Hlavní navigace

Google Go je v Česku. Odlehčená aplikace toho paradoxně nabízí více

21. 8. 2019

Sdílet

Když Google před dvěma lety uvedl odlehčenou verzi systému Android Go, slíbil, že očeše i klíčové aplikace. Zaberou méně prostoru, poběží na pomalejších zařízeních a rovnou počítají s tím, že se zřejmě nebudou moci spolehnout na kvalitní datové připojení. Aplikace go měly být primárně určeny pro Indii nebo jiné rozvojové trhy, americká společnost je ale vydává i ve světě. Aktuálně tak uvolnila globální verzi vyhledávače Android Go (Play Store).

Stačí mít Android 5.0+ a novější a kousek místa na úložišti, neboť Google Go má jen 7 MB. Obsahuje přitom více funkcí než velký vyhledávač. Po spuštění aplikace na vás nevykoukne jen vyhledávač, ale spousta tlačítek. Jedním se dostanete k textovému zadávání dotazů, druhým můžete diktovat a třetím vyhledávat vizuálně pomocí funkce Lens. Lens umí také překládat text na cedulích, v novinách apod. Skrz aplikaci se můžete dostat k i výběru aktuálních zpráv, katalogu obrázků či animovaných GIFů. Slouží též jako spouštěč vybraných aplikací.

TIP: Osekané až na dřeň. Přichází odlehčené Spotify Lite

V nastavení Google Go je užitečná položka Používat zjednodušený režim, která zobrazované stránky upraví tak, aby se nestahovalo zbytečně moc dat. A když už se skrz výsledky k nějaké stránce dostanete, můžete si pomocí zvláštního tlačítka nechat text přečíst. Hlasová syntéza Googlu je výborná, a to i v češtině. Do naší mateřštiny je lokalizována celá aplikace, byť její popis na Play Storu zůstal v angličtině.

TIP: Jak rychle poslat soubory mezi dvěma mobily? Google vylepšil aplikaci Files Go

PS: Vizuální vyhledáváním na mnou testovaném telefonu (Xperia X Compact) nefungovalo, místo obrazu z kamery byla obrazovka černá.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?