Hlavní navigace

Intel Core i9 se začnou prodávat za dva týdny. Čipy s 14–18 jádry ale budou až na podzim

13. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Včera Intel převedl na výstavě E3 prezentaci nových highendových procesorů Skylake-X a Kaby Lake-X pro platformu LGA 2066. Ty byly papírově oznámeny již na Computexu 2017 koncem května, ovšem nikoliv uvedeny na trh. Ani na E3 k tomu ještě nedošlo, ke zklamání netrpělivých zájemců. Ovšem Intel po předchozím „navnazování“, kdy si tuto podstatnou informaci ještě nechal pro sebe, konečně oznámil, kdy se tato CPU budou dát koupit. Uvádění platformy LGA 2066 proběhne v několik krocích. Konec informačního embarga by zřejmě měl nastat 19. června, kdy by snad mohly být i publikovány recenze. Ještě stále půjde ale o papírové uvedení, jelikož v tu chvíli Intel otevře teprve předobjednávky. Fyzická dostupnost už pak nicméně nemá dlouho trvat, čipy mají být v obchodech expedovány od následujícího týdne, tedy od 26. června.

Core i9-7980XE a spol. až v říjnu

Toto se nicméně týká jen tří nižších modelů Skylake-X – šestijádra Core i7-7800X stojícího 389 $, osmijádra i7-7820X (má stát 599 $) a desetijádrového i9-7900X (999 $). Zdá se, že se opět potvrzuje, že vyšší modely byly Intelem přidány do nabídky pozdě a narychlo (a tedy že se Intel asi nechal poněkud překvapit procesory Ryzen/Ryzen Threadripper). Dvanáctijádro i9-7920X bude totiž podle oficiálních informací od Intelu uvedeno až v srpnu a modely s více jádry (14, 16 a 18) ještě později. Doposud u nich přesnější plán znám nebyl, a existovala domněnka, že by mohly vyjít spolu s desetijádrem. Nicméně nyní Intel oficiálně sdělil, že tyto procesory budou na prodej až v říjnu. V tuto chvíli jsou tedy čtyři měsíce vzdálené. Patrně si tedy také ještě dlouho počkáme na oficiální potvrzení jejich parametrů, byť ceny už Intel sdělil.

Ceny pro procesory Skylake-X / Kaby Lake-X. Platí pro pro balení Tray při odběru 1000 kusů, koncová cena může být vyšší Ceny pro procesory Skylake-X / Kaby Lake-X. Platí pro pro balení Tray při odběru 1000 kusů, koncová cena může být vyšší

Procesory Kaby Lake-X pro ty, kdo mají zájem o ekvivalent Core i7-7700K a i5-7600K, ale v dražší platformě LGA 2066, budou naopak vydány dřív. Oba modely by měly jít na trh v první vlně, v obchodech by tedy také měly být zhruba od 26. června.

Ačkoliv vrcholná Skylake-X ještě nejdou do obchodů, minimálně vzorky už Intelu běží. Na E3 na nich totiž bylo demonstrováno hraní ve virtuální realitě (například No Man's Sky). Pro tuto ukázku byl dokonce údajně použit přímo Core i9-7980XE, tedy maximální model s 18 jádry a 36 vlákny. Intel jej zároveň vytěžoval pomocí dalších úloh, jelikož 36 vláken asi hry jen tak nevyužijí. Tyto mnohajádrové modely Skylake-X nebudou rozhodně procesory určené na hraní, podobně jako Threadripper od AMD. To neznamená, že na něj postrádají výkon – jen budou mít mnohem více jader, než kolik hry vyžadují. Ideální klientela pro ně asi budou nároční uživatelé, kteří 12–18 jader využijí při práci, ale zároveň nechtějí mít zvlášť další počítač s jiným CPU čistě pro hry.

Byl pro vás článek přínosný?