Hlavní navigace

Kalkulačka ve Windows 10 kromě čísel vykouzlí i grafy

26. 3. 2019

Sdílet

Zejména po studující užitečnou funkci ale firma teprve začala chystat, takže se jí v nejbližší budoucnosti nedočkáme.

Připadá vám Kalkulačka ve Windows příliš jednoduchá? Já to možná nedocením, ale mnoho jiných lidí ano – Microsoft chystá grafický režim pro Kalkulačku, která tak bude umět vizualizovat matematiku v podobě grafů. Upozornil na to ZDNet. Vysvětlení motivace přitom zní přesvědčivě: aspoň v USA patří algebra k předmětům, z nichž studenti a studentky nejčastěji propadají.

Grafické kalkulátory jsou drahé, což platí také pro komerční řešení. Nástroj integrovaný ve Windows je dostupný téměř každému jedinci s počítačem a tímto krokem by mohl potěšit mnoha lidí. Kalkulačka by měla podporovat všechny základní funkce pro potřeby osmé až dvanácté třídy – tedy nepřekvapivě s ohledem na vzdělávací systém ve Spojených státech.

K cílům patří podpora porozumění funkcím, kvadratickým, lineárním a exponenciálním modelům, podporovány mají být trigonometrické funkce apod. Což využijeme i v Česku. Půjde o první velký přídavek od otevření zdrojových kódů nástroje. Kdy bude implementace hotová, není známé ani odhadem. Na Githubu stojí, že se vývoj funkce nachází v předprodukci, takže si asi ještě počkáme.

Byl pro vás článek přínosný?