Hlavní navigace

Microsoft experimentuje. Panelové prostředí pro Průzkumníka bude možná realitou

15. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firefox 1.0 v roce 2004 udal nový směr středního proudu, jímž se začalo ubírat uživatelské prostředí prohlížečů. Od té doby se panely staly standardem podporujícím multitasking, což je v době dostupného a levného internetu nutností. Náročnější by si ovšem dali říct také v jiných aplikacích, především pak pravděpodobně ve správcích souborů. Ne, že by řešení experimentující s uživatelským prostředím neexistovala.

Kdyby se ale např. panelové prostředí objevilo v základní výbavě Průzkumníka souborů z Windows, byl by to významný krok směrem ke střednímu proudu. Možná se dočkáme. Zac Bowden z Windows Central díky svým zdrojům zjistil, že Microsoft s panelovým prostředím experimentuje, a to nejen v Průzkumníku.

Podpora panelů je implementována na systémové úrovni, takže panely vlastně může využívat libovolná aplikace, pokud to její autorský tým bude chtít. Podporovány jsou aplikace pro prostředí Win32 i UWP. Ze strany vývojářské obce není vyžadováno žádné úsilí, byť bud možné si prostředí optimalizovat.

Panely jsou dnes běžnou součástí prostředí internetových prohlížečů Panely jsou dnes běžnou součástí prostředí internetových prohlížečů

Jako vždy v podobných případech platí, že experimentování bude pokračovat ještě dlouho, než nabere reálné obrysy. Nakonec se funkce ani dočkat nemusíme, pokud zkušenosti nebudou pozitivní. Podle Bowdena se panelové prostředí může objevit v Redstonu 3 či Redstonu 4, jenž dorazí zhruba za rok. Je ale dobrý pocit vědět, že se Microsoft nebojí experimentovat. Právě tohle by mohl být svěží vítr pro produktivní prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?