Hlavní navigace

Intel hlásí výsledky za Q1 2017. Klesly mu prodeje CPU, ale vydělal víc skrze vyšší ceny

28. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opět po třech měsících přichází čas na kvartální výsledky hardwarových firem. Mezi AMD a Intelem bude letos zajímavé pozorovat, zda renesance konkurence skrze architekturu Zen přinese nějaké přelévání tržeb či zisků. Případné efekty asi nastanou hlavně v následujících čtvrtletích, nicméně Ryzeny se začaly prodávat již na začátku března, a tak by se aspoň v omezené míře již měly projevit i na výsledcích za první kvartál, jež účetní obou firem nyní uzavírají.

Jako první hlásí tržby Intel. Ten na Q1 2017 po konci minulého roku vyslovil poměrně vysokou prognózu, podle níž by za leden, únor a březen mohl mít obrat až 14,8 miliardy dolarů (plus minus půl miliardy). Zmiňuji to proto, že přesně do tohoto čísla se tržby Intelu nakonec také trefily. Dělají 14,8 miliardy $, což je pro první kvartál roku rekordní hodnota. Kvůli sezónním vlivům Intel obvykle končíval hůře, v Q1 2016 měl obrat 13,7 miliardy. Meziročně si tedy polepšil o slušných 8 %.

Firma měla hrubou marži 61,8 % a čistý zisk 3 miliardy dolarů – 61 centů na jednu akcii. Zisk Intel narostl velmi slušně, jelikož před rokem činil jen 2 miliardy (přesný meziroční nárůst je 47 %). Přispět by k tomu mělo například to, že se Intelu v průměru dařilo prodávat dražší produkty, ačkoliv kusová množství byla menší. Naopak faktorem zhoršujícím výsledek byly opět vyšší náklady na rozjezd nových výrobních kapacit na 10nm procesu, což se projevovalo už v posledních měsících roku 2016.

Výsledky Intelu za první čtvrtletí roku a meziroční srovnání s Q1 2016 Výsledky Intelu za první čtvrtletí roku a meziroční srovnání s Q1 2016

Intelu se daří ve výrobě pamětí NAND flash a Optane

Jako vždy je zajímavé se podívat na to, odkud příjmy Intelu plynou. Klientská divize (procesory pro PC) z tržeb přinesla 8,0 miliardy, což je o 6 % lepší než před rokem, ačkoliv se procesorů prodalo o 4 % méně než tehdy. Ceny CPU totiž prý v průměru stouply o 7 %. Propad prodejů se týkal desktopů (-7 %), kdežto notebooky o 1 % stouply. Proti předchozímu kvartálu se tržby i prodeje zhoršily o 13 %, to je ale pravidelnými sezónními vlivy. Právě na výsledku této divize by se mělo ukázat, pokud by AMD s Ryzeny výrazněji ukrojilo z prodejů Intelu; průkaznější to ale asi může být až za Q2 2017.

Tržby ze serverů mají vyšší marže, ale stále tvoří jen něco přes polovinu obratu PC procesorů: přinesly 4,2 miliardy dolarů. Prodeje se Intelu i zde o 1 % zhoršily, ale ceny o 6 % stouply, takže Intelu meziročně tržba přesto narostla o 6 %. Nejlepší trend ale ukazuje divize nevolatilních pamětí, proti Q1 2016 zvýšila tržby o 55 %, na 866 milionů dolarů, do budoucna by se jí asi mělo dařit ještě lépe díky nedávnému uvedení Optane SSD s pamětí 3D XPoint. Divize internetu věcí vynesla 721 milionů (zlepšení o 11 %), bezpečnostní divize McAffee 534 milionů (zhoršení o 1 %) a divize FPGA pak 425 milionů (zlepšení o 18 % proti předchozímu roku).

intel-optane-memory-1

Intel je po prvních třech měsících optimističtější

Zatímco tržby za první kvartál se přesně trefily do odhadů z ledna, zpráva o finančních výsledcích je přesto překvapením v pozitivním smyslu. To se skrývá v prognóze. Intel ji totiž nyní poupravil směrem vzhůru proti předchozím očekáváním. Po Q1 2017 to údajně vypadá, že celoroční obrat by měl být lepší zhruba o půl miliardy dolarů, okolo 60 miliardů celkově. Větší má být také celoroční zisk, okolo 2,56 dolaru na jednu akcii. Na začátku roku přitom firma připouštěla možnost, že by jí letos zisk moc nenarostl, takže tyto lepší vyhlídky by měly investory a finanční analytiky potěšit.

Čistě pro druhé čtvrtletí však Intel počítá s mírným (o necelá 3 %) sekvenčním zhoršením tržeb proti Q1 2017. Obrat má být 14,4 miliardy $ (plus minus 500 milionů), což bude patrně sezónně podmíněno a v třetím a čtvrtém kvartálu by naopak výsledky měly jít výš, nad 15 miliard na kvartál. Marže by prý měla být okolo 62 % a zisk na jednu akcii by měl být okolo 53 centů.

Byl pro vás článek přínosný?