Hlavní navigace

Takhle zní Mars. NASA pořídila první záznam z rudé planety

12. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: NASA/JPL

Jsou to dva týdny, co jsme s napětím sledovali přistání sondy InSight. Vše šlo podle plánů a vědci už se připravují, až začnou měřit geologickou aktivitu Marsu. Ještě předtím ale udělali jeden neplánovaný experiment. Poslouchali marťanské zvuky. Na palubě sice nejsou mikrofony, ale jiné přístroje dokážou zachytit působení tamního větru. A zvuk není nic jiného než vibrace molekul vzduchu.

Na Marsu je řídká atmosféra (tlak je asi stokrát nižší než na povrchu Země). Větry tam mohou mít klidně i 200 km/h, ale kvůli řídké atmosféře nepůsobí takovou silou jako na naší planetě. Rozhodně nemohou způsobit takovou paseku, jako se stala ve filmu a knize Marťan.

Mars InSight Takhle bude vypadat plně rozložený InSight (zdroj: NASA)

Ale zpět ke zvukům. V planině Elysium proudil 1. prosince vítr o rychlosti až 16 až 24 km/h. NASA jej dokázala zachytit přímo pomocí tlakových senzorů, jejichž primárním účelem je sledovat meteorologická data. Zvuky mají jen okolo 10 Hz, což by lidské ucho neslyšelo. Po 100násobném zrychlení, které posunulo frekvenci výš, zní Mars takto.

Vědci zvuk nepřímo zachytili i pomocí seismometru. Vítr rozvibroval sondu a citlivé detektory zaznamenaly audio o frekvenci až 50 Hz. To už uslyšíte i bez zesílení, ale budete potřebovat sluchátka nebo subwoofer.

Po zvýšení o dvě oktávy už vítr uslyšíte i na reproduktoru mobilu či notebooku…

Seismometry budou později poslouchat drobné záchvěvy půdy (marsotřesení). Aby se nadále neposlouchaly vnější větry, robotické rameno InSightu senzory položí na povrch planety a přikryje štítem. Stane se tak až začátkem příštího roku.

TIP: Vodítko k hledání života na Marsu. NASA na něm objevila organický materiál

Byl pro vás článek přínosný?