Hlavní navigace

Intel Core i9-11900K trhne rekordy v Geekbench: Rocket Lake dává skoro 1900 bodů v ST

23. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
V databázi Geekbench se objevil benchmark nejrychlejšího procesoru Intel Rocket Lake, Core i9-11900K a potvrzuje se, že jednovláknový výkon bude extrémní. Srazí zdá se i trochu hřebínek Applu a jeho M1.

Jednovláknový výkon ARM procesoru Apple M1 je některými komentátory vyzdvihován jako důkaz toho, že procesory s instrukční sadou x86 patří do muzea a ARM je co nevidět vykopá ze světa počítačů. Jednou z věcí, na kterou se ukazovalo, byl vysoký výkon jader Apple v benchmarku Geekbench, kde M1 produkuje jednovláknová skóre až 1750 bodů, v době vydání zcela špičková. Ovšem procesory Intel Core 11. generace pro desktop, alias Rocket Lake, zdá se budou schopné dosáhnout ještě víc.

V databázi tohoto benchmarku se nyní objevilo skóre pro Core i9-11900K, které bude nejvýkonnějším z procesorů Rocket Lake. Ty sice pořád používají zastaralý (z hlediska hustoty tranzistorů a spotřeby, ne však frekvencí) 14nm proces, ale dostala novou architekturu Cypress Cove a díky ní výrazně vyšší jednovláknový výkon. IPC je podle Intelu až o 19 % lepší než u Comet Lake (10. generace) a současně ale Core i9-11900K má stejnou vysokou frekvenci – v Thermal Velocity Boostu až 5,3 GHz pro jedno vlákno.

Tip: Intel odhalil procesory Rocket Lake. Demo Core i9-11900K slibuje vydrtit Zen 3 ve hrách

Core i9-11900K testované na desce Z490 Aorus Master (a 32 GB paměti) v benchmarku podle podrobných dat opravdu dosahovalo avizované turbo frekvence 5,3 GHz. Jednovláknové skóre bylo naměřeno 1892 bodů, o 8 % více než oněch 1750 bodů pro Apple M1 (a dlužno říci, že byť je rozsah výsledků pro Apple menší než jaká je běžná variabilita, mnoho výsledků v databázi je nižších než toto číslo).

Ve vícevláknovém skóre už to kvůli energetické (ne)efektivitě 14nm procesu tak slavné není, Core i9-11900K se musí podtaktovávat na nižší takty a má jen osm jader. Získalo 10 934 bodů, což je zhruba okolo toho, co dokáže AMD Ryzen 7 5800X (s o dost nižší spotřebou). Apple M1 se umí dostat na nějakých 7600 bodů.

Intel Core i9 11900K v databázi Geekbench Intel Core i9-11900K v databázi Geekbench (Zdroj: Geekbench)

Dílčí skóre jsou zajímavější informace než celkové

Je třeba říct, že k vysokému skóre pomáhá Intelu položka kryptografického výkonu, v kterém má díky použití speciálních instrukcí a AVX-512 (pro AES má Intel vektorové rozšíření) výrazně „ulétávající“ výkon. Jde ovšem o speciální akceleraci, která po dosažení určité propustnosti asi již nemá až tak velký význam. Při zohlednění ostatních složek výkonu Core i9-11900K pořád vychází kosmeticky rychlejší než M1 v celočíselném výkonu, ale už o kousek pomalejší v FPU výkonu – rozdíly jsou v obou případech malé, celkové vedení Intelu tak zdá se vytahuje nahoru právě kryptografie.

(Mimochodem – uvedené platí jen pro jednovláknový kryptografický výkon. V mnohovláknovém testu už je u Intelu naopak kryptografie nízká a stahuje průměr dolů. Důvod je pravděpodobně ten, že v mnohovláknovém scénáři je výkon kryptografické akcelerace už natvrdo limitován propustností paměti, která je tak dominujícím faktorem: Apple zde díky LPDD4X naopak výrazně vyhraje – 10150 bodů – proti Intelu s DDR4 a 8300 body.)

Dílčí skóre v Geekbench 5 pro Intel Core i9 11900K Mac Mini Dílčí skóre v Geekbench 5 pro Intel Core i9 11900K Mac Mini (Zdroj: Geekbench)
Dílčí skóre v Geekbench 5 pro Apple M1 Mac Mini Dílčí skóre v Geekbench 5 pro Apple M1 Mac Mini (Zdroj: Geekbench)

Na druhou stranu ale mám podezření, že u procesoru Applu zase vytahává celkové skóre nahoru platforma – macOS podává v Geekbench zdá se obecně vyšší výkon na stejném hardwaru (některé OC výsledky pokoušející se o rekordy zdá se právě kvůli tomuto používají „hackintosh“). Naopak test Rocket Lake je ve Windows 10, což by mělo Intelu dávat horší výchozí podmínky.

Je tedy možné, že třeba s Linuxem se procesoru Rocket Lake podaří vyšplhat ještě výš. Skóre Geekbench je bohužel poněkud nevyzpytatelné, stejné x86 procesory dosahují skóre lišící se o stovky bodů (a u mnohovláknového o tisíce) zřejmě podle toho, jak mnoho úloh na pozadí běželo, jak se chovalo řízení frekvence a jaké byly paměti. Izolovaná skóre jako je tento jeden výsledek se proto musí brát s velkou rezervou. Například AnandTech uvádí pro Ryzen 9 5950X jednovláknové skóre jen 1655 bodů, ale zdá se, že s těmito CPU se dá za lepších podmínek vymáčknout až skoro 1800 bodů…

Tak jako tak ale tento únik dokládá, že v jednojádrovém výkonu bude Rocket Lake na špici a neudělá Intelu rozhodně ostudu. Tím pádem by mělo jít také o dobrý herní procesor, takže pokud chystáte nákup platformy Intel, vyplatí se na něj počkat místo koupě nyní dojíždějící 10. generace Comet Lake. V mnohovláknovém výkoně a energetické efektivitě/spotřebě to samozřejmě bude neslavné, ale to se už víceméně čekalo předem.

Galerie: Odhalení procesorů Intel Rocket Lake a herní benchmarky Core i9-11900K [CES 2021]

Zdroje: Geekbench, Tum Apisak

Byl pro vás článek přínosný?