Hlavní navigace

Je plnohodnotný Skype příliš pomalý a přebujelý? Zkuste Skype Lite pro Android

21. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Alternativa k plnohodnotnému Skypu dospěla a je zajímá pro každého, komu nevyhovuje právě plnohodnotný klient.
Skype

se sice letos kompletně proměnil, ale ať už si o potřebné změně designu myslíte cokoli, jedna konstanta zůstává. Klient pro Android stále běží pomalu. Zatímco WhatsApp na stejném zařízení takřka okamžitě nabídne seznam konverzací, při spuštění Skypu dlouhé vteřiny sledujte pohybující se vlnku. A to zdůrazňuji, že nevlastním žádné ořezávátko, ale solidní telefon.

S ohledem na pomalejší telefony a sítě se v posledních měsících objevila řada klientů pro běžné online služby, které nesou přídomek Lite. Ty jsou zpravidla určeny pro Indii a jí podobné trhy, mohou však určitou hodnotu nabídnout také nám v Česko. Možná už nemáme pomalé sítě, ale operátoři nám neumožňují „datovat“ zrovna ve velkém, naopak nás drží velmi zkratka.

Skype Lite
Skype Lite
Skype Lite
Skype Lite
Skype Lite
Skype Lite
Skype Lite
Skype Lite
Skype Lite
Skype Lite

Navíc edice Lite často nabízí aplikace okleštěné o funkce, které konzervativnější jedinci nepoužívají, a soustředí se na základní funkcionalitu. To také vede k podstatně svižnějšímu běhu. Letos v únoru Microsoft vydal Skype Lite, pro který to platí beze zbytku. Nevyhovuje vám standardní Skype pro Android, protože je pomalý, velký a obecně neúsporný? Víte, kam mířím.

Je dostupný už i v Česku

Od prvního vydání aplikace se ovšem leccos změnilo. Ještě nedávno nebylo možné Skype Lite v Česku oficiálně stáhnout z Google Playe. To dnes už naštěstí neplatí. Tudíž už nemusíte všude možně a z pochybných zdrojů shánět sobory APK, to bylo zbytečné riziko a nebylo to ani pohodlné.

V tuto chvíli je navíc klient oblečen do nového kabátku, jenž odpovídá klientům pro další platformy, včetně plnohodnotného Skypu pro Android. Koncem srpna Skype Lite získal nové možnosti práce se SMS. Aplikace z nich dokáže vytáhnout užitečné informace, s nimiž pak můžete dále pracovat, a SMS vhodně řadí do kategorii ne nepodobných těm v Gmailu (např. nákupy, finance nebo cestování).

Což popravdě zní užitečně, aniž bych musel žít v Indii. Microsoft předesílá, že třídění algoritmy provádí přímo v mobilu, nikoli někde v cloudu. Což je s ohledem na cílovou skupinu logické. V polovině října Skype Lite začal podporovat skupinové videohovory. Čímž výrazně povýšil a v tuto chvíli již může být použitelnou a zajímanou alternativu ke standardnímu klientu.

Zvlášť pokud chcete šetřit data a nemáte nejvýkonnější telefon na trhu. Jak jsem ale naznačil výše, ani ty s výkonnými telefon Skype Lite neurazí, spíše naopak. Koho nepotěšila imitace Snapchatu v podobě dočasných stavových zpráv, v tomto odlehčeném klientu na ni nenarazí. Microsoft sice Skype Lite stále označuje za betaverzi, v posledních týdnech však tento komunikátor pro Android dospěl.

Byl pro vás článek přínosný?