Hlavní navigace

Kdyby účty neměly správcovská oprávnění, skrze 93 % nalezených děr ve Windows 10 by se nedalo úspěšně útočit

27. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Díry byly, jsou a budou. Zabezpečení by ale výrazně prospělo, kdybychom nepoužívali uživatelské účty se zbytečně vysokými oprávněními. Aspoň díry nalezené v loňském roce ve Windows na správcovská oprávnění opravdu doplácí.

Používání práv správce bylo vždycky kritizováno v případech, kdy práva uživatel či uživatelka reálně nepotřebuje. Pakliže je účet se zvýšenými právy napaden, může takový útok způsobit pěknou paseku v počítači. Jenže historie ukázala, že koncept oprávnění je patrně příliš složitý. Ve skutečnosti většinu lidí nezajímá, jakými právy disponují, resp. reptají, když pocítí omezení účtu bez správcovských práv.

Vysoká oprávnění znamenají náchylnost k úspěšným útokům

Že by ale bezpečnosti prospělo, kdyby se vysoké oprávnění nepoužívalo zbytečně často, potvrzuje bezpečnostní firma Avecto. Ta ve svém výzkumu provedla analýzu bezpečnostních výstrah, které Microsoft v roce 2016 zveřejnil. Nahlášeno bylo 530 zranitelných míst v produktech redmondského giganta, přičemž 36 % z nich bylo označeno za kritické. Za velice důležité zjištění považuji, že by tyto díry z velké části nemusely znamenat problém.

V 94 % případů ze všech kritických zranitelných míst by mohlo být úspěšnému útoku předejito, kdyby uživatelský účet neměl nastavena správcovská práva. Loni to podle firmy platilo pro 85 % kritických děr. Tím spíše je nutné doporučit, abychom nepoužívali účty se zvýšeným oprávněním, pokud to není nezbytně nutné, protože tím výrazně zvyšujeme šanci úspěšného útoku na naše počítače. Bylo by také dobré vědět, jak správcovská oprávnění ovlivňují nekritická místa v zabezpečení s nižším hodnocením závažnosti. To bohužel Avecto neuvedlo.

Pokud je to možné, používejte raději běžný typ účtu Pokud je to možné, používejte raději běžný typ účtu

Edge a Windows 10

Patrně ještě zajímavější je zjištění, že 100 % všech objevených zranitelných míst v Edgi či Internet Exploreru, tedy nejen těch kritických, k úspěšnému útoku vyžaduje správcovská oprávnění. Běžné účty by tak loni skrze uvedené prohlížeče nebylo možné napadnout ani v jednom případě.

Konkrétně ve Windows 10 bylo za celý rok nahlášeno 395 zranitelných míst, což je o 46 % více než v případě Windows 8 a Windows 8.1. (Obě verze Osmiček obsahovaly 265 děr.) To dává smysl, protože Osmičky jsou starší a více odladěné, na trhu se pak současně nachází více verzí Desítek a vzhledem k neustálému vývoji bude v Desítkách zkrátka počet objevených zranitelných míst vždycky vyšší než v případě roky ustáleného kódu.

Loňské útoky na Edge by nebyly ničivé, kdyby byly používány standardní účty Loňské útoky na Edge by nebyly ničivé, kdyby byly používány standardní účty

Důležitější je, jak se firma s dírami vypořádá. Nás v tuto chvíli ale více zajímá zjištění podobné dvěma výsledkům výše. Pro 93 % nalezených děr ve Windows 10 platí, že by útok skrze tyto díry nebyl úspěšný, kdyby uživatelské účty nedisponovaly správcovským oprávněním. Opět se správcovské oprávnění ukazuje jako koulí u nohy, aspoň z pohledu bezpečnostních expertek a expertů.

Avecto se podívalo také na Office, kde však uvedlo jen základní statistiku. V produktech rodiny Office bylo loni nahlášeno 79 zranitelných míst. Před rokem to bylo 62 a oproti roku 2014 to představuje již 295% nárůst. Opět předpokládám, že za to může dynamický vývoj Office dostupného v rámci předplatného Office 365. Nevíme však, kolik děr je závislých na účtech se správcovými oprávněními.

Byl pro vás článek přínosný?