Hlavní navigace

Chrome 63 vypadá nudně, ale pod kapotou ukrývá spoustu zajímavých novinek

11. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Google / koláž: Cnews
Podívejte se s námi na novinky ve Chromu 63. Prohlížeč spolu s webem zlepšují své dovednosti mílovými kroky.

Nezdá se, že by Chrome 63 nabízel navenek viditelné novinky. Úplně nezajímavá verze to nakonec ale není, z pohledu nadšence je tomu právě naopak. Pro úplnost dodávám, že její distribuce začala minulou středu na osobních počítačích a o den dříve na zařízeních s Androidem. Správnou variantu prohlížeče stáhnete z adresy www.google.com/chrome. Varianta pro Android nabízí chytřejší automatické dokončování v adresním řádku, dále vyšší stabilitu i výkon. Na počítačích nejvíce novinek čeká na vývojáře a vývojářky, viz video níže. Pokud raději čtete, neměli byste minout seznam novinek v prohlížeči na webu Google Developers a také přehled novinek ve vývojářských nástrojích na témže webu. Můžete se též podívat na dlouhý seznam zalepených děr na blogu Chrome Releases. Je jich 37 celkem.

Zajímavé novinky pod kapotou ve Chromu 63

Z výše odkazovaných novinek bych vypíchl dynamický import javascriptových modulů, jenž umožňuje webům načítat skripty jen ve chvíli, kdy jsou potřeba. Nemusím patrně rozmazávat, že tento způsob  dynamického načtení může vést ke zlepšení výkonu při běžném prohlížení. A že prohlížeč sám o sobě všechno nevyřeší, pokud nebudou weby spolupracovat a optimalizovat běh na své straně.

Dále mi připadá velice zajímavá podpora pro vlastní akce na mobilech pro tažení prstem dolů. Zatím platí, že tím běžně docílíte opětovného načtení celé stránky (aspoň když jste úplně nahoře a není se kam dále posouvat). Např. Twitter Lite, jedna z prvních vlaštovek z tábora progresivních webových aplikací, na to jde chytřeji. Místo kompletní obnovy pouze načte nové tweety. Když bude web chtít, zařídí si tedy chytřejší akci než kompletní obnovu.

Dále se mění přístup k zobrazování dialogů spojených s žádostmi o různá povolení. Na webu jde běžně o žádosti o přístup k detekci aktuální polohy. Všechny žádosti, které se ve Chromu objeví, se nově objeví až ve chvíli, kdy jsou opravdu potřeba, tj. nedojde k hromadnému zahlcení žádostmi na začátku. Tento systém tak připomíná modulární žádosti zobrazované v aplikacích od Androidu 6, kde už nedochází k paušálnímu schvalování žádostí při instalaci aplikace.

Zajímavě zní také podpora Device Memory JavaScript API, díky němuž je web schopný zjistit, kolik paměti má vaše zařízení k dispozici. Podle toho pak může případně upravit náročnost web – např. vás automaticky přepne na odlehčenou verzi, příkladem budiž Twitter Lite. Zmíním ještě rychlejší javascriptové jádro V8. Kdybyste mysleli, že se nijak nevyvíjí, tak v posledním Chromu je rychlejší a konzumuje o malý kousek méně paměti. Viz blog V8 JavaScript Engine.

Izolace stránek

Jedna bezpečnostní novinka míří spíše na organizace než na jednotlivce. Izolace stránek (Site Isolation) je režim, v němž Chrome používá pro vykreslení každé stránky vždy zvláštní proces. Jak název napovídá, jedná se o nejbezpečnější režim současnosti, kdy je stránka maximálně zabarikádovaná tak, aby neovlivňovala zbytek prohlížeče (a naopak).

Jenže jak patrně tušíte, tento způsob práce s weby si vyžádá ještě více paměti. Podle Googlu konkrétně o 10–20 % více. Chrome je přitom už dnes známý jako prohlížeč, který konzumuje paměť ve velkém. Na druhou stranu máme dnes paměti dost, prázdná paměť představuje nevyužitou investici a jedná se o logický vývoj, který je lepší než stání na místě. Více paměti konzumuje také Firefox, který v tomto roce začal využívat rozdělení do více procesů.

V organizacích lze spravovat doplňky podle požadovaného oprávnění V organizacích lze spravovat doplňky podle požadovaného oprávnění (foto: Google)

Kdo žádá úspornější prohlížeč, protože má paměti skutečně nedostatek, alternativu si najít může. Jak jsem navíc uvedl, Site Isolation zatím nemíří do domácností, ale do organizací. Správkyním a správcům Google doporučuje pro začátek pročíst nápovědu k funkci a až pak se případně rozhodnout, zda ji implementujete své organizaci.

Bezpečnostní drobky

Ti, kdo spravují počítače ve firmách, mohou dále pomocí nových pravidel spravovat, která rozšíření jsou povolená či zakázaná, a to na základě požadovaných oprávnění. Můžete tedy paušálně zakázat používání doplňků, jež např. požadují přístup ke schránce nebo tiskárnám.

Pro lepší zabezpečení Google zapíná TLS 1.3 pro Gmail, ale v příštím roce chce tento protokol více rozšířit. Jak připomíná, protokol TLS 1.2 by dokončen v roce 2008, což je na poměry IT dávná minulost. O těchto vylepšeních mířených primárně na podniky se více dočtete na blogu Google.

Byl pro vás článek přínosný?