Hlavní navigace

To bylo rychlé: Intel oznámil, že končí s modemy pro chytré telefony, jeho 5G se ruší

17. 4. 2019

Sdílet

Tak se zdá, že Intel opět končí s jedním produktem. Po procesorech Itanium, Quarkprojektu Compute Card je to ovšem nyní zářez drastičtější a více do živého. Intel totiž oznámil, že se stahuje z trhu modemů pro mobilní telefony. Je to jen chvíli poté, co jejich hlavní odběratel Apple oznámil dohodu a smlouvu na odběr modemů s konkurenčním Qualcommem, s čímž krok Intelu evidentně souvisí.

 

5G modemy Intelu prý nemají šanci být rentabilní

Intel vydal stručné prohlášení, v němž nedávno zvolený nový CEO firmy Robert Swan sděluje, že Intel opouští plány na uvedení 5G modemu pro telefony, jenž měl být vydán příští rok. A to proto, že doslova nevidí cestu k tomu, aby tato divize byla výdělečná. Po odchodu Applu zdá se Intel neočekává žádné další zákazníky, pro které by se vyplatilo 5G modem dokončit. Přitom by měl být v poměrně pokročilém stádiu a nejspíš se interně pracuje i na jeho následnících, takže je to poměrně škoda. A taky tím skončí legrace, kdy hluboko v telefonech s iOS nebo Androidem běží jádra x86.

Nicméně dlouhodobě kolují zprávy, dle nichž se Intelu v modemech zas tak moc nedaří. Jednak mívají horší výkon (a tedy citlivost/příjem) a energetickou efektivitu než ty od Qualcommu, ale také se mluvilo o problémech s výtěžností, kvůli kterým celý byznys pro Apple sice měl slušné tržby, ale bídný zisk. Je dokonce možné, že vysoká spotřeba waferů na výrobu problematických modemů pro Apple přispěla k loňské krizi s nedostatkem 14nm CPU. A jako poslední kapka v této sérii pak nedávno přicházely zprávy, že má Intel s 5G modemem pro Apple problémy a nemusí ho stihnout včas dokončit. Jak jste mohli zaregistrovat, dokonce se rozjely spekulace, že by ho mohla zaskočit třeba firma Huawei a dodat Applu své vlastní 5G řešení.

Infrastrukturu pro 5G chce Intel dělat dál

Oficiální oznámení konce modemů se týká specificky těch založených na 5G a určených pro chytré telefony. Intel chce ovšem v této technologii dál participovat. Jeho snahy ale budou zaměřené místo telefonů a klientských zařízení na infrastrukturu. Hardware pro ní je mnohem lukrativnější a ačkoliv je konkurence i v něm, snahy o uchycení se v tomto sektoru se Intel zdá se ještě vzdát nechce – ať už by do ní měl prodávat přímo křemík, nebo jen vyvíjet a licencovat technologii a IP.

Intel 5G modem XMM 8160 5G modem Intel XMM 8160

4G jede dál (zatím)

Striktně vzato je třeba říct, že Intel byznys telefonních modemů neopouští úplně, nebo alespoň zatím ne. Firma oficiálně uvádí, že přestává s vývojem „5G modemů pro telefony“. To samozřejmě znamená, že předchozí 4G modemy jsou pořád na stole a byznys kolem nich může jet dál. A Intel také potvrzuje, že stávajícímu zákazníku (Applu) je nadále bude bez nějakých změn vyrábět. Je ale otázka, zda mají perspektivu, když firma oficiálně avizuje, že rezignuje na příští generaci. 4G by sice levnějším mobilům mělo ještě hodně dlouho stačit, ale pořád platí, že bez perspektivy příštího vývoje nevypadá Intel jako moc atraktivní dodavatel.

Kromě toho je tu ještě ten fakt, že byznys Intelu v 4G modemech je silně závislý právě na Apple a ba možná konkrétně jeho rozepři s Qualcommem, kde Intel asi fungoval jako páka/klacek a zároveň štít. Společnosti se však asi nepodařilo najít pro své modemy mnoho dalších zákazníků. A proto také tak rychle po oznámení dohody Applu s Qualcommem hlásí konec. Současné telefony Applu mají stále ony 4G modemy, které Intel už vyrábí a bude vyrábět dál. Ovšem ty jednou budou nahrazeny. Je tedy možné, že ono „vzdáváme jen 5G modemy“ je linie platná po dobu, kdy bude Apple vyrábět iPhony těch generací, v nichž čipy Intel jsou.

Rozborka iPhonů XS a XS Max Rozborka iPhonů XS a XS Max (zdroj: iFixit)

Divize telefonních modemů bude po tu dobu stále fungovat i kvůli zákaznické podpoře. Ale až budou tyto modely ve výrobě nahrazeny telefony čistě na bázi Qualcommu a nenajdou-li se noví zákazníci, pak bude modemová divize asi odpískána úplně definitivně, či přesněji rozpuštěna do jiných bezdrátových a komunikačních projektů Intelu.

Pokračování v embedded a noteboocích?

Je ještě možné, že toto vše bude platit jen pro telefonní/mobilní využití. Intel by totiž prakticky stejný křemík mohl dál vyrábět třeba pro notebooky nebo embedded zařízení. V jejich případě by ale už nebyla třeba taková úspornost a společnost by mohla využít sílu své kompletní platformy a úzké vztahy s výrobci k tomu, aby své modemy dokázala do nějakých zařízení prosadit. A pro taková by dokonce mohly být dál vyvíjeny i 5G modemy (nyní typ XMM 8160), byť je s nimi pro telefony konec.

Intel XMM 8160 Intel XMM 8160... v telefonech už nikdy nebude

Intel by tedy pak tuto divizi nemusel zavírat, pokud by se mu podařilo v tomto segmentu najít dostatek klientů a odbytišť. Pokud ale objem prodejů pro tyto trhy naopak bude malý, pak může divize nakonec být zapíchnuta úplně. Jen to bude až po nějakém čase, během kterého bude upozaděná, a ono zrušení by pak už ani nevzbudilo takovou pozornost.

Intel Corporation today announced its intention to exit the 5G smartphone modem business and complete an assessment of the opportunities for 4G and 5G modems in PCs, internet of things devices and other data-centric devices.

Toto postranní použití modemů ještě Intelem oficiálně opuštěno není. Ale na špalku je potenciálně také. Tisková zpráva totiž říká, že perspektivu tohoto byznysu nyní Intel prozkoumá a zhodnotí, což naznačuje možnost, že nakonec rezignuje i na tuto část trhu a modemy by pak opustil úplně. Jaké bude rozhodnutí, by snad mohlo být známo koncem měsíce. Intel prý zveřejní nějaké další informace 25. dubna při zveřejnění kvartálních finančních výsledků.

Do určité míry asi ale platí, že když už se modem stejně vyvíjí pro notebooky, tak je kontraproduktivní avizovat, že firma rezignuje na telefony, a apriori tak pálit mosty, protože mezi obojím není až takový rozdíl co do datové složky komunikace. Proto sdělení, že firma bude vyrábět „už jen pro jiné věci než telefony“ budí i pochybnosti o dlouhodobé perspektivě modemů Intel jako takových. Pravděpodobnost, že už se Intelu nebude chtít pokračovat a divize modemů zanikne úplně, je tedy asi ne úplně zanedbatelná.

Galerie: 5G modemy Intelu

Byl pro vás článek přínosný?