Hlavní navigace

Jak zjistit typ grafické karty ve vašem počítači

26. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Unsplash
Grafická karta patří v dnešní době mezi nepostradatelné součásti každého počítače, ať už se jedná o integrovanou grafickou kartu přímo v procesoru, nebo o dedikovanou (samostatnou) grafickou kartu připojenou přes speciální port. Pokud vůbec nevíte, co je grafická karta, jaký konkrétní model se ve vašem počítači nachází nebo jaká je aktuální teplota grafické karty, poradíme vám, jak na to.

Co je grafická karta a jak se dělí?

Grafická karta je v podstatě jedním ze základních stavebních prvků vašeho počítače. Ať už na počítači jen surfujete po internetu, díváte se na videa nebo hrajete videohry, bez přítomnosti grafické karty byste toho moc neudělali.

Grafická karta se stará o správné zobrazení dat, která se mají zobrazit na vašem monitoru. Podle typu pak grafické karty dělíme na integrované a dedikované.

Integrovaná grafická karta

Integrovaná grafická karta se nachází přímo v samotném jádře procesoru na základní desce. Naleznete ji u levnějších notebooků nebo notebooků s tenkou a lehkou základnou (tzv. ultrabooky).

Nutno podotknout, že moderní integrované grafické karty dosahují velmi slušných grafických výsledků a kupříkladu série Iris Xe dovoluje i hraní méně náročnějších her na slušné grafické nastavení.

Dedikovaná grafická karta

Dedikovaná (nebo také samostatná) grafická karta přichází na řadu v případě, pokud od vašeho počítače očekáváte vysoký výkon pro práci nebo hraní náročných videoher. U notebooků bývá tento čip samostatně připájen přímo na základní desce s vlastním nebo společným chladicím okruhem. U stolních počítačů se dedikovaná grafická karta připojuje pomocí speciální sběrnice do základní desky (PCIe).

Při výběru grafické karty je nutno brát v potaz očekávání, která od grafické karty máte. Pro práci s náročnými 3D aplikacemi budete muset zvolit jinou grafickou kartu než kupříkladu pro těžbu kryptoměny.

Jak zjistím, jakou mám grafickou kartu ve svém počítači?

Přesný název grafické karty ve vašem počítači můžete zjistit více způsoby. Nejsnadnější možností, jak zjistit, jakou mám grafickou kartu, je podívat se do počítačové skříně a na grafické kartě najít štítek s označením. Pokud ale tento způsob vyzkoušet nechcete nebo nemáte do počítačové skříně přístup, existují i jiné možnosti.

V nastavení operačního systému

První možnost spočívá v nástroji pro diagnostiku rozhraní DirectX. Otevřete hlavní nabídku start a do vyhledávacího pole napište spustit. Do dalšího pole napište příkaz dxdiag a stiskněte OK. Dojde k otevření nástroje pro diagnostiku DirectX. V něm vyberte druhou záložku Zobrazení a v Zařízení se ukrývá název vaší grafické karty.

Start → spustit → dxdiag → zobrazení → název grafické karty

Nástroj pro diagnostiku rozhraní DirectX Nástroj pro diagnostiku rozhraní DirectX (zdroj: cnews.cz)

Druhá, nepatrně lehčí možnost, spočívá ve vyhledání grafické karty ve správci zařízení. Otevřete hlavní nabídku start a do vyhledávacího pole napište správce zařízení. Poté klikněte na šipku u řádku Grafické adaptéry a název vaší grafické karty je na světě.

Start → správce zařízení → grafické adaptéry → název grafické karty)

Jak zjistit grafickou kartu ve správci zařízení Jak zjistit grafickou kartu ve správci zařízení (zdroj: cnews.cz)

Pomocí externích programů

Další možností, jak zjistit grafickou kartu ve Windows 10, je pomocí externích programů. Vynikajícím programem pro zobrazení podrobných informací nejen o grafické kartě (ale i dalších komponentech v počítači) je CPU-Z.

Program CPU-Z můžete stáhnout zdarma ze serveru stahnu.cz nebo na oficiálních stránkách.

Grafická karta v CPU Z Grafická karta v CPU Z (zdroj: cnews.cz)

Dalším vynikajícím programem je AIDA64 Extreme, který mimo podrobné zobrazení všech periférií a počítače umožňuje sledovat i stabilitu systému, provádět stress testy, benchmarky disků, procesoru a grafické karty.

Program AIDA64 Extreme můžete stáhnout ze serveru stahnu.cz nebo na oficiálních stránkách.

Zjištění grafické karty v programu AIDA64 Extreme Zjištění grafické karty v programu AIDA64 Extreme (zdroj: cnews.cz)

Jak zjistit teplotu grafické karty a jak proti ní bojovat

Hlučné ventilátory snažící se uchladit počítač jsou první známkou vysokých teplot uvnitř vašeho stroje. Vysoká teplota může mít za následek snížení výkonu nejen grafické karty, ale i počítače jako celku. Vaším cílem je maximalizovat efektivitu chlazení a prodloužit tak životnost grafické karty a ostatních komponent.

Článek od Matěje Řeháka vám může pomoci s problémem vysokých teplot. Dozvíte se v něm, jaké existují programy pro sledování teplot grafické karty, procesoru a dalších komponent ve vašem počítači, a také zde najdete tipy, jak zefektivnit celkové chlazení v počítači.

Vysoká teplota zpomaluje počítač. Vysoká teplota zpomaluje počítač (zdroj: cnews.cz)

Byl pro vás článek přínosný?