Hlavní navigace

Jarní úklid u Googlu. Končí Talk/Chat a pokročilé funkce v Gmailu

27. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: logo: Google | koláž: Cnews

Vítr v komunikačních službách Googlu nekončí. Po uvedení služeb Duo, Allo, Hangouts Meet a Hangouts Chat se firma zbaví starších produktů. V roce 2013 chtěla ukončit původní Google Talk (a Google Chat v Gmailu), protože náhradu viděla v Hangouts. Jediným krokem ale bylo ukončení funkčnosti desktopových klientů a aplikace pro Android. V Gmailu bylo možné stále využívat starý chat a přihlašovací údaje fungovaly i v univerzálních XMPP klientech.

To se změní 26. června. Kdo používá starý Chat v Gmailu, ten o něj v létě přijde na úkor Hangouts. Hangouts bude možné používat v XMPP klientech třetích stran pro textový chat (ne skupinový), ale už nebude fungovat XMPP federation. Kdo má v Talku/Chatu i negooglovské kontakty například z Jabberu nebo českého Jabbimu, ten už je neuvidí.

Aplikace Hangouts pro Android v nadcházejících týdnech přijde o možnost zasílat SMS. Náhradou budou Zprávy pro Android (Android Messages).

Z Gmailu někdy po 24. dubnu zmizí Laboratoř a s ním i doplňky rozšiřující schránku o nové funkce. Gmail také ztratí pouta s Googlem+. Nebude možné posílat e-maily přátelům z G+ (jejichž adresu neznáte), v Gmailu už ani nebudou kruhy (ty už Google dost upozadil i na G+).

Byl pro vás článek přínosný?