Hlavní navigace

Linuxáci si vymodlili vlastní smartphone. Librem 5 se chce odlišit od Androidů i iPhonů

19. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Malá sanfranciská společnost Purism začala před třemi lety vyvíjet notebooky s Linuxem. Pro letošek má plány ještě ambicióznější, vrhla se do vlastního smartphonu nazvaného Librem 5. Na svém webu spustila crowdfundingovou kampaň s cílem vybrat 1,5 milionu dolarů, jinak by telefon ani nevznikl. Purism nakonec částku pokořil a pět dní do konce kampaně už má na kontě 1,8 milionu.

Librem 5 má být telefon se zcela svobodným softwarem a prý i nejlepší ochranou. Dodáván bude s vlastní distribucí PureOS založenou na Debianu, na telefon prý ale bude možné dostat i libovolnou jinou distribuci s prostředím Gnome nebo KDE Plasma. Systém v základu nabídne všechny podstatné funkce pro telefonování, SMS, e-maily, focení a surfování. Jinak se bude spoléhat hlavně na webové aplikace.

Librem 5Hlavním tahákem má být fakt, že uživatel má kontrolu nad telefonem, nikoliv telefon nad uživatelem. Na boku budou hardwarové vypínače, kterými paranoici budou moci deaktivovat mobilní síť, Wi-Fi/Bluetooth, foťák i mikrofon. Přeinstalována bude komunikační síť Matrix s decentralizovaným end-to-end šifrovaným přenosem zprávy i voláním. U Librem 5 si bude moci každý vyměnit akumulátor.

Hardwarové specifikace ještě nejsou konečné. Librem 5 ale dostane pětipalcový displej s neznámým rozlišením. Čipsetem bude prakticky neznámý i.MX 8 od společnosti NXP. Existuje ve třech konfiguracích. Ve všech má čtyři jádra Cortex-A53 a grafiku Vivante GX7000 (další rarita). V závislosti na verzi má navíc žádné, jedno nebo dvě rychlá jádra Cortex-A72. Počítá se s 3 GB RAM, 32 GB flash paměti a čtečkou karet. Bližší specifikace neznáme.

Librem 5Zajímavostí nicméně je, že k telefon lze pomocí USB-C připojit k monitoru, přičemž pak uživatel získá plně desktopový počítač. S touto myšlenkou nakonec neuspěl ani Microsoft ani Ubuntu. Desktopový režim s Androidu teď zkouší Samsung a Huawei.

Librem 5 rozhodně nebude telefon pro každého. Je určen hračičkám, fanatikům z ranku Richarda Stallmana nebo všem těm, kterým vadí komerční software a stýská se jim po svobodné neandroidové alternativě. Zvlášť když MeeGo, Ubuntu Touch a Firefox OS jsou už minulostí.

Byl pro vás článek přínosný?