Hlavní navigace

Herní počítač pod stromeček II: levná sestava do 20 tisíc [Vánoce 2017]

23. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsme minulý týden navrhovali herní sestavu s mainstreamovým zaměřením, potýkali jsme se s nemilým zdražením komponent, kvůli kterému sestava se se stejnými grafikami jako loni zdražila na 31 tisíc. To není moc hezká částka a tak jsme se rozhodli věnovat ještě jeden článek hernímu počítači za míň peněz, ba dokonce poskládanému co nejvíc tak, aby se z menšího rozpočtu vymáčklo co nejvíc. Vítejte tedy u stavby herního PC za peníze pohybující se okolo 20 tisíc.  

Mezi dvoujádry je 2C/4T králem

V rozmezí, kde si s rozpočtem nemůžeme moc vyskakovat, jsou momentálně nejlepší volbou procesory Intel Pentium řady Kaby Lake, a to modely G4560 a G4600. Jde sice jen o dvoujádra, ale u těchto modelů Intel přidal Hyper Threading, takže zpracovávají čtyři vlákna jako Core i3 (do řady 7000, v generaci 8000 už mají i3 čtyři fyzická jádra). To hodně posílilo jejich vícevláknový výkon a lze je použít jako ne sice optimální, ale vzhledem k ceně relativně dobrý procesor pro méně výkonnou herní sestavu. Nedají se ale přetaktovat, takže z nich nelze vydřít výkon navíc. Dnes má často výhodnější cenu než dřívější hit G4560 (3,5 GHz) o něco výkonnější model Pentium G4600 (3,6 GHz), naopak G4620 už je cenově nevýhodný. V budoucnu je možné do počítače koupit Core i5-7600/7600K, i7-7700 nebo i7-7700K pro vyšší procesorový výkon – třeba v momentě, kdy už budou v bazaru levné.

intel-pentium-krabicePokud byste chtěli o něco lepší procesor hned, je třeba připlatit. Další stupeň, na který by stálo za to skočit, je o tisícovku dražší, ale již čtyřjádrový Ryzen 3 1200 od AMD. Ten má poněkud nízký takt, ale o něco se dá přetaktovat (3,7–3,8 GHz by mělo být dosažitelných vždy) i na deskách s čipsetem AMD B350. Toto CPU se dá pořídit za částky začínající podle situace někde mezi 2500 a 3000 Kč, což může být docela smysluplný příplatek. Ale jen pokud si to můžete dovolit – jako výchozí variantu proto máme Pentium. Jak u AMD, tak u Intel budeme počítat s s tím, že se použije chladič přibalený v krabici – tato komponenta se dá vždy vyměnit později.

AMD Ryzen 3 1200, údajně reálný exemplář (Zdroj: Hardware Battle)

Desky: chladit kaskádu, ideálně čtyři sloty pro DDR4

V obou případech jsme zvolili ještě poměrně levnou desku, ovšem v případě Ryzenu je to s mírně dražším čipsetem B350 kvůli možnosti přetaktování, které A320 nedovoluje (Pentium taktovat nelze vůbec, takže volíme levnější desku místo Z270; bohužel tím ale přijdete o možnost OC s jiným CPU v budoucnu). Doporučeným kritériem výběru je, aby napájecí kaskáda s regulátory napětí byla chlazená pasivem a také aby byly přítomné čtyři sloty pro paměti. Ty jsou za určitý mírný příplatek, ale umožní pozdější upgrade RAM – o tom za chvíli.

Pokud z těchto dvou požadavků slevíte (za podmínky, že nehodláte upgradovat a že použijete radiální „box“ chladič kvůli chlazení napájecích VRM), lze u sestavy s Pentiem ušetřit i 500–600 set korun, ale spíš bych to nedoporučoval, držet určitý standard se u desky vyplatí minimálně kvůli onomu budoucímu upgradu. U desky pro Intel jsme vybrali níže uvedený model, jelikož nabízí kvalitnější audio (alespoň na papíře) a síťovou kartu Intel a není o tolik dražší, jak byste podle honosného jména čekali. Tyto součásti ale nejsou nutné, takže pokud naleznete třeba o stovku či víc levnější desku s čtyřmi sloty DIMM, chladiči na kaskádě (a raději také šesti fázemi, mnohé desky jich mají jen pět), můžete jí dát přednost.

Asus ROG Strix B250G Gaming Asus ROG Strix B250G Gaming

Levnější alternativa:

CPU: Intel Pentium G4600. Cena: 1849 Kč

Deska: Asus ROG Strix B250G Gaming: 1999 Kč

Chladič: v balení CPU

Rychlejší alternativa:

CPU: AMD Ryzen 1200. Cena: 2849 Kč

Deska: MSI B350M Pro-VDH. Cena: 1979 Kč

Chladič: v balení CPU (Wraith Stealth)

Grafická karta, jádro problému

Grafická karta je v podstatě to, co je na herním počítači drahé. Letos bohužel šly hodně nahoru karty jako Radeon RX 470 a RX 570, který byly dříve přímo ideální co do poskytnutí hodně výkonu za málo peněz. Jsou buď drahé, nebo dokonce nedostupné. Bohužel podobná inflace nastala i u konkurenční GeForce GTX 1060. Ceny těchto mainstreamových karet letos začínají prakticky na šesti tisících, přičemž dražší jsou Radeony RX 570, které ale zase mají 4 GB paměti, kdežto GeForce GTX 1060 v 3GB verzi se dostává pod tuto „kulatou kapacitu“. Vzhledem k ceně bych ale asi doporučil právě GeForce. S Radeonem si nicméně můžete užít technologii FreeSync, pokud byste takový monitor měli (což je dobré kvalitativní zlepšení požitku z her), GTX 1060 má zase lepší spotřebu.

Poměrně levná GeForce GTX 1060 3GB od Zotacu Poměrně levná GeForce GTX 1060 3GB od Zotacu

Pod tímto výkonnostním/cenovým stupněm následuje další příčka někde na 4000–4500 Kč s grafikou GeForce GTX 1050 Ti, jejíž výkon je ale už podstatně nižší, takž bych o ní uvažoval jen při výrazném šetření (i na dalších místech) či jen jako o dočasném řešení před upgradem dejme tomu za rok. Směrem nahoru se nachází GeForce GTX 1060 s 6GB pamětí (od 6799 Kč), která se asi v této třídě až tak nevyplatí a Radeon RX 580, jenž je taktéž drahý (od 7699 Kč). Nicméně tyto karty by už asi byly důstojným partnerem pro sestavu s Ryzenem 1200, pokud byste byli ochotní probourat celkem o dost onu hranici dvaceti tisíc – už byste ale byli vlastně dost blízko výkonnostní třídě, kterou pokrýval minule počítač za 30 000 korun.

Grafika: GeForce GTX 1060 3GB. Cena: od 5690 Kč

Alternativa: Radeon RX 570 4GB. Cena: od 6290 Kč

Sapphire Radeon RX 570 Pulse Mini 4 GB Sapphire Radeon RX 570 Pulse Mini 4 GB

 

Paměti provizorně ošidit, disky v případě nutnosti

Paměti jsou letos nesmírně drahé a tak jsme sáhli po nepříjemném opatření: osazení jen 8 GB. Pro hry je to zatím ještě jakž takž použitelné, zvlášť když se zde pohybujeme obecně v nižších kategoriích výkonu. Plán zde je takový, že RAM pro tuto sestavu přikoupíte za jeden až dva roky, kdy budete moci upgradovat na 16 nebo 24 GB dokoupením druhé sady modulů. Během dvou let by snad měly ceny klesnout a tak by v této době snad už dorovnání kapacity RAM mohlo být celkem dostupné. PC pak vykročí z oné levné oblasti, což bude možné spojit třeba i s tím (možná už také ne tak drahým) upgradem CPU. Při výběru konkrétních pamětí je proto asi vhodné nekoupit vyloženě nejpomalejší 2133MHz moduly (toto platí zejména, pokud jste zvolili Ryzen). My máme vybrány 2666Mhz moduly s CL15; pro připomenutí: zatímco u frekvence platí, že čím víc, tím líp, u „CL“ či CAS Latency je to zase čím míň, tím líp.

Paměti: Kingston HyperX Fury 2 × 4 GB DDR4 2666MHz CL15 (HX426C15FBK2/8). Cena: 2399 Kč

kingston-hyperx-fury-memory-black-8gb-kit-2x4gb-ddr4-hx426c15fbk2-8-6b4Na úložiště nám mnoho peněz rozpočet také nedopřává. Nicméně nechtěli jsme oželet SSD, což je přece jen největší výdobytek moderních PC. Používat jen SSD není vhodné, jelikož nemáme dost velkou kapacitu. V případě nouze bych zvážil pořídit počítač jen s mechanickým pevným diskem s tím, že SSD se dá dokoupit později. Pokud byste místo toho měli ubrat patnáct set z grafické karty, je asi (dočasné?) oželení SSD lepší cesta. Vybrané SSD WD Green jsme mimochodem testovali v našem srovnání 16 M.2 modulů, pokud vás zajímá, jak si vede.

Intel SSD 535 existuje v kapacitě 180 GB, která je za poměrně dobrou cenu zajímavou střední cestou mezi příliš malými 128GB SSD a příliš drahými 240GB modely Intel SSD 535 existuje v kapacitě 180 GB, která je za poměrně dobrou cenu zajímavou střední cestou mezi příliš malými 128GB SSD a příliš drahými 240GB modely

V kategorii 120–128GB SSD je mimochodem jedna možnost, která by mohla být zajímavá. Za 1699 Kč lze mít 180GB Intel SSD 535, které má za pár stovek navíc o 50 % vyšší kapacitu než zbylá levná 120GB SSD. Nejde asi o špatnou volbu, ale pozor na to, abyste nevyčerpali jeho přepisovací životnost. Tato řada SSD má jednu vadu: při téměř úplném vypotřebování buněk se zamkne pro zápis a co hůř – data z ní lze přečíst jen dokud PC nevypnete nebo nerestartujete, restartem se SSD tzv. „brickne“. Pokud se vám tedy uzamknutí disku vyčerpáním přihodí, je třeba jednat rychle a okamžitě všechna data nakopírovat jinam. Naštěstí to není tak pravděpodobné, přepisovací životnost je reálně značná.

Pevný disk: WD Blue 1 TB. Cena: 1279 Kč

SSD: WD Green 120 GB SATA nebo M.2. Cena: 1499 Kč

imgw-ashx

Skříň, zdroj, bižuterie

Skříň PC je jeho tváří a jak se říká, šaty dělají člověka – padlo tu minule. I zde platí, že na vzhledu může leckomu záležet, ale protože nás rozpočet za ostatní hardware dost tlačí, asi nezbude než zde volit hodně podle ceny – vyloženě levné modely skříní se nicméně obchod od obchodu dost liší. Měli byste koupit nějakou, kde už bude alespoň jeden ventilátor (pro vyfukování vzadu coby pomoc pro zdroj). Také dejte pozor, aby čelní USB už uměla USB 3.0 (modré porty). Zdroj jsme zvolili konzervativní Seasonic, a to s poměrně vysokým výkonem 520 W. Je to hlavně pro rezervu – umožní přetaktování Ryzenu i grafiky a také nějaký rozumný upgrade GPU v budoucnosti. Pokud byste jako CPU používali vždy jen málo žravé Pentium a grafiku s nižší spotřebou, může vám stačit 400W OEM Seasonic, ale úspora je už malá, takže je spíš doporučeno tady „investovat“, tento zdroj bude moci převzít i další, silnější upgrade tohoto PC.

SilentiumPC Brutus M10. Základní skříň, která by ale měla být poměrně dobře zpracovaná SilentiumPC Brutus M10. Základní skříň, která by ale měla být poměrně dobře zpracovaná

Poslední mandatorní výdaj na seznamu je licence Windows 10, pokud ji již nemáte odjinud (o tom více v následujících odstavcích). Dnes je trendem nepoužívat optickou mechaniku, takže ji do základní konfigurace nezahrnujeme. Nicméně pokud ji vyžadujete, zvolená skříň ji nainstalovat umožňuje (pozor na to, dnes již nejde o samozřejmost). Možná budete také chtít bezdrátovou síťovou kartu, i když pro „hardcore“ hraní je vhodnější drátové připojení.

SilentiumPC Brutus M10. Cena: 699 Kč

Seasonic S12II-520. Cena: 1369 Kč

Windows 10 64bit OEM. Cena: 2899 Kč

18 až 21 tisíc

Celkový rozpočet komponent této „levné“ (relativně) herní sestavy nám vychází na 19 682 , vycházíme-li ze základní varianty s Pentiem G4600 a GeForce GTX 1060 3GB. Alternativa s čtyřjádrovým Ryzenem 1200 vyjde na 20 662 Kč. Pokud naopak budete šetřit vynecháním SSD, začínáme zhruba na 18 183 Kč. Nicméně vy se nemusíte držet jednoho prodejce jako naše orientační ceny, ale využít srovnávače Heureka, Zboží či podobné. Pokud vše kupujete na jednom místě, máte tu výhodu, že si můžete nechat stroj sestavit. To je někdy nabízeno zadarmo. Některé obchody ovšem nabízí dokonce i možnost zabudovat (třeba i starší) komponenty, které přinesete odjinud či pošlete. Pokud nehodláte sestavovat sami, může jít o dobrou volbu.

Dodatek: Tipy jak ušetřit

Zásluhou Windows nebo třeba pamětí se cena „levné sestavy“ rychle nafoukla k dvaceti tisícům, ač bychom rádi viděli počáteční cenu třeba už na patnácti. Následuje proto několik možná už kontroverznějších návrhů, jak by se potřebný rozpočet dal srazit dolů. Pár stovek se dá ušetřit na skříni, pokud ekologicky nebudete kupovat novou a použijete stávající. Musí ale mít samozřejmě dobré odvětrávání. Zrecyklovat se dá i zdroj, máte-li už nějaký dostatečně kvalitní. Jedna z cest, jak vydřít několik stovek pro investici do GPU, jsou také bazarové operační paměti. Jde o komponentu, která není příliš poruchová (vady jsou obvyklé spíš z výroby, po koupení je vždy testujte na stabilitu), použitost na ní není tolik vidět a pokud volíte platformu Intel, neměla by vás příliš brzdit ani pomalejší DDR4 2133 MHz. Převzít z jiného počítače se dá i HDD, ale to bych asi už nekupoval z druhé ruky, jde o relativně choulostivé zařízení.

A bazarem nebo recyklací se dá ušetřit také na licenci Windows, v tomto případě až okolo dvou tisíc. Asi bych ale úplně nevěřil aukčním serverům, zkuste raději nějaký renomovanější bazar, který nabízí „druhotné licence“ i s pravým štítkem nesoucím sériové číslo odlepeným z nějakého likvidovaného firemního počítače. Levně dostupné licence jsou ještě pro Windows 7 Home/Professional, ale sériovými čísly z těchto štítků lze stále aktivovat Windows 10 (případně do konce roku ještě funguje upgrade při „použití asistenčních technologií“). Je samozřejmě otázka, zda je pak taková licence 100% košer, ale aktivační servery Microsoftu tyto „upgrady-neupgrady“ evidentně stále připouštějí. Je to tedy také cesta, jak si opatřit aktuální Windows 10, DirectX 12 a tak dále. Zakoupit se jinak dají i druhotné licence přímo Windows 10. S nimi již tolik neušetříte, ale zhruba tisícovka úspor ještě reálná je, když se tak dívám na nabídku nejmenovaného pražského bazaru (či sběrného dvora?).

Bezplatný upgrade pro uživatele technologií usnadnění O správnosti využívání této skuliny by se dalo dlouze diskutovat, nicméně do konce roku Microsoft stále nabízí upgrade na Windows 10 zdarma uživatelům technologií usnadnění...

Oživování vysloužilých firemních pracantů

Pokud jsou finance hodně omezené, obecně se doporučuje zvážit, zda „dětem na hraní“ vůbec kupovat PC kompletně nové. Často se zde již radí nákup celého repasovaného firemního počítače typu Dell, HP, Lenovo a tak dále, v nichž lze dnes za slušné peníze (4000–5000 Kč) najít dvoujádra Core i3 či čtyřjádra Core i5 generací Sandy Bridge a Ivy Bridge. Stroj pak doplníte o novou grafickou kartu, která nevyžaduje přídavné napájení a vystačí si s napájením ze slotu: GeForce GTX 1050, GeForce GTX 1050 Ti či Radeon RX 560 (je třeba dávat pozor na konkrétní model, některé konektor vyžadují). Někdy se ovšem musí věnovat pozornost chlazení (například přidáním ventilátorů) a rozhodně kupujte provedení počítače tower s plnou šířkou – tedy aby pozice PCI Express nebyly nízkoprofilové. Výběr repasovaného PC, grafiky a instalace plus zkontrolování chlazení je ovšem asi dobré konzultovat s někým zkušenějším (pokud to nejste přímo vy). Výhodou této cesty jinak je, že repasované sestavy často už mají štítek s licenčním kódem pro Windows 7 – to si zkontrolujte při výběru.

Byl pro vás článek přínosný?