Hlavní navigace

Google prosazuje vizi. Chrome přitvrzuje ve schovávání částí adresy

15. 7. 2020

Sdílet

Jsou to už skoro dva roky, kdy se Google rozhodl, že bude lepší v prohlížeči neukazovat celou adresu URL. Chrome 69 v roce 2018 skryl protokoly HTTP a HTTPS, ale i předponu WWW nebo písmeno „m“ u mobilních verzí webů. Jeho rozhodnutí se ukázalo být kontroverzním do takové míry, že výrobce od praktiky zase rychle upustil. Jasně ale uvedl, že časem hodlá adresu navenek zjednodušit. V půlce roku 2019 experimenty pokračovaly v Chromu 76. Posun nastal v Chromu 79, kdy se skrývání částí adresy – protokol a předpona – v adresním řádku stalo výchozím nastavením. Současně byla odebrána příslušná předvolba na stránce chrome://flags, která adresu v plné podobě umožňovala vrátit. Vůli Googlu nešlo zvrátit. Chrome 83 přinesl experimentální a tudíž skrytou funkci chrome://flags/#omnibox-context-menu-show-full-urls, která prohlížeč nutí opět standardně zobrazovat kompletní adresu. Pokud experimentální funkci aktivujete, zobrazování plné adresy následně můžete zapnout v kontextové nabídce adresního řádku. Chrome 84 by ji měl zavést jako standardní.

Protokol a předpona se nevrátí

Jak si všiml Martin Brinkmann, Chrome 86 standardně skrývá protokol HTTPS a předponu WWW s tím, že už ale pro změnu neobsahuje výše zmíněnou experimentální předvolbu, která vám umožnila zobrazovat plnou adresu. Pokud dnes navštívíte titulní stanu Cnews v prohlížeči od reklamního giganta, v adresním řádku uvidíte pouze „cnews.cz“. Jedno klepnutí plnou adresu nezobrazí, druhé už ano, viz galerie.

Aktuálně se zdá, že cesta Googlu je definitivní a firma vás relativně novému nastavení prohlížeče nenechá vyhnout se, bylo-li to vaším přáním. V půlce června přitom zástupce firmy tvrdil, že předvolba pro stálé zobrazení kompletní adresy v prohlížeči zůstane. Pro pořádek dodávám, že verzi 86 dnes najdete v kanálu Canary, k dokončení a oficiálnímu širokému uvedení by mělo dojít 6. října 2020.

Červnové experimenty s dalším zkracováním

Úplný obrázek tímto ještě nemáme. Google totiž ještě během června zkoušel ještě jinou úpravu adresního řádku, kdy na první pohled adresu zkrátil tak, že byly vidět jen domény prvního a druhého řádu, nikoli adresa konkrétní podstránky. V případě článku, jehož kompletní adresa je https://www.cnews.cz/britanie-huawei-odstrani-2027-stovky-milionu-liber/, byste tak viděli jen cnews.cz.

Kompletní adresa by se zobrazila po klepnutí, ale možná také jen poté, kdy byste nad řádek přesunuli ukazatel myši. Nebo by se zkrácení mohlo odehrát až ve chvíli, kdy byste se stránkou interagovali, případně po uplynutí stanovené časové prodlevy. Experimentální předvolby jsou dostupné i v nejčerstvějším Chromu Canary a nelze odhadnout, jak skončí.

Pouze v nich vidíme, že Google kompletní adresu URL považuje za příliš komplikovanou a má v úmyslu ji prezentovat ve zjednodušené podobě. Neefektivita stávajících podob zobrazování adres však není jeho čirým výmyslem, firma se opírá o studie dokládající problematičnost zobrazení kompletní adresy: The Web’s Identity Crisis: Understanding the Effectiveness of Website Identity Indicators, Measuring Identity Confusion with Uniform ResourceLocators, Does domain highlighting help people identify phishing sites?Decision Strategies and Susceptibility to Phishing.

Už před dvěma roky byl ale Google kritizován za to, že si s adresou pohrává, aniž by takovému rozhodnutí přecházela širší diskuze aspoň v odborné komunitě.

Zdroj: Issue 1090393 via gHacks Tech News (1, 2) | Techdows

Byl pro vás článek přínosný?