Hlavní navigace

Procesory Intel Comet Lake pro desktop na fotkách. V Číně už jsou na prodej ES čipy

16. 2. 2020

Sdílet

Inženýrské vzorky Comet Lake už se v Číně dají koupit na Taobao, máme řadu fotek. Šestijádra a desetijádra se liší spodkem čipu i rozvaděčem tepla nahoře.

Procesory Comet Lake, což bude nová, 10. generace Intel Core pro desktopová PC, zřejmě vyjdou až někdy v druhé čtvrtině roku. I tak se ale postupně blíží a Intel zdá se začal šířeji distribuovat vzorky. Na web se totiž dostalo docela dost fotografií těchto procesorů, vzorky šesti a desetijádrových procesorů Core i5 a i9 se dokonce v Číně objevily na prodej. Můžeme se tedy podrobněji podívat na to, jak procesory platformy LGA 1200 vypadají.  

Několik verzí procesorů Comet Lake nafoceno

Fotografie procesorů Comet Lake-S se objevily na hongkongském webu XFastest, který se dostal k destijádru s 65W TDP. Nejde ovšem asi přímo o procesor Core i9-10900, ale jen o vzorek. A to dost možná ne kvalifikační (který už je v praxi identický s reálným produktem), ale o ranější inženýrský vzorek neboli „ES“, jehož parametry se od těch finálních liší. Na krytu je totiž uvedená frekvence 2,5 GHz, zatímco Core i9-10900 by snad podle úniků mělo mít základní frekvenci 2,8 GHz.

Intel ES vzorek procesoru Comet Lake XFatest HK 04 Procesor Comet Lake s deseti jádry, ES vzorek (Zdroj: XFatest Hong Kong)
Intel ES vzorek procesoru Comet Lake XFatest HK 01 Procesor Comet Lake s deseti jádry, ES vzorek. Vpravo je vzorek Core i9-9900KS Coffee Lake Refresh (Zdroj: XFatest Hong Kong)

Na fotkách tedy ještě není finální procesor, ale provedení by už mělo odpovídat. Stejný zdroj ukázal i procesor v socketu, takže můžete vidět přímo i plechový kryt patice LGA 1200, do které se procesory budou instalovat. Socket je samozřejmě jiný, než ty pro dnešní CPU, ale montáž chladiče je beze změny, takže zde bude kompatibilita zachována a chlazení nebudete muset měnit (ani nebude třeba, aby výrobci uvedli pro tuto platformu nové modely). Deska, která je na fotografii, není jinak asi žádný model, který by se chystal na trh, ale čistě vývojová/testovací platforma.

Intel ES vzorek procesoru Comet Lake XFatest HK 03 Procesor Comet Lake s deseti jádry, ES vzorek (Zdroj: XFatest Hong Kong)

Tip: Máme kompletní specifikace procesorů Intel Comet Lake. Frekvence až 5,3 GHz!

V Číně už jsou ES nabízené na prodej

Poté se další fotografie objevily na čínském prodejním portálu Taobao, kde už kdosi nabízí vzorky Comet Lake-S na prodej. Dotyčná osoba zde publikovala fotografie celých plat procesorů i snímky CPU-Z, podle nichž jde o ES vzorky, nikoliv o ty kvalifikační. Jde zřejmě o šestijádra s 65W TDP (zamčená) a 125W TDP (to jsou odemčené verze pro řadu K), a pak také 65W a 125W desetijádra. Vše má aktivní HT, jak už nějakou dobu víme, nicméně takty těchto čipů nejsou finální.

Dva druhy rozvaděče tepla

Na těchto fotkách toho kromě podoby pouzdra a spodní strany až tak moc nevykoukáme, ale je zde například jedna drobnost. Vypadá to, že desetijádrová verze procesorů mají trošku jiný rozvaděč tepla, viz fotky níže. Jeden z jeho rohů je v místě přilepení rantlíku na substrát šikmo seříznutý. Tato asymetrie se nachází ve stejném rohu, kde je na substrátu pro orientaci sloužící zlatý trojúhelníček. Rozvaděč tepla (či chcete-li kryt) se liší i tím, že má protáhlejší „chlopně“ (či, ploutvičky, křidélka či jak to nazvat) po stranách. Na rozvaděči šestijádrových procesorů jsou tyto postranní útvary kratší. Současně ale u šestijader na horní a dolní straně zvýšená část rozvaděče vyjíždí dál až po kraj, kdežto desetijádrová verze zde má nepřerušený rantlík. Šestijádrový a desetijádrový křemík se tedy bude lišit v použitém IHS. Zda to bude souviset s pájením uvnitř, zatím nevíme.

Intel ES vzorek procesoru Comet Lake Taobao 01 Vzorky procesorů Comet Lake. Zleva doprava: nahoře 65W šestijádro, 65W desetijádro, dole 125W desetijádro, 125W šestijádro (Zdroj: Taobao)

Různé spodky

Další odlišnost zřejmě bude na substrátu zespodu. Šestijádrový křemík je od desetijádrového zřejmě zase poznatelný podle součástek na spodní straně substrátu (viditelných v prostředku mezi kontakty, když procesor otočíte plechem dolů). U šestijádra tvoří SMD součástky strukturu podobnou písmenu U, viz nahoře vlevo na následující fotce (spodek této verze procesoru už na fotce unikl v prosinci). Naproti tomu desetijádro má odlišný „obraz“, součástky jsou rozdělené na dvě části nad sebou s mezerou mezi nimi, viz vpravo dole na následující fotce. Toto by mohlo sloužit k odlišení desetijádrové a šestijádrové verze procesoru (což jsou podle některých starších zpráv možná jediné dvě varianty, které vůbec bude Intel vyrábět). Pokud by tedy například některá odemčená šestijádra měla uvnitř deaktivovaný desetijádrový křemík, tak by se to podle tohoto mělo dát poznat.

Intel ES vzorek procesoru Comet Lake Taobao 02 Vzorky procesorů Comet Lake. Zleva doprava: nahoře 65W šestijádro, 65W desetijádro, dole 125W šestijádro, 125W desetijádro (Zdroj: Taobao)

To, že jsou součástky na spodní straně ve dvou sekcích, které jsou částečně i symetrické, trošku svádí k úvahám, jestli uvnitř třeba nejsou dva křemíky, tedy že by desetijádro bylo postaveno z čipletů. Toto ale je jenom málo pravděpodobné, Comet Lake používá podle všeho vesměs stejné stavební bloky a IP jako Coffee Lake. Teoreticky by mohla být na samostatný čiplet vyčleněná třeba integrovaná grafika (aby se mohlo ušetřit na procesorech řady F bez GPU). Jenže pak by mohla mít problémy s propustností/latencí pamětí a vícečipové povedení také zvyšuje náklady na výrobu. Pokud by Intel chtěl optimalizovat náklady, udělal by asi lépe, pokud by čipy vyráběl ve více variantách než jen se šesti a deseti jádry (například čtyřjádra pro lowend). Toto rozdělení součástek do dvou polí má tedy spíš nějaké jiné nesouvisející příčiny.

Zdroje: XFastest Hong Kong, Taobao, VideoCardz

Procesory Intel Comet Lake-S pro socket LGA 1200 (Fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?