Hlavní navigace

Bomba (zase): Intel zaměstnal „zachránce AMD“ Jima Kellera, aby mu pomohl s procesory

27. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Včera se objevila hodně zajímavá zpráva z kategorie personálií. Intel loni překvapil, když přetáhl z AMD šéfa grafického byznysu Raju Koduriho a posadil ho do čela vlastního programu GPU (ale Koduri by měl zdá se mít podíl i na koncipování jader CPU). Nyní přichází snad ještě delikátnější zopakování tohoto činu. Do Intelu totiž nastupuje z firmy Tesla Jim Keller. Ano, slyšíte správně, CPU architekt, který se během svého (už druhého) působení v AMD zúčastnil na vývoji „comebacku“ s architekturou Zen. Osobnost, která se u internetové veřejnosti stala ve spojení s AMD až mýtem, nyní má pomoci procesorům mnohem většího a trhu dominujícímu Intelu.

V tomto případě nejde o přetažení, neboť Keller byl v AMD jen od roku 2012 do roku 2015, kdy podruhé odešel, což dost znejistělo veřejnost před vydáním Ryzenů. Poté odešel do firmy Tesla zřejmě pracovat samořídícím systému a „úsporných čipech“. A z Tesly nyní přechází do Intelu. Nicméně Keller zdá se mění práci do značné míry pravidelně, z čehož by se dal udělat závěr, že tento styl práce a změny prostředí aktivně preferuje. Od devadesátých let vystřídal AMD, startup P.A. Semi vyrábějící PowerPC procesory, Apple a jeho mobilní ARM SoCy, poté opět AMD a Teslu, obvykle zhruba v tří až čtyřletých cyklech. Je proto hodně možné, že ani v Intelu nebude déle než podobné období.

Z AMD seniorem viceprezidentem v Intelu

Jim Keller Jim Keller

Tato zpráva se objevila těsně před kvartálními výsledky Intelu (kterým se budeme věnovat samostatně) a Intel ji také hned potvrdil oficiálním tiskovým vyhlášením. Jim Keller nastupuje do Intelu jako senior vice prezident, tedy v docela vysoké funkci. Jeho rolí bude dělat vedoucího či manažera nad týmy pracujícími na návrhu různých procesorů či SoC a integraci různých technologií do těchto finálních čipů. Podobnou roli měl pokud si dobře vzpomínám už v AMD. Ta by tedy zřejmě byla spíše zaměřená na spojení všech elementů a „IP“, jakou jsou architektury GPU a CPU jader, do celkového a sladěného produktu, který by ideálně měl fungovat jako něco víc, než jen suma svých částí.

Tisková zpráva cituje Kellerova slova, že se těší na práci na „budoucnosti“ CPU, GPU, „akcelerátorů“ a dalších produktů pro výpočetní éru „zaměřenou na data“. To může být častečně přibarveno PR oddělením, protože stejný termit „data-cetric“ používá Intel v ostatních tiskových materiálech. Vyplývá z toho ale, že Keller by měl mít v budoucnu prsty v návrhu nejen procesorů, ale i v tvorbě nadcházejících GPU, ale například i ASICů pro umělou inteligenci. A ovšem také to, že Intel se snaží posílit své stávající talenty v této oblasti. Zajímavé je, že Intel měl do značné míry zažitý systém, kdy do vedoucích pozic stoupali lidé v rámci firmy, ale nepřetahoval top zaměstnance z dalších lidech. Ovšem nyní například s Kodurim, Murthym Renduchintalou a konečně s Kellerem se toto mění a mohlo by to kulturu v Intelu hodně změnit.

Kdo ví, třeba nakonec někdo „z venku“ dokonce poprvé zaujme otěže coby CEO, což by podle některých komentátorů mohl být dobrý krok. Keller je každopádně považován za přední kapacitu v oboru, takže ať už se firemní kultura bude měnit nebo ne, měl by eventuálně vylepšit kvalitu produktů, byť ta samozřejmě záleží na spoustě faktorů a kolektivní práci. Ani v AMD, ani v Intelu nerozhoduje jedno slavné jméno.

Procesor Ryzen, 14nm čip Raven Ridge (Foto: Fritzchens Fritz) Procesor (čip) Ryzen s architekturou Zen, odkaz druhého příchodu Jima Kellera do AMD (Foto: Fritzchens Fritz)

Jim Keller, nyní 59letý, má kromě práce v Tesle na systému Autopilot (tento název je často kritizován jako možná nebezpečně zavádějící, což zde ale nechme stranou) za sebou také podíl na nyní velmi úspěšných mobilních procesorech Applu, podobně se podílel na čipech A4 a A5. Kromě PowerPC v P. A. Semi, ale má zkušenosti i s architekturami Alpha a dokonce VAX (z doby působení v DEC). A konečně také x86, jelikož za svého prvního působení v AMD se podílel na procesorech K7 a K8 (i když panují spory o tom, co přesně v nich má na svědomí – jistá je například architektura HyperTransportu, podle některých informacích ale v projektu K8 pracoval zejména na věcech, které se nakonec nedočkaly vydání).

Procesor PWRficient PA6T, procesor firmy P.A. Semi s architekturou PowerPC. Firmu i s Kellerem spolkl Apple Procesor PWRficient PA6T, procesor firmy P.A. Semi s architekturou PowerPC. Firmu i s Kellerem spolkl Apple

Intel mluví o ARMu a Zenu

Zajímavé je, že Intel v tiskové zprávě mezi důležitými zářezy v Kellerově kariéře poctivě zmiňuje i architekturu Zen od AMD. Jedna z vět v prohlášení je ale možná ještě pozoruhodnější: „Keller přináší do Intelu více než 20 let zkušeností v návrhu mikroarchitektur x86 a ARM skrz širokou škálu platforem včetně PC, serverů, mobilních zařízení a automobilů.“ Nemusí jít o záměr, ale skoro to vypadá, jako by Intel nevylučoval, že bude tu a tam vyrábět třeba mobilní procesory s touto „nepřátelskou“ instrukční sadou. Bylo by to hodně senzační, nicméně stejně jako u pokusu AMD s architekturou ARM asi platí, že síla a kapitál Intelu je v architektuře x86 a je otázka, jak moc má smysl tuto výhodu opouštět. Schopnost dostat se konečně na mobilní trh ovládaný Qualcommem, MediaTekem a dalšími by za to ale možná stála.

Byl pro vás článek přínosný?