Hlavní navigace

Nová podoba stránky s nastavením Chromu připomíná „Chredge“

14. 5. 2019

Sdílet

Nedlouho poté, co Edge postavený na Chromiu předvedl vlastní přístup k uspořádání stránky s nastavením, se tímto krokem aspoň zdánlivě inspiroval Google a předělal stránky s nastavením ve Chromu/Chromiu.

V raných vývojových sestaveních Google Chromu (tj. edice Canary, v době psaní článku verze 76.0.3794.0) svou novou tvář čerstvě odhalila stránka pro nastavení programu. Totéž platí pro Chromium. Současná podoba ve stabilních vydáních prohlížečů postrádá výraznější členění do kategorií. Kategorie existují, ale všechen obsah je vměstnaný do jedné dlouhé stránky, z níž část je skrytá.

Stránce pak dominuje velké vyhledávací pole, jež vás vede k tomu, abyste hledali psaním. Což je filozofie Googlu, který svého času přímo doporučoval, abyste v Gmailu poštu netřídili, nýbrž všechny zprávy archivovali a v archivu vyhledávali. Tento přístup považuji za vhodný, pokud víte přesně, co hledáte. Pokud vám ­z libovolného důvodu nevyhovuje, budete mít z nové koncepce nastavení radost. Na straně okna se totiž usadily kategorie, do nichž tak můžete rovnou přecházet.

A jak upozorňuje Softpedia, tento přístup se nápadně podobá tomu, co nám Microsoft ukázal v „Chredgi“. Nový Edge se veřejnosti poprvé ukázal teprve před několika týdny. Ačkoli hlavní část uživatelského prostředí vypadá téměř jako Chrome, právě stránka s nastavením a další podobné stránky patří k místům, které si už Microsoft výrazně předělal podle svého.

Samozřejmě se ale nedá říct, že by na rozdělení nastavení do kategorií měl patent nebo by s ním přišel jako první. Zatímco Opera dnes více méně kopíruje podobu stránky s nastavením stabilního Chromu/Chromia, Vivaldi si jde svou cestou a košaté nastavení rozděluje do vlastních kategorií. V tomto specifickém případě byste se v něm jinak jistě ztratili.

via Softpedia

Byl pro vás článek přínosný?