Hlavní navigace

Lenovo vydalo autonomní VR brýle Mirage Solo. Se Snapdragonem 835 a 180° kamerou

11. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Velmi nedávno přišly na trh samostatné brýle pro virtuální realitu Oculus Go, založené na mobilním čipu Qualcomm Snapdragon. Podobný počin nyní přichází do obchodů od Lenova, které uvedlo na trh VR brýle pojmenované Mirage Solo, předběžně představené už letos v lednu. Ono Solo opět vyjadřuje, že jde o VR „all-in-one“, kdy je počítač živící displej brýlí přímo integrován v nich. Také zde je za to zodpovědný mobilní ARM SoC, ale Lenovo Mirage Solo na rozdíl od zmíněných Oculus Go staví na jiném základu: mělo by jít o první zařízení založené na platformě Google Daydream.

Brýle Mirage Solo jsou proti Go se starším Snapdragonem 821 založené na nejnovějším SoC Qualcommu, Snapdragonu 835. Tomu slouží jako paměť 4 GB LPDDR4X a kapacita flashového úložiště činí 64 GB. Lenovo také nezapomnělo na slot pro kartu microSD, takže kapacita se dá rozšířit, což je pozitivní pro „budoucnovzdornost“ zařízení. U brýlí Go možnost přidat paměťovou kartu není, což je jedna z jejich slabin.

Optická část používá Fresnelovy čočky a 5,5" displej typu LCD s rozlišením 2560 × 1440 bodů, výsledkem by měl být zorný úhel 110 stupňů. Podle specifikací je gamut panelu „70 %“, čímž se asi míní pokrytí barevného prostoru sRGB – tato hodnota by byla hodně podprůměrná u stolního LCD, ale například panely v levných noteboocích jsou na tom ještě o dost hůř. Frekvence zobrazování je údajně 75 Hz, zda brýle umí přepnout na nižší pro plynulé přehrávání 360° videa, není uvedeno.

lenovo-vr-mirage-solo-bryle-02Kromě novějšího silnějšího procesoru a paměti/úložiště je druhá výhoda Mirage Solo v pokročilejším snímání. Brýle totiž umí plnohodnotné šestiosé snímání pohybu (to znamená, že rozpoznají jak pohyby nahoru-dolů, dopředu-dozadu a doleva-doprava, tak rotace kolem těchto os) místo omezenějšího tříosého. Slouží k tomu dvojice kamer, instalovaných na čelní straně „hledí“, spolu s gyroskopem, akcelerometrem a magnetometrem uvnitř. Bezdrátový ruční ovladač má však už snímání pohybu také jen ve třech osách.

lenovo-vr-mirage-solo-bryle-04Headset je vybaven neodmyslitelnou konektivitou Wi-Fi (dvoupásmové 802.11ac 2×2 MIMO) a Bluetooth 5.0/Low Energy. Integrovány jsou mikrofony, pro přehrávání audia je ale nutné připojit sluchátka do 3,5mm jacku. Pro nabíjení je pak přítomen konektor USB typu C; akumulátor má kapacitu 4000 mAh (pravděpodobně při 3,7 W) a má vydržet zhruba 2,5 hodiny používání. Váha zařízení dělá 645 gramů.

Cena vyšší, specifikace ale také

Mirage Solo je o dost dražší případ než Oculus Go, jeho oficiální cena 399 dolarů (s DPH 10 300 Kč) je dvojnásobná proti 199$ verzi Go s 32GB úložištěm. Ovšem Mirage Solo má úložiště 64GB už základu, což u Go stojí 250 $. Specifikace brýlí jsou o dost dál, je ale samozřejmě třeba přihlížet i k softwarovému ekosystému, který pro Daydream zatím není příliš velký (což je trochu podobné u Go).

Mirage Camera

Lenovo Mirage Solo je výjimečné ještě v tom, že k němu výrobce volitelně nabízí speciální aparát Mirage Camera s dvěma objektivy/senzory, který umí nahrávat 180° video pro přehrávání na brýlích na bázi platformy Google Daydream. Rozlišení senzorů je dvakrát 13 megapixelů, výstupní video může mít rozlišení 4K, 1440p nebo 1080p při 30 snímcích za vteřinu, objektivy mají clonové číslo f/2,1.

Lenovo Mirage Camera Lenovo Mirage Camera

Mirage Camera také není zrovna levná, stojí 300 dolarů, což je daň za to, že má uvnitř svůj vlastní mobilní SoC (Snapdragon 626), 2 GB paměti a 16GB úložiště pro systém (zabírá 7 GB). Kamera umí nahrávat na kartu MicroSD a na baterii má vydržet asi dvě hodiny.

Byl pro vás článek přínosný?