Hlavní navigace

Socket LGA 4189 pro Intel Ice Lake-SP na fotce. V roce 2021 bude už zase nová platforma 4677

16. 10. 2019

Sdílet

Intel má příští rok uvést novou platformu serverů, která přinese osmikanálové paměti DDR4 a měla by být odpovědí Intelu na druhou generaci procesorů AMD Epyc 7002 se 7nm čipy, momentálně vedoucí výkonem a energetickou efektivitou. Na web se teď dostaly obrázky toho, jak bude vypadat socket této platformy, do nějž budou pasovat procesory Cooper Lake-SP (14nm) a Ice Lake-SP (10nm). Zároveň se ale překvapivě objevil rovnou i další socket. Vypadá to totiž, že platforma pro Ice Lake-SP vydrží jen jeden rok a hned poté bude nahrazena. Už následující procesory Sapphire Rapids v roce 2021 zřejmě půjdou do nové platformy.  

Ice Lake-SP půjde to socketu LGA 4189

Informace o budoucích socketech Intelu ukázala firma TE Connectivity, která vyrábí jejich mechanické součásti. Pro procesory Ice Lake-SP (a 14nm Cooper Lake-SP jako jejich doplněk či souputník) se chystá socket LGA 4189, přičemž číslo by mělo uvádět počet kontaktů. Respektive má jít dokonce o dva různé typy, kterým Intel říká také Socket P4 (LGA 4189-4) a Socket P5 (LGA 4189-5). Tyto dvě varianty mají stejný mechanismus, rozmístění a počet pinů, takže zatím není jasné, proč existují dvě různé varianty.

Socket LGA 4189 pro procesory Intel Xeon Ice Lake a Cooper Lake 01 Socket LGA 4189 pro procesory Intel Xeon Ice Lake a Cooper Lake (Zdroj: PC Watch)

Vyšší počet pinů může souviset s vyhrazením dalších kontaktů pro napájení, jelikož podobně jako v desktopu se příkon serverových CPU zvyšuje (a zejména u 56jádrových 14nm Cooper Lake složených ze dvou čipů by mohl být zajímavý). Zejména ale souvisí s tím, že platforma LGA 4189 bude podporovat osmikanálové paměti – pro srovnání, osmikanálová platforma AMD Epyc má socket SP3 s 4094 kontakty. Socket LGA 4189 by také měl podporovat PCI Express 4.0, i když možná jen tehdy, pokud bude na platformě osazený procesor Ice Lake-SP.

Fyzicky bude socket fungovat tak, že se procesor nejprve osadí do plastového držáčku, v kterém se teprve spustí na patici a její kontakty. To je pro co největší ochranu choulostivých pinů před nerovnoměrným posazením velkého CPU, aby v některém místě nebyly zdeformovány.

V roce 2021 nová platforma: LGA 4677

Překvapením je, že TE Connectivity zároveň prozradila také další socket, LGA 4677 (zmínku o něm můžete vidět na roadmapě níže). Ten je zřejmě přichystaný pro druhou generaci 10nm serverových Xeonů, procesory Sapphire Rapids. Ty mají vyjít již v roce 2021, byť třeba možná v jeho druhé polovině, zatímco Ice Lake-SP má snad být už zkraje roku. Platforma LGA 4189 by ale pak stejně měla životnost jen jednu generaci a asi rok a půl, což je dost málo.

Socket LGA 4189 pro procesory Intel Xeon Ice Lake a Cooper Lake roadmapa Roadmapa se socketem LGA 4189 a LGA 4677 (Zdroj: PC Watch)

Na LGA 4677 je zajímavý vysoký počet pinů, což klade otázku, k čemu by mohly být využité. Je možné, že tyto procesory budou mít tedy výrazně posílenou konektivitu, případně integrovaný čipset místo dnešního externího – chovaly by se tedy jako SoC. Je možné, že bude uvnitř pouzdra nějaká úplně nová konektivita (Ethernet, Infiniband). Podle starších informací by procesory Sapphire Rapids již měly používat paměti DDR5 a PCI Express 5.0 – a PCI Express 5.0 potvrzují také nyní marketingové materiály firmy TE Connectivity. V případě procesorů Sapphire Rapids tedy Intel bude poměrně agresivním „adoptérem“ této nové generace PCIe, zatímco u PCI Expressu 4.0 byl lehce pozadu.

Tip: PCI Express 5.0 je hotov, čtyřikrát rychlejší než PCIe 3.0. V PC by mohl být za dva roky

Bude i desktopová verze?

Tyto sockety jsou sice primárně určené pro servery, ale minulé roky ukazují, že by se oklikou mohly dostat i do desktopu. Intel nyní nabízí Xeony W-3200 se šestikanálovou platformou pro pracovní staniceW-3175X pro extrémní nadšence. Případný budoucí následník této platformy by mohl používat právě osmikanálové paměti se socketem LGA 4189. Totéž by pak později mohlo nastat i s LGA 4677 o generaci později.

Galerie: Socket LGA 4189 pro procesory Intel Xeon Ice Lake-SP a Cooper Lake-SP

Byl pro vás článek přínosný?