Hlavní navigace

Osmijádrové CPU Intel Coffee Lake v databázi Sandra. Vzorek běžel na 3,1 GHz (Oživeno)

24. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

10nm procesory Intelu bohužel postihlo zpoždění, Cannon Lake se na desktop ani nedostane a 10nm+ procesory Ice Lake byly víceméně odloženy na rok 2019. Ovšem jako plán B má Intel zřejmě na podzim nachystánu osmijádrovou verzi současných čipů Coffee Lake. Ta by sice byla stále 14nm, ale Intelu by dovolila výrazně zvednout vícevláknový výkon na platformě LGA 1151, ve kterém zaostává za osmijádry Ryzen. Intel sice tato CPU dlouho neměl ani v neveřejných roadmapách a doposud je nijak neavizoval, ale jejich příchod už je prakticky jistota. Exempláře se nyní objevily v databázi benchmarku SiSoft Sandra, což by mohlo dokládat přípravy pro jejich uvedení.

Nejde o úplně první údajný nález osmijádra Coffee Lake, první možné pozorování vzorku je už z března (v databázi 3DMarku). Nyní bylo v databázi Sandry nalezeno CPU hlásící se jako „Genuine Intel(R) CPU 0000 @ 2.60GHz“. Procesor má podle detekce 8 jader a 16 vláken s 16MB L3 cache – Intel tedy zachovává distribuci 2 MB L3 na jedno jádro. Detekce Sandry potvrzuje, že takt je 2,6 GHz a že jádra mají 256KB L2 cache – jde tedy stále o klientskou verzi architektury Skylyke, nikoliv o jádra Skylake-SP ze serverů.

Detekce bohužel neodhaluje, jaké má procesor turbo. Frekvence 2,6 GHz by byla poněkud nízká i pro základ, pokud uvážíme, že šestijádra Core i7-8700K mají základní frekvenci 3,7 GHz a turbo je může i při plné zátěži pustit výš. Ovšem podle označení je čip zkoušený v Sandra jen ES vzorek. To znamená, že nemá finální parametry a frekvence ještě mohou narůst. Ostatně předchozí únik v 3DMarku dokonce avizoval takt jen 2,2 GHz a v databázi je také další vzorek, u kterého je snad frekvence dokonce jen 1,7 GHz (pokud nejde o chybu v detekci).

Vzorek osmijádrového Coffee Lake na taktu 2,6 GHz v databázi SiSoft Sandra Vzorek osmijádrového Coffee Lake na taktu 2,6 GHz v databázi SiSoft Sandra

Ačkoliv je tedy frekvence na dnešní dobu nízká, dokumentuje také, že proti starším ES takty narostly. Než se objeví finální (tzv. kvalifikační) vzorky, měly by se frekvence asi zvýšit ještě o dost. Pokud nenastaly nějaké komplikace, pak by se realisticky Intel měl u nejvyššího odemčeného modelu tohoto procesoru dostat minimálně na 3,2 GHz, což je nyní základní frekvence 65W Core i7-8700 s šesti jádry. Pokud by navíc Intel zvýšil TDP z 95W jako AMD u Ryzenu 7 2700X, pak může mít základní takt snadno ještě výrazně vyšší.

Aktualizováno (24. 5. 2018):

Věta o vyšších taktech se potvrdila hodně rychle. V databázi Sandry se objevila další položka, a tentokrát má procesor běžet už na 3,1 GHz. Stále jde ale asi o vzorek typu ES, tedy ani tato frekvence nemusí být ještě finální. Nicméně při této hodnotě už se asi není třeba obávat, že by Intel s osmijádrovým modelem mohl mít nějaké problémy. Kam přesně ale takty při vytížení osmi jader vylezou ve finálních procesorech, to je zatím pořád docela záhada.

Vzorek osmijádrového Coffee Lake na taktu 3,1 GHz v databázi SiSoft Sandra Vzorek osmijádrového Coffee Lake na taktu 3,1 GHz v databázi SiSoft Sandra

Osmijádro běželo ve vývojové platformě pro Kaby Lake

Zajímavostí u těchto úniků je, že Intel zdá se vzorek netestoval jen ve ve vývojových deskách pro procesory Coffee Lake. Čip běžící na 2,6 GHz byl podle Sandry instalován v desce „Intel Kabylake Client platform Kabylake Client System“ původně určené pro desktopová Kaby Lake (a nejspíš s čipsetem řady 200). Zdá se, že v laboratořích tedy pro Intel není problém na původní verzi socketu LGA 1151 spustit nejen šestijádra, ale i osmijádra. Ovšem je možné, že označení desky je zavádějící a ve skutečnosti byla buď modifikována, nebo nabízí rozšířené napájení, které Coffee Lake vyžaduje. Tato kompatibilita by ale možná mohl být dobrým znamením pro ty, kdo by chtěli na osmijádro upgadovat s nějakou z dnešních desek pro Coffee Lake. Mělo by to zvyšovat pravděpodobnost, že tentokrát nenastane nějaké překopání napájení, které by kompatibilitu rozbilo.

Osmijádrové Coffee Lake by dle těchto uniklých informací zřejmě mohlo vyjít na podzim letošního roku, interní dokumenty ho zdá se kladou do poslední čtvrtiny roku, možná na listopad. Ovšem Intel by asi mohl mít motivaci vydání uspíšit jako v případě původního Coffee Lake, pokud mu to podmínky však dovolí. Vzhledem k načasování je pravděpodobné, že čip už půjde na trh jako Core i7-9700K, tedy coby velitel v nové generaci desktopových CPU. To by jinak teoreticky mohlo otevřít cestu k tomu, aby Core i5 posílila na šest jader s HT a Core i3 na čtyři jádra s HT, takové změny jsou zatím jen v rovině spekulací.

Byl pro vás článek přínosný?