Hlavní navigace

Testování pokračuje. Kdy vyjde Windows 10 verze 1909?

18. 9. 2019

Sdílet

Rekapitulujeme dosavadní průběh a stav testování Windows 10 v1909. Jak moc už je nové vydání blízko?

V otázce letošního podzimního vydání Windows 10 jsme se dostali k vysvětlení, jaké bude povahy a kolik nabídne novinek. Také víme, proč připomíná Servisní balíček. Kdy se ho ale dočkáme? Dosavadní praxe byla taková, že tzv. konečné sestavení dané verze Desítek bylo vždy vyprodukováno v září. Teď už se nacházíme mírně za polovinou měsíce a Redmondští zatím neřekli, jaký je jejich plán. Můžeme se alespoň pokusit interpretovat poslední známá oznámení. Víc v následujících řádcích ani nehledejte. V poslední fázi srpna Microsoft testování verze 1909 z kanálu Slow ring rozšířil do kanálu Release Preview. Nejdříve novinku mohlo získat jen 10 % zařízení připojených k tomuto okruhu, navíc byla aktualizace nabízena jen jako volitelná. O pár dní později – stále ještě v srpnu – bylo do kanálu Release Preview posláno sestavení 18363.329. Dne 5. září pak byl Windows 10 verze 1909 nabídnut všem lidem v uvedené kanále, byť stále pouze jako volitelná aktualizace. Spolu s tím ale Microsoft zhruba 10 % zařízení v kanále Release Preview zaktualizoval automaticky. Z této distribuce byly prozatím vyjmuty stroje, kde jsou používány Windows Defender Application Guard nebo kontejnery.

Situace ve Slow ringu

V uvedený zářijový den došlo také na aktualizaci v nadřazeném kanále Slow ring, kde jsou z provozních důvodů distribuována sestavení značená úplně jiným způsobem. Oproti dosavadní situaci, kdy byla souběžně vydávána dvě sestavení, přičemž v jednom byly nové funkce vypnuté, zatímco ve druhém zapnuté, se Microsoft odhodlal obsah kanálu sjednotit.

Tip: Shrnutí všech představených novinek ve Windows 10 verze 1909

Ať už jste používali sestavení 18362.10014, nebo 18362.10015, v každém případě jste skrze Windows Update obdrželi sestavení 18362.10019, ve kterém jsou nové funkce zapnuté.

Závěr

Z popsaných kroků je zřejmé, že Microsoft s testováním postupuje vpřed, byť na konec ještě nedošel. Co nás čeká? Minimálně by firma ještě měla rozšířit automatickou distribuci Windows 10 v1909 v rámci kanálu Release Preview tak, že automaticky zaktualizuje všechna zapojená zařízení. Pak by mohla – nebo spíše měla – řádově týdny testovat, jestli je všechno v pořádku.

V tuto chvíli už neočekávám, že by došlo k doplňování dalších funkcí, i když znovu musím podotknout, že oficiálně Microsoft neuvedl, zda se v tomto ohledu hodlá ještě nějak angažovat. S ohledem na to, že novinek nebude mnoho, by testování nemuselo trvat příliš dlouho.

Budou Redmondští chtít stihnout vydání v rámci říjnového záplatovacího úterý? Nebo ji nejprve nabídnou všem zájemcům a zájemkyním mezi říjnovým a listopadovým záplatovacím úterým jako volitelnou aktualizaci? Bude aktualizace na verzi 1909 povinná hned pro všechny? Na zodpovězení těchto a případných dalších otázek si budeme muset počkat.

Zdroj: Windows Experience Blog 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?