Hlavní navigace

Výchozí brána není dostupná: rady a tipy, jak tento problém odstranit

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Operační systém Windows je nevyzpytatelný, a proto není divu, když se občas něco nepovede. Příkladem může být selhání internetového připojení a hláška „výchozí brána není dostupná“. V takových případech nezačínejte bezhlavě vytahovat ethernetové kabely z počítače a raději si přečtěte několik tipů, jak tento problém opravit.

Restartujte počítač

Někdy může tato chyba nastat pádem určitých konfiguračních souborů a prostý restart počítače vše vyřeší.

Zkontrolujte systémové soubory pomocí SFC scan

Při problémech se síťovým připojením se nabízí možné řešení v opravě vadných systémových souborů pomocí integrované funkce SFC scan.

Otevřete hlavní nabídku Windows a do vyhledávacího pole napište cmd nebo Příkazový řádek. Důležité je spustit příkazový řádek jako správce!

Oprava chyby výchozí brána není dostupná pomocí SFC Scan 1. část Oprava chyby výchozí brána není dostupná pomocí SFC Scan 1. část (zdroj: cnews.cz)

Do konzole napište příkaz sfc /scannow a stiskněte Enter.

Oprava chyby výchozí brána není dostupná pomocí SFC Scan 2. část Oprava chyby výchozí brána není dostupná pomocí SFC Scan 2. část (zdroj: cnews.cz)

Po stisku Enteru začne systém skenovat všechny systémové soubory (včetně souborů s nastavením sítě), a pokud nalezne vadný nebo jinak poškozený soubor, pokusí se o jeho opravu. Tato operace může chvíli trvat v závislosti na výkonu a rychlosti vašeho počítače.

Oprava chyby výchozí brána není dostupná pomocí SFC Scan 3. část Oprava chyby výchozí brána není dostupná pomocí SFC Scan 3. část (zdroj: cnews.cz)

Jakmile bude operace dokončena, zavřete příkazový řádek a restartujte počítač.

Opravte chybné systémové soubory pomocí DISM

Dalším nástrojem, který můžete použít pro opravu Windows, je nástroj DISM (anglicky Deployment Image Servicing and Management). Ten při spuštění porovná stávající verzi Windows s obrazem Windows 10 a pokusí se opravit nalezené chyby.

Otevřete hlavní nabídku Windows a do vyhledávacího pole napište cmd nebo Příkazový řádek. Nezapomeňte jej spustit jako správce!

Oprava chyby výchozí brána není dostupná pomocí DIMS 1. část Oprava chyby výchozí brána není dostupná pomocí DISM 1. část (zdroj: cnews.cz)

Do příkazového řádku postupně zkopírujte a vložte tyto příkazy a za každým stiskněte Enter.

Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth

Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

Dism /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Oprava chyby výchozí brána není dostupná pomocí DIMS 2. část Oprava chyby výchozí brána není dostupná pomocí DISM 2. část (zdroj: cnews.cz)

V prvním a druhém případě počítač zkontroluje aktuální stav počítače a pokusí se zjistit chyby v systémových souborech. Po spuštění třetího příkazu se Windows pokusí opravit nalezené chybné soubory. U každého příkazu může nějakou chvíli trvat jeho dokončení v závislosti na rychlosti vašeho počítače.

Vypněte automatické řízení spotřeby u síťového adaptéru

Další příčinou pádu internetového připojení a chybové hlášky „výchozí brána není dostupná“ může být automatické řízení spotřeby u primárního síťového adaptéru.

Otevřete hlavní nabídku Windows a do vyhledávacího pole napište Správce zařízení.

Vypnutí automatického řízení spotřeby 1. část Vypnutí automatického řízení spotřeby 1. část (zdroj: cnews.cz)

V otevřeném okně rozklikněte Síťové adaptéry, pravým tlačítkem myši klikněte na váš primární způsob, kterým jste připojeni k internetu, a vyberte Vlastnosti.

Vypnutí automatického řízení spotřeby 2. část Vypnutí automatického řízení spotřeby 2. část (zdroj: cnews.cz)

V otevřeném okně přejděte do záložky Řízení spotřeby a ujistěte se, že je funkce Povolit počítači vypínat zařízení z důvodu úspory energie vypnutá. V opačném případě ji deaktivujte, stiskněte tlačítko OK a restartujte počítač.

Vypnutí automatického řízení spotřeby 3. část Vypnutí automatického řízení spotřeby 3. část (zdroj: cnews.cz)

Zkontrolujte nastavení vašeho routeru

Špatně nastavený router může být alfou a omegou problémů s výpadky nebo nesprávným chodem internetového připojení. Přihlaste se do rozhraní vašeho routeru a zkontrolujte správnost jeho nastavení.

Pokud byste si s nastavením routeru nevěděli rady, poproste někoho zkušenějšího o pomoc nebo si pozvěte technika, který nastavení routeru provede za vás.

Nastavte výchozí bránu ručně

Při prvotním spuštění počítače se IP adresa získává automaticky, což může být problém v případě, pokud váš distributor internetu požaduje ruční nastavení sítě. Pokud jste od vašeho providera dostali kartičku s informacemi, jako je IP adresa, maska podsítě a výchozí brána, postupujte podle návodu níže.

Otevřete hlavní nabídku Windows a do vyhledávacího pole napište Zobrazit síťová připojení.

Ruční nastavení IP adresy 1. část Ruční nastavení IP adresy 1. část (zdroj: cnews.cz)

V otevřeném okně vyberte váš primární způsob, pomocí kterého jste připojeni k internetu (standardně Ethernet nebo Wi-Fi). Klikněte pravým tlačítkem na aktuálně využívaný způsob připojení a vyberte možnost Vlastnosti.

Ruční nastavení IP adresy 2. část Ruční nastavení IP adresy 2. část (zdroj: cnews.cz)

V otevřeném okně klikněte na Protokol IP verze 4 (TCP/IPv4) a poté klikněte na Vlastnosti.

Ruční nastavení IP adresy 3. část Ruční nastavení IP adresy 3. část (zdroj: cnews.cz)

V dalším otevřeném okně označte položku Použít následující IP adresu a do jednotlivých polí ručně napište čísla, která jste dostali od vašeho poskytovatele internetu. Po dokončení nezapomeňte potvrdit nastavení stiskem tlačítka OK a restartujte počítač.

Ruční nastavení IP adresy 4. část Ruční nastavení IP adresy 4. část (zdroj: cnews.cz)

Vypněte všechny „hloupé“ a nepotřebné programy

Při instalaci různých programů můžete omylem nainstalovat do vašeho počítače nepotřený balast, který ve většině případů běží na pozadí, zpomaluje výkon počítače a může se podílet i na chybách s výpadkem internetového připojení.

Otevřete správce úloh a v záložce Po spuštění zkontrolujte, že ve vašem počítači neběží žádný program, který nechcete. V opačném případě mu zakažte automatické spuštění po startu systému nebo jej rovnou odinstalujte.

Aktualizujte ovladače pro síťový adaptér

Jedním z častý problémů jsou i zastaralé ovladače síťových adaptérů, které mohou být mnohdy i roky neaktualizované a nemusí fungovat tak, jak mají. Vyhledejte aktuální ovladače pro váš Wi-Fi modul a zkuste je aktualizovat.

Obnovte systém do továrního nastavení

Pokud žádná z výše uvedených rad nezabere, přichází na řadu poslední a nejradikálnější řešení. Obnovení systému do továrního nastavení. Pokud se rozhodnete k tomuto kroku, doporučujeme předtím zálohovat všechny důležité soubory, kompletně formátovat systémový disk a provést čistou instalaci systému Windows a řádnou instalací všech aktualizací a programů.

Byl pro vás článek přínosný?