Hlavní navigace

Koronavirus a zásilky z Číny. Jak se k nim staví pošta?

30. 1. 2020

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na paniku týkající se epidemie koronaviru 2019-nCoV už reagovaly i Česká a Slovenská pošta. V Evropě jsou čím dál populárnější levné čínské e-shopy a lidé se ptají, jestli mohou být zásilky z Číny nebezpečné.

Česká pošta vydala je vágní zprávu, že její zaměstnanci jsou proškolení a existují interní postupy, jak reagovat na podezřelé zásilky. „Česká pošta sleduje informace Ministerstva zdravotnictví, Světové poštovní unie a doporučení Světové zdravotnické organizace a je připravena operativně přijmout příslušná opatření, pokud by to současná situace v Číně vyžadovala. Stejně jako v jiných případech i teď platí, že život a zdraví zaměstnanců České pošty a jejích klientů bude vždy na prvním místě.

Slovenská pošta byla mnohem sdílnější. Začátek je téměř shodný s prohlášením české strany: „Bezpečnost a zdraví zaměstnanců i zákazníků jsou základní prioritou Slovenské pošty. Právě zaměstnanci Slovenské pošty se jako první dostávají do kontaktu se zásilkami při snaze doručit zásilky svým majitelům. Proto při každodenní práci a manipulaci se zásilkami obecně platí přísná bezpečnostní pravidla a postupy ochrany zdraví.

Pošta našich sousedů ale zároveň dodává vyjádření hlavního hygienika, podle něhož jsou zásilky z Číny bezpečné. Při cestě balíčku do Evropy prý není možné, aby koronavirus přežil.

Doposud potvrzený způsob možného přenosu byl kontakt s infikovaným člověkem nebo zvířetem. Viry jsou typičtí intracelulární paraziti, což znamená, že se mohou replikovat pouze uvnitř živé buňky, protože nemají vlastní biosyntetický aparát. Přežívání viru na zásilkách z Číny, které putují několik týdnů, je málo pravděpodobné (odhaduje se životnost viru několik hodin, nikoliv dní),“ stojí ve zprávě hygienika.

Nakupujete v čínských e-shopech?

Čínská vláda pak navíc vydala pokyn, že všechny zásilky zaslané nebo procházející přes město Wu-chan musí být dezinfikovány. Další zvláštní opatření při doručování se týkající i provincie Chu-pej.

Byl pro vás článek přínosný?