Hlavní navigace

Mercedes bude mít OLED displej skoro jako v Tesle, ale zruší 27 fyzických tlačítek

10. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Mercedes
Příští rok se do nejvyšších řad Mercedesů S-Class dostane druhá generace infotainmentu MBUX (Mercedes-Benz User Experience), která přinese velký 12,8" OLED displej. S tím se pojí i další odstranění fyzických tlačítek, což řada řidičů nese spíše nelibě.

Nový infotainment funkčně nahradí dotykovou obrazovkou celkem 27 reálných tlačítek, které tak z palubní desky mohou vymizet. Přidává také nové hlasy (rozezná až dvacet hlasových příkazů) či lepší rozpoznání gesta rukou. Displej má mít haptickou odezvu a ve voze jich můžete mít za příplatek i více – pro zadní sedadla.

Displej má vlastně řidič i před sebou, rychloměr ani otáčkoměr už nejsou analogové. Nový OLED s infotainmentem je ale ten velký displej uprostřed. Ovládání klimatizace či rádia tak bude nově už pouze dotykové.

Obraz má působit jako trojrozměrný díky stereoskopickému zobrazení. Nový infotainment má i vylepšení z hlediska bezpečnosti, například upozornění pro cestující v případě, že hodlají otevřít dveře v okamžiku, kdy auto míjí další vozidlo/kolo. Systém na displeji upozorní i na špatně připevněný pás dětí cestujících vzadu.

Jaký infotainment v autě preferujete?

Velké displeje a přesun skutečných tlačítek na obrazovky je trend, který se již objevil i v raketách. Tesla přišla s 15,4" displejem, Mercedes nyní zavádí 12,8" obrazovku. První generace systému MBUX se podle řady novinářů povedla, Mercedes má tedy na co navázat. Jen aby to s odebíráním tlačítek nepřehnal…

zdroj: Mercedes, Engadget, Motoring

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.