Hlavní navigace

Google Earth už není exkluzivní pro Chrome, funguje i v dalších prohlížečích

27. 2. 2020

Sdílet

Virtuální glóbus Google Earth si teď na stránce earth.google.com/web můžete prohlížet, i když nepoužíváte Chrome. Google po půl roce testování konečně přidal podporu dalších prohlížečů, jmenovitě Firefoxu, nového Edge nebo Opery. Fungovat budou také další postavené na základech Chromia, funkčnost jsme ověřili na Vivaldim nebo českém Seznamu.

Pouze Safari má zatím smůlu, dle dřívějších vyjádření je ale chyby na straně Applu. Jeho prohlížeč totiž nepodporuje grafické rozhraní WebGL 2.0, které slouží k 3D vykreslování. Google ale tvrdí, že na řešení se již pracuje.

Dostat na web náročnou aplikaci, jako je Earth, trvalo Googlu bezmála tři roky. Čekalo se na standardizaci nového programovacího jazyka WebAssembly ze strany hlavní webové autority W3C. Tzv. Wasm pracuje s nativním kódem C++, který se již nemusí za chodu interpretovat jako JavaScript, a díky tomu je až 40× rychlejší.

TIP: Úchvatný Google Earth Timelapse ukáže, jak se Země měnila od roku 1984

A proč Earth vůbec používat, když Google nabízí i Mapy, které mají také 3D zobrazení a fungují i jinde? Earth pracuje se 3D zobrazením a plastickými modely po celou dobu, nikoliv jen při největším přiblížení. V Earth lze vypnout veškeré popisky, hranice či jiné čáry a naopak zapnout vrstvu s animovanými mraky, které odpovídají realitě z předchozích 24 hodin. Earth je též prošpikován detailním průvodcem, který ukáže nejhezčí místa světa, a vždy mezi nimi efektně proletí.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?