužíval dominantního postavení na trhu s mobily. Komise po několikaletém vyšetřování dospěla k závěru, že se Google provinil ve třech bodech:

Nutil výrobce, kteří chtěli Play Store, aby na svá zařízení předinstalovávali také vyhledávač Googlu a prohlížeč Chrome, čímž si Google upevňoval dominanci na dalších trzích. Některým výrobcům a operátorům navíc platil, aby na zařízeních byl výhradně jeho vyhledávač. A nakonec nedovolil výrobcům, kterým poskytoval licenci na Play Store, aby vyráběli jiná zařízení s odnožemi Androidu. Podle komise chtěli někteří výrobci využít fork Fire OS od Amazonu, ale Google jim to zakázal.

Google s verdiktem nesouhlasí a proti pokutě se odvolal. Zástupci firmy stále tvrdí, že Android trh narovnává a přináší uživatelům velkou svobodu výběru. Ani šéf Googlu Sundar Pichai, ani viceprezident pro platformy a ekosystémy Hiroshi Lockheimer ale stále nevyvrátili ony tři body, které Komise kritizuje.

Ale přizpůsobí se jim. Lockheimer včera uvedl, že od 29. října 2018 začnou v celém Evropském hospodářském prostoru platit nová licenční pravidla.

  • Výrobci, kteří chtějí používat aplikace Googlu, mohou vyrábět i „nekompatibilní“ mobily a tablety s Androidem, typicky jeho odnožemi jako Amazon Fire OS, LineageOS apod. Z vyjádření ale nevyplývá, že by Google dovolil instalaci svých aplikací i na tato zařízení. Jen je firmy mohou vyrábět, což v Mountain View doteď zakazovali.
  • Google oddělí licence na vyhledávač, Chrome a ostatní aplikace (YouTube, Gmail Dokumenty apod.). Výrobci už nebudou mít povinnost instalovat vše.
  • Vyhledávač a Chrome jsou pro Google jediným zdrojem příjmů. Pokud budou chtít výrobci prodávat telefony bez nich, za přístup ke Google Play budou muset platit zvláštní licenční poplatky. To by se mohlo promítnout do cen zařízení.
  • Google také upraví licenci umožňující předinstalaci dalších vyhledávačů a prohlížečů. Což už šlo i dnes a není jasné, co přesně se pro výrobce změní.

Byl pro vás článek přínosný?