Hlavní navigace

Microsoft chystá nástroj na prohlížení a odstranění diagnostických dat ve Windows 10

23. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft | koláž: Petr Urban / Cnews

Vadí vám, že Windows 10 sdílí s Microsoftem telemetrická data o vašem zařízení? V podobných případech patří k základním hodnotám transparentnost, aby bylo zřejmé, o jaká data konkrétně jde – a že není se čeho bát. (Nebo si potvrdíte, že vám to vadí a produktu se vyhnete.) Dosud nebylo možné se detailně pitvat v tom, co všechno Microsoft považuje za telemetrická data.

K tématu: Více kontroly nad soukromím a méně sbíraných dat ve Windows 10 Creators Update

Rámcově to Microsoft sděluje např. při prvním spuštění systému, kde máte možnost sdílení jednotlivých položek vypnout či zapnout. Chystá se ale zřejmě výrazně transparentnější přístup. V posledních dvou sestaveních Windows 10 Insider Preview se v Nastavení objevily dvě zatím prázdné sekce, jak si všimli na ZDNetu. Popisky znějí jasně, budou zde nástroje na prohlížení a odstranění telemetrických dat.

Za čas by mělo být možné prohlédnout si, co konkrétně je s Microsoftem sdíleno Za čas by mělo být možné prohlédnout si, co konkrétně je s Microsoftem sdíleno

Jen podotýkám, že Microsoft přestal používat výraz telemetrie a nahradil ho diagnostikou. Tento jemný sémantický rozdíl by určité ovoce přinést mohl. Buď jak buď, směřování firmy je jasné. Testovací funkce sice mohou být nakonec vyškrtnuty, tomu ale osobně nevěřím. Na Microsoft tlačí řada států a organizací, aby byl transparentní. Což je dobře. Zdá se, že Microsoft bude transparentnější. Což je také dobře.

Byl pro vás článek přínosný?