Hlavní navigace

Intel ukázal Battlefield V na integrované grafice Tiger Lake. O dost rychlejší než Ryzeny 4000

19. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Ryan Shrout/Intel
Integrované GPU Intel Xe v procesorech Tiger Lake zvládá víc jak 30 FPS ve hře Battle Field V při rozlišení 1080p a nastavení detailů High.

Bývalo to AMD, které tlačilo na kvalitní integrovaná GPU v procesorech a na důležitost jejich herního (ale svého času i výpočetního) výkonu. Ostatně od těchto iniciativ se táhne označení jeho procesorů s grafikou jako „APU“ (Accelerated Processing Unit). Paradoxně ale teď s 10nm procesory Tiger Lake v tomto převezme štafetu Intel. Už chvíli to vypadá, že jejich integrované GPU Intel Xe by mohlo díky šířce 768 shaderů grafiku v 7nm čipech Ryzen 4000 od AMD výkonově předstihnout a teď to dokládá i demo ve hře Battlefield V, které ukázal přímo Intel.

Intel dosud grafiku Xe ve hrách sice už předváděl, ale tak, aby nebyl přímo patrný výkon, šlo víceméně jen o předváděčky toho, že na ní ta a ta hra běží. Ovšem zaměstnanec marketingu Ryan Shrout (kterého Intel přetáhl z novinářských kruhů, stál za webem PC Perspective) teď na Twitteru ukázal video z hraní docela náročného titulu Battlefield V, včetně údajů o FPS a nastaveních. Z toho už je docela dobře vidět, kolik 3D páry v Tiger Lake dřímá.

Tento test byl na poměrně tenkém notebooku s neupřesněným procesorem Tiger Lake (takže teoreticky nemuselo jít o nejvýkonnější typ integrovaného GPU Xe, ale zatím bude asi lepší operovat s předpokladem, že to byl 768shaderový top model). Mělo jít o prototyp notebooku, ale není jasné zda je to referenční notebook Intelu, nebo přímo prototyp komerčního modelu některého výrobce.

https://twitter.com/ryanshrout/status/1273352056208850944

Na videu je Battlefield V v rozlišení 1920 × 1080 bodů a s detaily nastavenými na úroveň „High“ pod DirectX 11. Hra podle videa dokázala většinou držet snímkovou frekvenci 30–32 FPS (místy až 35, ovšem ze začátku při náročných výbuších zdá se i pod 30 snímky).

Demo Battlefieldu V na integrované grafice Intel Xe v procesoru Tiger Lake (Fotogalerie)

Znatelně rychlejší GPU než u Renoirů?

Pro srovnání, web NotebookCheck uvádí, že na 7nm Ryzenech 4000 „Renoir“ pro notebooky, které mají nejvýkonnější integrované Radeony dneška, lze dostat s modelem Ryzen 7 4700U (Radeon Vega 7) asi 21 FPS průměrně. S výkonnějším Radeonem Vega 8 (Ryzen 7 4800U) by to mohlo být 24–25 FPS. Výsledek Intelu je přitom na údajně raných a nehotových ovladačích. Pravda, nevíme také, jaká je spotřeba (tj. zda není nějak významně vyšší).

Prototyp notebooku s procesorem Tiger Lake Zdroj Ryan SHrout Prototyp notebooku s procesorem Tiger Lake, na kterém demo běží (Zdroj: Ryan Shrout)

Intel by tedy měl být v Battlefieldu V výrazně rychlejší. Vedle toho, že převezme žezlo nejvýkonnějšího integrovaného GPU od AMD, by tímto mohl eliminovat část trhu lowendových GPU pro notebooky, kde teď úřadují například GeForce MX od Nvidie. Ta má sice nachystánu jako reakci rychlejší verzi těchto grafik s architekturou Turing (generace GeForce MX 400), ale přece jen by zde mohla postupně ztrácet pozice a tržby.

Tip: GeForce MX400 dostane nové GPU Turing s podporou PCIe 4.0. Pro notebooky s Tiger Lake

Samozřejmě ale také bude záležet na tom, v jak velkém množství notebooků budou procesory Tiger Lake s touto nejrychlejší verzí GPU Xe přítomné. To zatím není jasné, Intel zatím na letošek opatrně sliboval jen relativně menší počet notebooků s Tiger Lake. Uvidíme během několika týdnů, Intel by zřejmě měl tyto procesory definitivně vydat už toto léto.

Zdroj: Ryan Shrout/Intel (Twitter)

Byl pro vás článek přínosný?