Hlavní navigace

Intel vytvořil novou certifikaci pro notebooky. Project Athena slibuje ideální mobilitu

12. 8. 2019

Sdílet

Kdysi počítače nijak nedávaly nalevo, jaké mají uvnitř součástky a výrobci komponent byli z pohledu zákazníka neviditelní. Ovšem Intel se už hluboko v minulém století začal snažit, aby naopak v PC byla jeho značka silné jméno, na kterém by se dala u kupujících budovat „loajalita“. Přišel s notoricky známými nálepkami Intel Inside, značkami jako Centrino na noteboocích nebo konceptem Ultrabook. Teď má Intel opět přichystán nový branding pro speciální či „lepší“ notebooky, který má být pro kupující jakýmsi certifikátem mobilní kvality (a pochopitelně komponent Intel). Tento nový program se jmenuje Project Athena a přístroje s touto certifikací opět ponesou speciální logo a štítek.  

Project Athena: Ultrabook II?

Intel Project Athena logo Engineered for mobile performanceProject Athena bude založen na noteboocích mimo jiné s novými mobilními 10nm procesory Ice Lake od Intelu (ARM/AMD nebo jinou konkurenci Intel samozřejmě do klubu pouštět nebude, nepůjde o nějaký otevřený standard). Nicméně v těchto počítačích nepůjde jen o ně. Obecně lze říci, že tyto notebooky mají nabízet všechny možné výdobytky, často typické u chytrých telefonů a zařízení s procesory ARM. Zřejmě právě proto, aby těmto kategoriím dokázaly konkurovat.

Proto Intel stanovil sadu požadavků, proti kterým bude notebooky certifikovat, a výsledkem pak bude logo, jímž se zákazník bude moci řídit, pokud bude chtít takto pokročilý notebook. Toto logo neponese nicméně označení Project Athena. Můžete ho vidět zde. Na lehce duhové nálepce je logo Intel a nápis „Navrženo pro mobilní výkon“. Toto je tedy znak, po kterém je třeba pátrat. Je trošku škoda, že tu není nějaké jednoduché označení, po kterém byste se mohli ptát, jako „Ultrabook“ či „Centrino“, protože přijít do obchodu a chtít něco, „co má tamtu věc, Engineered for mobile performance,“ bude méně praktické.

Co musí mít notebook à la Project Athena umět a splňovat?

Ovšem co pod touto nálepkou je zahrnuto? Podívejme se na specifikace, které Intel pro tuto certifikaci požaduje. Základní požadavky co do tradičních parametrů jsou procesor Core i5, 8GB paměti RAM v dvojkanálovém zapojení, alespoň 256GB SSD nebo Optane Memory. Kromě toho je povinná bezdrátová konektivita Wi-Fi 6 (802.11ax) a současně rozhraní Tunderbolt 3. Panel LCD má mít rozlišení minimálně 1920 × 1080 bodů, úzkým rámečkem ze tří stran (chvályhodné, ovšem škoda, že zde také nepadl zákaz technologie TN) a úhlopříčku 12 až 15,6 palce a má podporovat dotyk. Intel také požaduje podsvícenou klávesnici, kvalitní tzv. Precision Touchpad a podporu dotykového pera.

Intel Project Athena 02

Kromě tohoto jdou požadavky ještě dál. Zařízení musí umět Connected Standby (Modern Standby) a probouzet se v čase kratším než jedna sekunda. Výdrž baterie má činit víc jak 16 hodin při sledování videa (pomocí hardwarové akcelerace na integrovaném GPU a s optimalizovaným přehrávačem, pravděpodobně) a devět hodin při prohlížení webu přes Wi-Fi. Novum k těmto požadavkům je, že má zároveň být podporováno rychlé nabíjení – za méně než 30 minut má být notebook schopen nasát elektřinu na víc jak čtyři hodiny výdrže.

Další položka odkoukaná z mobilů je biometrické přihlašování jako další povinná položka – může jít buď o přihlašování se obličejem (Windows Hello), nebo otiskem prstu. Intel také předepisuje schopnost naslouchání příkazů ušito na míru k DSP Intel Smart Sound, které umožňuje neustálé poslouchání i v režimu spánku). A co je docela specifický požadavek, je podpora hardwarové akcelerace AI aplikací. Intel požaduje podporu pro standard WinML, ale také pro framework OpenVINO („Open Visual Inference and Neural network Optimization“), jehož autorem je on sám a který poskytuje akceleraci na procesorech od Intelu, například právě Ice Lake s jejich instrukcemi DL Boost.

Intel Project Athena specifikace 1 0 Intel Project Athena: specifikace 1.0

Specifikace jsou na míru čipům Ice Lake

Procesor Ice Lake ve specifikacích Projectu Athena není striktně požadovaný, stejně jako třeba není napsané, že musí být použito Wi-Fi od Intelu. Může jít i o 14nm procesor generace Kaby Lake Refresh nebo Whiskey Lake. Ovšem hodně požadavků na výbavu – řadič Thunderbolt 3, Wi-Fi 6 (802.11ax) může být na štíru se spotřebou a s požadovanou výdrží na baterie. Ice Lake má tyto funkce integrovány, takže by mělo usnadnit dosažení požadovaných hodin na baterii. Teoreticky sice výrobcům notebooků Intel nebrání sehnat tyto řadiče externě od jiného výrobce, ale potom mohou mít větší problémy se do spotřeby vejít (možná i proto, že jim pak Intel nepomůže s optimalizací takové součástky). Třeba podle AnandTechu jsou tak specifikace Projektu Athena asi do značné míry také trochu plán, jak „zamknout“ výrobce na součástkách od Intelu (kromě zmíněných třeba úsporné elektroniky LCD vyvinuté speciálně pro CPU Intel, retimery pro Thunderbolt 3/USB-C). Ovšem to se asi u iniciativy Intelu dalo čekat.

Intel Project Athena partneri Intel Project Athena: partneři podílející se na programu (Zdroj: AnandTech)

Jak úspěšný (či možná lépe řečeno přínosný a užitečný) tento branding bude, teprve uvidíme. Je samozřejmě otázka, co je pro Intel důležitější – zda čistě tlačit mobilitu vylepšující technologie, nebo pod záminkou marketingového loga prosazovat určité vlastní produkty (mimo obligátních procesorů třeba SSD, síťové adaptéry, Optane Memory, proprietární rozšíření pro akceleraci AI) více kvůli tržbám než kvůli jejich přínosům pro uživatele.

Kritéria této certifikace se zároveň zaměřují na správné věci jako výdrž na baterie a efektivitu, tedy schopnost pracovat na notebooku bez napájení ze sítě. Zda ale pro nás jako zákazníky bude užitečné nálepku Projektu Athena vyhledávat, nebo se jako moc směrodatná neprokáže, zatím těžko říct.

Procesor Intel 10 Generace Core Ice Lake 1600První přístroje vyhovující těmto požadavkům dle specifikace 1.0 mají být nové modely řad Acer Swift 5, Dell XPS 13 2in1, HP Envy 13 Wood Series a Lenovo Yoga S940.

Galerie: Intel Project Athena

Byl pro vás článek přínosný?