Hlavní navigace

Unikla fotka grafiky Ampere od Asusu. Highend bude GeForce RTX 3080 Ti?

2. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Zatímco referenční Founders Edition karty Ampere budou zřejmě mít hodně nezvyklý design, už se chystají i klasické nereferenční karty s třemi větráky.

Minulý měsíc prosákly na internet (údajně ke značné nelibosti) fotky připravovaného designu Founders Edition grafických karet Nvidia GeForce RTX 3080, tedy nové generace Ampere. O té předtím nepřicházely žádné věrohodnější úniky, ale teď by patrně měly průsaky začít sílit. Dnes se tak objevila nová fotka, na které je údajně grafika Ampere – dokonce i s označením: prý by mělo jít o GeForce RTX 3080 Ti.

Má jít o kartu Asusu, nereferenční model. Fotku získal web VideoCardz, ovšem nelze pochopitelně vyloučit, že mě takto někdo nepodstrčil fake obrázek. Má jít o grafiku řady ROG Strix, možná tu vidíme vizualizaci karty určenou pro nějaké interní jednání či prezentace ve firmě, kde se design pro nové GeForce probíral.

Protože jde o nereferenční kartu, neříká nám toho obrázek vlastně moc: jde o tříventilátorový velký chladič (nejspíš s tloušťkou 2,5 slotu, ale jasně to vidět není) s RGB podsvícením a s designem, který je poplatný momentálnímu „hráčskému“ stylu. Jaké budou video výstupy nebo třeba počet napájecích konektorů, to bohužel znatelné není.

Asus GeForce RTX 3080 Ti ROG Strix Zdroj VideoCardz Asus GeForce RTX 3080 Ti ROG Strix (Zdroj: VideoCardz)

Pokud je únik pravý, pak by mohl ukazovat, že nejvýkonnější verze Ampere bude po starém stylu nazvaná GeForce RTX 3080 Ti a ne třeba RTX 3090, jak se nedávno objevilo na hladině kalných vod internetových. I když přirozeně nelze vyloučit, že třeba vyjde RTX 3080 Ti a ještě nad tím výkonnější RTX 3090.

Na druhou stranu toto může být jen pracovní název a kdo ví, Nvidia třeba o brandingu ještě ani definitně nerozhodla. V minulosti podle webu VideoCardz například jen velmi pozdě změnila původně plánovanou GeForce GTX 880 (Maxwell) na GTX 980; dokonce přesto, že prý tehdy již někteří výrobci měli vytištěné materiály s původním označením. Asi tedy opravdu není nic jisté.

Je ale vidět, že zatímco referenční (či Founders Edition) karta od Nvidie se bude v generaci Ampere poměrně vymykat designem, nereferenční karty budou opět mít obvyklé chladiče v režii výrobců karet, na nichž se podobné neobvyklé výstřelky neprojeví.

Galerie: Neoficiální vizualizace GeForce RTX 3080 podle uniklé fotografie

Karty GeForce RTX 3000 pravděpodobně vyjdou až po prázdninách, momentálně to z šeptandy a prosáklých zpráv vypadá tak, že by vydání mohlo být v září.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?