Hlavní navigace

Pixelbook s Windows 10? Google na tom pracuje

14. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: loga: Microsoft a Google | koláž: Petr Urban / Cnews
Napadlo by vás, že by vedle Chrome OS mohl někdy legálně běžet Windows?

Zařízení s Chrome OS jsou určené spíše pro ty méně náročné, úspěch slaví zatím zejména ve školách. Co jedni považují za nevýhodu, může být pro jiného výhoda. Omezený systém přináší výhody v podobě snadné správy a bezproblémového chodu. Jenže se brzy zřejmě dočkáme zvratu, který patrně nikdo nečekal. Zatímco Chrome OS opatrně roste, rodí se i nové přátelství s konkurencí. Ačkoli na některých frontách systém od Googlu můžeme považovat za konkurenta nejen Windows, podle reportu Xda-developers bude na některých strojích s Chrome OS možné rovněž používat Windows 10. Umožní to projekt s kódovým označením Campfire, který by podle reportu mohl být něčím, jako je Boot Camp na počítačích od Applu. Možnosti tzv. duálního bootování by se měl dočkat nejen Pixelbook, ale také další chromebooky. Testuje se více variant nového firmwaru s tím, že pokud se Google k této možnosti rozhoupe, patrně si ji nebude schovávat pro jediný model počítače. V první řadě nicméně půjde právě o domácí Pixelbook. Proč by takové řešení dávalo smysl? Jak jsem už naznačil, ona myšlenka není nová.

Komentář: Nová ofenzíva na obzoru?

I na laptopu s nakousnutým jablkem je někdy žádoucí provozovat specifické aplikace pro Windows. Google už do Chrome OS pár let zavádí podporu aplikací z Androidu, aby rozšířil možnosti počítačů s tímto systémem. Považujete Pixelbook za povedený stroj po hardwarové stránce, ale software od Googlu vám připadá jako neadekvátní? S tím dnes ani aplikace z Androidu tolik neudělají.

Google takto může nabízet zařízení, kde se člověk s Chrome OS seznámí. V momentech, kdy nebude dostačovat, si spustí Windows. Časem ale může zjistit, že mu Chrome OS v mnoha scénářích dostačuje. I tak může vypadat další část ofenzívy mladého operačního systému proti dinosaurům. Sám Microsoft se přitom v těchto letech snaží platformu konkurenta napodobit. Vydává levnější počítače a vyvinul režim, který potírá výhody i nevýhody tradičního desktopu.

Na Windows by ovšem bylo potřeba místo navíc, i proto se mnohé levnější přístroje s Chrome OS duálního bootování nikdy nedočkají. Nedávno napsaný kód naznačuje, že je vyžadováno 10 GB místa pro Chrome OS a k tomu alespoň 30 GB pro Windows, tudíž by zařízení nesmělo mít úložiště menší než 40 GB.

K tématu: Chromebooky spustí aplikace pro Android a brzy i ty pro Linux

Kdy se projektu Campfire případně dočkáme? Podle Xda-developers vývoj probíhá už několik měsíců a vypadá to, že se projekt blíží k prvnímu finiši. Spekuluje se o tom, že by Google s novými Pixely mohl představit i další Pixelbook. Dávalo by smysl, kdyby právě s tímto zařízením novou zásadní funkci předvedl. Musíme se ale nechat překvapit.

Byl pro vás článek přínosný?