Hlavní navigace

Linuxový koutek: Co přinese nová Fedora 27, Mint 19 a Ubuntu 18.04?

26. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sotva před týdnem vyšlo přelomové Ubuntu 17.10 a šéf Canonicalu Mark Shuttleworth už mluví o nadcházející verzi. V dubnu 2018 vyjde Ubuntu 18.04. Po dvou letech opět půjde o LTS, tedy vydání s pětiletou softwarovou podporou. Co nová verze přinese, to zatím nevíme. Vývojáři by rádi stihli implementovat Linux 4.15 s podporou nových procesorů a grafických karet. Shuttleworth zatím prozradil jen název. Ubuntu poprvé zrecykluje písmeno B. Po Breezy Badger (veselý jezevec, Ubuntu 5.10) přijde Bionic Beaver (bionický bobr).

Mint 19 bez KDE

Linux Mint z Ubuntu vycházející bude o jednu odnož chudší. Na blogu distribuce se objevila zpráva, že Mint 18.3 (vyjde nejspíš v prosinci) bude poslední, který vyjde ve verzi s prostředím KDE Plasma. Tvůrci Mintu tvrdí, že KDE používá jen minimum lidí, takže nechtějí tříštit síly na podporu minorit.

KDE 19 tak vyjde ve verzích Cinnnamon, Mate a Xfce, všechny mimochodem založenými na frameworku GTK. Zájemci si ale i nadále budou moci přidat repozitáře Kubuntu PPA a KDE na vlastní riziko používat.

Fedora 27 je za dveřmi

Již 31. října by měla vyjít Fedora 27. O žádnou zásadní edici nepůjde, přinese především aktualizované balíčky (Linux 4.13, Gnome 3.26, RPM 4.14. V nové verzi bude po instalaci rovnou dostupný dekodér zvukového formátu AAC. Předchozí edice přinesly podporu AC3 a MP3.

Byl pro vás článek přínosný?