Hlavní navigace

GPD Win 2: „Herní konzole“ s Windows 10, která se vejde do kapsy

16. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hongkongská společnost GPD se už pět let zabývá vývojem minipočítačů do kapsy. Loni na Indiegogo uspěl její Pocket 7 s Windows 10 a GPD Win fungující jako herní konzole. Od včerejška na Indiegogo běží crowdfundingová kampaň na druhou generaci Winu. Tvůrci požadovali jako cílovou částku 100 000 dolarů, ale ještě týž den dostali od více než 1500 fanoušků přislíbeno desetkrát tolik. V základním „perku“ mohou ti nejrychlejší získat GPD Win 2 za 649 dolarů, přičemž běžná cena na trhu bude 899 dolarů. Za to dostanou miniaturní notebook, který se vejde do kapsy. Má šestipalcový dotykový HD IPS displej uložený v těle o rozměrech 162 × 99 × 25 mm a hmotnosti 460 gramů. Uvnitř se nachází Intel Core m3-7Y30, tedy neújspornější Kaby Lake. Jak CPU, tak i GPU bude znatelně výkonnější než u přechozí generace postavené na Atomu. K dispozici je pak 8GB RAM (LPDDR3 1866 MHz) a 128GB SSD (ve slotu M.2, lze tedy v budoucnu vyměnit). Vnitřek je chlazen ventilátorem s 2000 až 8000 rpm (to už bude hodně řvát).

Na počítači je předinstalován Windows 10 Home (x64), ale tvůrci zmiňují i podporu Linuxu nebo Androidu. Je to ostatně jen „běžné“ PC. Výkon prý stačí i na AAA hry. Když se uskromníte na detailech, zahrajete si Titanfall 2, Battlefield 1, GTA V, PUBG atd. Tvůrci na YouTubu spustili kanál, kde ukazují, jak na Winu 2 zmíněné hry běží. Kromě nativních her pro Windows zmiňují i síťový streaming z PS4 a Xboxu One, větší smysl ale budou dávat například emulátor starších konzolí.

Interní akumulátor slibuje až šesti- až osmihodinovou výdrž při hraní. Nabíjí se pomocí USB-C (Power Delivery), stejným konektorem půjde zpětně nabíjet i třeba připojený mobil. Na těle je dále jeden velký USB 3.0, microHDMI 1.4, sluchátkový jack a čtečka microSD karet. Nechybí mikrofon ani malé reproduktory. S okolím pak Win 2 komunikuje přes Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.2.

Uvnitř je prťavá QWERTY klávesnice, ale hrát se bude především na gamepadové části. Ta má dvě analogové páčky (plus přepínač, aby se mohly chovat jako myš), směrový kříž, čtyři akční tlačítka a šest zadních tlačítek. Nechybí ani vibrační motorek.

Stejně jako minulé produkty od GPD bude i Win 2 hračkou pro nadšence. Díky podobným kampaním mohou vznikat i zařízení, která uspokojí potřeby maximálně tisícovek uživatelů. Větší ambice Win 2 nemá. Holt to není velký počítač, ani skutečná konzole, ale hybrid s kompromisy. K prvním uživatelům se Win 2 dostane v květnu 2018, kampaň potrvá až do března.

Byl pro vás článek přínosný?