Hlavní navigace

Google slibuje revoluci. Digitální zoom v Pixelu 3 má být srovnatelný s optickým

18. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pixel 3

je jeden z mála špičkových telefonů, který si vystačí jen s jedním zadním foťákem. Google se už roky snaží přesvědčit, že kvalitní čip a optika už nejsou všechno, hodně se toho dá zachránit softwarem.

Již před čtyřmi lety do mobilů implementoval funkci HDR+, která zvyšovala dynamický rozsah snímků a snižovala šum tím, že kombinovala několik snímků pořízených rychle za sebou v dávce. Dodnes je to hlavní vychytávkou Pixelů (a dříve Nexusů) a ve snímání HDR subjektivně nemají konkurenci (i když Apple letos také slibuje zázraky).

Aby tato vizuální kouzla urychlil, v Pixelech 2 se objevil speciální koprocesor. Ten je dostupný (a vylepšený) i v Pixelech 3, které navíc umí ještě jednu vychytávku – Super Res Zoom. Firma již při představení telefonů slibovala dosud nejlepší digitální zoom, který prý bude srovnatelný s dvojnásobným optickým.

TIP: Krásné noční fotky bez šumu. Google ukázal, že to jde i s mobilem

Pokud se už chytáte za čelo, počkejte. Tím, že telefon umí v dávce udělat rychle až 15 fotek, může nejen rozšířit dynamický rozsah, zostřit snímky a vyhladit šum, ale také přidat detaily, které nebudou úplně vymyšlené jako u běžné lineární interpolace. Google využije toho, že foťák se i v nejpevnějších rukou třese, takže se snímač posouvá a jeden detail je zachycen z několika úhlů. S takovými informacemi se už dá zrekonstruovat vyšší rozlišení. To se pak ořeže a vznikne opět 12Mpx fotka s větším zvětšením.

2× zoom na Pixelu 2 a Pixelu 3 2× zoom na Pixelu 2 a Pixelu 3

Techniku „super resolution“ nebo „pixel shifting“ úspěšně používají nejlepší (bez)zrcadlovky od Pentaxu nebo Olympusu (např. E-M1 Mark II). Posun obrazu u nich funguje díky mechanické stabilizaci čipu, ten se může přesně hýbat o jeden pixel do všech stran. Foťák ale musí být na hodně pevném stativu. Pak třeba zmíněný Olympus umí i s 20Mpx snímačem udělat hodně kvalitní 80Mpx fotku. Samozřejmě, pokud se přitom nehýbou objekty na scéně, pro focení sportů to není.

Zoom na projíždějící autobus (vlevo s duchy, vpravo s jejich potlačením) Zoom na projíždějící autobus (vlevo s duchy, vpravo s jejich potlačením)

Google napsal algoritmus, který umí „super resolution“ i bez přesného jednopixelového posunu snímače. Stále dokáže zarovnat první referenční snímek s těmi následujícími z dávky tak, aby z nich vytáhl detaily. Zároveň fotky nebudou trpět na moiré, eliminuje se u nich vliv Bayerovy masky a software fotku dokáže zbavit duchů vzniklých pohybem objektů (ale pak je rozlišení v místech nižší). A když náhodou telefon uložíte na stativ, tak vyššího rozlišení dosáhne také. Rozhýbe totiž objektiv (díky motorku pro stabilizaci), takže je při velkém zvětšení vidět, jak krouží.

7× zoom na Pixelu 2 a Pixelu 3 7× zoom na Pixelu 2 a Pixelu 3

Tolik teorie. Super Res Zoom podle Googlu nejlépe funguje při zvětšeních od 2× do 3× a hlavně dobrém světle. V této galerii najdete několik demo snímků s různou mírou zvětšení. Jako kvalitu srovnatelnou s optickým zoomem bych to neoznačil, ale na poměry digitálního jsou výsledky skvělé. Zrcadlovkáři s full framem ohrnou nos, malé snímače v mobilech fotí mazanice při zobrazení 1:1 i bez digitálního zoomu, natož s ním. Google ale dokazuje, že softwarové zpracování je pořád kam posouvat.

Byl pro vás článek přínosný?